Tvořím anténu pro příjem rádia na VKV FM.
Skládaný dipól má délku necelých 150cm.
Balun je z koaxiálu s činitelem zkrácení 0,84, je tedy podobně dlouhý jako dipól.
Moje otázka zní - musí býti balun instalován tak aby byl "visící" rovně dolu (dipól bude horizontální) nebo je možné balun stočit do závitů? Ideálně by vyhovovaly 2 kroužky.
Jde mi jen o to jestli by se tímto stočením koaxu nezhoršil zisk antény.
Díky.
Tak jsem si tedy sestrojil zkušební dipól s tím stočeným balunem.
Nechal bych ho klidně i rovný ale manipulace by s tím byla na dvě věci.
Ale nakonec, když jsem si na dipól přidělal ten klacek abych to celé nějak zpevnil, tak by vůbec nevadilo nechat ten balun rozbalený a zafixovaný z tyči.
To byl ale až pozdější krok protže před tím jsem si kablíky odtrhl manipulaci s dipólem.
Každopádně jsem zjistil že tu mám dobrý signál na FM rádio a tak si koupím tu kruhovou FM anténu.
Celé jsem to dělal jen kvůli tomu abych využil starý HiFi Denon DRA-455 a HiFi bedny Wilson. Hraje to i po létech jak nové.
Hezký den.
Koukám na nabídky těch kruhových antén ale nepoznám která by mohla být kostrukčně dosti pevná. Máme tu hodně holubů a hlavně tu na balkónech otravují straky. To je už těžký pták.
Zdá se mi že ty levné antény co mají různá plastová udělátka je mají hlavně proto, aby anténa udržela tvar, tedy asi budou z velmi slabého materiálu.
Nemá někdo přehled co tak koupit?
Díky.
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19226 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: pá prosinec 27 2024, 16:52 Předmět:
Mám na střeše tuhle od roku 2008 a stále drží. Tedy tenhle tvar, dodavatel, možná jinej výrobce. Občas na ní sedí holub a nebo hrdlička, někdy i dva(ě). _________________ Jirka
Mám dotaz na koaxiální kabel.
Když nám tu družstvo zateplovalo barák tak se vystavěly i nové zdi mezi bytem a balkonem. Nechal jsem si tenkrát udělat průchodku pro koaxiální kabel k parabole.
Nyní tam vedou dva kabely 7mm.
Abych tam protlačil třetí kabel pro FM rádio, musel bych nahradit kabely za 5 mm - tedy 3 x 5 mm by tam snad vlezlo.
Aspoň na tu trasu od vstupu do průchodky k slučovači. To je odhadem 3,5m.
Nebude to pro satelitní příjem problém? Mám taženy koaxy Nordix 7 mm bytem na vzdálenost 15m. Nesníží se mi síla signálu?
K fotce - dvě paraboly s konvertory pro dva tunery = 4 koaxy + 2 x vývod do té průchodky ve zdi, což je ytong stěna.
Průchodka se zvětšit nedá. Teda asi by to šlo ale muselo vy se vrtat a to by mohli na družstvu řvát. Nebudu prudit.
Založen: May 22, 2006 Příspěvky: 2700 Bydliště: Posázaví (JN79LT)
Zaslal: pá prosinec 27 2024, 18:00 Předmět:
Pokud budu hnidopich, tak Fajn rádio všude vysílá vertikálně Já jen že vidim anténu horizontálně. _________________ Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19226 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: pá prosinec 27 2024, 18:03 Předmět:
Jestli ti jde o to, aby nikdo neslyšel vrtání, tak Itong provrtáš bez problémů ručním kolovrátkem s 8 mm tyčkou nakonci zabroušenou do čtyřbokýho jehlanu. Je tak měkký, že to jde pomalu dloubat nehtem. Jen povrch, perlinka a lepidlo bude mít trochu odpor, ale je toho jen 2-3 mm. _________________ Jirka
Jestli ti jde o to, aby nikdo neslyšel vrtání, tak Itong provrtáš bez problémů ručním kolovrátkem s 8 mm tyčkou nakonci zabroušenou do čtyřbokýho jehlanu. Je tak měkký, že to jde pomalu dloubat nehtem. Jen povrch, perlinka a lepidlo bude mít trochu odpor, ale je toho jen 2-3 mm.
Ale jo, dalo by se.
Jenže já jsem si tam nechal dát takovou hezkou průchodku a ta by musela ven a bůh ví jak by to nakonec dopadlo......
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 33526 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: pá prosinec 27 2024, 18:59 Předmět:
A pro příjem rádia na FM v paneláku/bytovce se mi osvědčilo nepoužívat dipól. Aby přijímal ze všech stran, musel by bejt na střeše, aby ho nestínilo těleso baráku, takže příjem na dipólovou anténu na balkóně je dost směrově omezenej.
Co se mi osvědčilo docela dost, je "aktivní autoanténa", tzn. zkrácená prutovka s dvouFETovým předzesilovačem v patce, namontovaná na kus silnějšího plechu (tl. 2-3mm), může bejt ocel s nějakým nátěrem nebo i pasivovanej hnilík/dural, rozměr 25x25 až 30x30cm (může bejt samozřejmě i větší, menší už ale ne). Ta anténa je už konstrukčně na podložku namontovaná šikmo (jako na kastli auta), takže její pozice má na polarizaci přijímanýho signálu minimální vliv. A tenhle plech s namontovaným prutem se dá přišroubovat prakticky kdekoliv na vnější stěnu baráku, na zábradlí balkónu/lodžie nebo klidně i na jeho strop v inverzní poloze "hlavou dolů" - je to nenápadný, nikam to netrčí jako bidýlko pro holuby a podobnou háveď, je to konstruovaný jako počasí odolnej konstrukční celek - a malej napáječ 12V= pro odběr pár mA se u bastlíře najde vždycky, i kdyby to měl bejt jen zvonkovej transformátorek se zdvojovačem a stáblem 78L12 ... Výstup už je koaxem, sehnat protikus nebo původní koncovku ušmiknout a nahradit nějakým vhodným koaxiálním konektorem není zas tak velkej problém.
Ano, není to moc vhodný pro DX příjem, tam je směrovka nutná - ale na DXy už se v dnešním stavu éteru moc spoléhat nedá, všude je přebuchtíno a vzájemný rušení je nadměrný. Takže takovej 50-60cm proutek je mnohem míň nápadnej, než 60-70cm kolo vystrčený nad balkónem - a práci udělá stejnou, ne-li lepší. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
2004 Příspěvky: 20290 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: pá prosinec 27 2024, 20:20 Předmět:
Horizontálně vysílá, tedy z toho, co tu uvádíš, jen
- ČRo Sever z Bukové hory (88,8 MHz) a Teplic (100,6 MHz),
- Blaník z Ostravy (93,7), Votic (95,0), Teplic (100,6), Jedlové hory (103,1), Ještědu (101,4), Krásného (93,9) a Plzně-města (104,7).
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.