Stojíme si na čílsko-argentínskej hranici a čakáme na imigračné odbavenie. Vonku je táto dosť zvláštna konštrukcia a rozmýšľame, čo to je.
Vo svahu na druhej strane cesty je lyžiarsky vlek, tak ma napadlo, že toto sa podobá na napínacie protizávažie. Ale nebolo to spojené žiadnym lanom so stĺpom vleku.
Kamarát navrhol, že to bude asi anténa. V strede to má niečo ako napájač.
Ešte nás napadlo, že je to prak, ktorým z Argentíny vystreľujú každého, kto si nemyslí, že Malvíny sú argentínske. Ale smeruje to do Argentíny.
Po lepšom prezretí fotiek by som povedal, že je to anténa. Vie to niekto potvrdiť? Je vidieť izolátory na rôznych miestach. Na akej frekvencii pracuje? Tie dlhé laná - môžu to byť paprsky samotnej antény? Pri stĺpoch sú odizolované, celé by to bolo veľké a anténa by pracovala na pomerne nízkych frekvenciách. Keby bola anténou len ten pavúk v strede, pracovná frekvencia by bola vysoká, ale potom by nedávali zmysel tie dlhé laná, na ktorých pavúk visí.
Zaslal: pá prosinec 27 2024, 18:49 Předmět:
Jako vypadalo by to na anténu, ale podle té velké délky lan by to bylo snad tak na LW. _________________ Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Rozpätie medzi stožiarmi by som odhadol na 30-40 m.
Nedivil by som sa, keby to boli "dlhšie" vlny. Tam v tých krajinách je bežne vidieť antény, aké u nás už poslala trhavina a bludozéry do večných lovíšť. Vertikálne vysielacie antény typu stožiar s klobúčikom a izolovanými lanami (KV, možno SV) som tam videl v každom meste. Zrejme už nepoužívané, ale asi stále v pohotovosti.
Škoda, že som nemal možnosť poladiť nejaké rádio na DV, SV. Celkom by ma zaujímala využívanosť týchto klasických rozhlasových pásem v Južnej Amerike. Ale doba pokročila aj tam, takže ilúzie si nerobím.
Časy sa menia všade a všetci turisti majú mobily a všetko fotia, takže sa to už toleruje. Staré dobré časy, kedy by s tebou uniformovaný argentínsky/čílsky vojak so samopalom poriadne zacvičil kvôli foteniu na colnici, sú už preč. Dnes už asi jediné, čo by neprešlo, odfotiť si priamo do tváre colného úradníka To by ho rozladilo. Ale uniformovaný vojak so samopalom tam už nebol poruke, takže neviem, čo by sa stalo.
Ešte jedna rarita priamo z čilskej colnice. Nástenka, ktorá prezentuje prírodu Čile pre príchodzích turistov. Pre nás - pripomienka vítkovickej lezeckej partie v r. 1969 a ich prvovýstupu na štít, ktorý pomenovali Ostrava. Z nejakého dôvodu považovali čílský colníci za dôležité propagovať tento štít na nástenke
Bikónická anténa by to mohla byť. Tá lanová konštrukcia nie je plošná, laná sa rozvetvujú do dvoch rovín na každú stranu. To spojenie od stredovho "pavúka" na laná (paprsky) je asi vodívé. Takže asi je to konštrukčne trochu neštandardizovaná anténa na "dlhšie" vlny.
Založen: Nov 28, 2006 Příspěvky: 12322 Bydliště: Česká Třebová
Zaslal: pá prosinec 27 2024, 20:43 Předmět:
robos napsal(a):
Kamarát navrhol, že to bude asi anténa. V strede to má niečo ako napájač.
a kde ten "napáječ" končil ?
to jste nevyfotili ?
hádám, že by to mohl být širokopásmový půlvlnný dipól . . .
pokud byla vzdálenost mezi stožáry cca 40 metrů, odpovídalo by to frekvenci cca 3,5 MHz . . .
. . . mohlo by to ale fungovat i jako vertikál prodloužený kapacitním kloboukem . . .
potom by to mohlo jít naladit anténním členem klidně od středních vln nahoru . . .
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.