Řeším problém s ZMF na této telce. Už to řešil v minulosti někdo přede mnou podle poškozených jader v cívkách. Chová se ti divné při slaďování. Cívky L230 a L232 se chovaji normálně a jde jimi nastavit maximální napětí na elytu poměrového detektoru.
Problém nastane až při nastavování poměrového detektoru. Cívka L234 jde ještě normálně nastavit na max, kdy napětí na elytu dosáhne lehce přes 7 voltů, ale následné vyvážení poměrového detektoru už je problém. V podstatě to na otáčení jádrem téměř nereaguje, jistej posun nastane až když se jádrem téměř dotknou jádra cívky L234. Ale zdaleka to není přijatelné.
Zvuk jakž tak funguje když trimr na potlačení amplitudové modulace nastavím na největší odpor a cívku L234 nastavím na nejlepší zvuk. Napětí na elytu v PD je v tu chvíli asi 4,5 V. Jádro cívky L236 ale stejně téměř nereaguje.
Součástky kolem poměrového detektoru, včetně diod z jiného PD jsem vyměnil ale beze změny. Cívku bohužel jinou nemám, ale nezdá se pohledové poškozená.
Potřeboval bych trochu nasměrovat, předem díky za případné rady.
Pokud jsou ostatní součástky OK, vyměněné, tak je rozladěná ta sekundární část, takže jsi daleko od středu - 6,5MHz. Vyměnil bych kondenzátor C245. Nepohybuješ se tak po středu S křivky, ale na jednom jejím boku.
Zaslal: ne prosinec 29 2024, 22:31 Předmět:
Když na generátoru nastavím 6.5 MHz a trimr AM dám na nejmenší hodnotu, tak jde na cívce PD nastavit nula. Když pak kmitočet trochu zvýšim a zmenším, tak se nula odchýlí do plusu i do mínusu tak jak by měla. Bohužel jen v řádu setin voltu.
Tam je tak málo součástek, že mě nic moc nenapadá. Asi bych zkusil budit každou cívku zvlášť bez vzájemného propojení, jestli jde obě poloviny vyladit do rezonance.
To jsem nikdy nezkoušel. Sekundár je +- stejný, primár je navržen na jinou výstupní impedanci. Když se dívám třeba na Pallas, tak primár má paralelně jen 22p, což znamená, že má mnohem víc závitů, aby se to dostalo na stejný rezonanční kmitočet. Sekundár má 82p, to je blízko. Spíš seber něco z modernější řady typu Aramis.
Jinak cívky na PAL dekodéry jsem si motal, tohle musí být +- stejné, tedy 20-30 závitů, žádná hrůza. Když to odvineš a navineš znovu novým drátem, tak to musí být OK.
Zaslal: po prosinec 30 2024, 14:54 Předmět:
Já vím. Ale zaujala mě jedna věc. Cívku jsem vymontoval z tv a prohlížím si ji. Obě poloviny té sekundární cívky jsou vinutý současně ale nejsou zapojeny do série. Prostě jsou oba konce z jedné strany cívky spojeny a zapojeny na vazební vinutí L235 a oba konce z druhé strany cívky vedou k diodám. Porovnávám to s cívkou z Carmen a tam je to zapojeny do série.
Zaslal: po prosinec 30 2024, 20:00 Předmět:
Taj jsem prohodil přívody jedné poloviny cívky L236 a najednou se to chová ukázkově. Jde to krásné sladit na maximum a PD na nulu. Napětí na elytu je něco přes 7V a poměrový detektor jde od nuly rozladit na obě strany na 2,5V.
Nicméně zvuk stále vrčel při titulcích, což bylo způsobeno tím, že se někdo hrabal do odlakovače nosné zvuku L206. Po výměně jádra a nastavení je obraz i zvuk bez závad.
Jen mě teď zajímá jak je takovéhle závada možná? A to s ní telka fungovala celý aktivní provoz?
Tak to je hodně zajímavý. Nečekal bych, že tu cívku někdo kuchal, takže asi výrobní chyba.
Tohle by se ale mělo projevit tak, že při vybuzení samotné sekundární cívky neměla žádný rezonanční vrchol.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.