Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Čínské tavné pojistky a nebezpečné pojistky z Číny

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> "Čínský" a jiný šmejd
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Lojza1

PříspěvekZaslal: ne leden 12 2025, 17:07    Předmět: Čínské tavné pojistky a nebezpečné pojistky z Číny Citovat

U čínských tavných trubičkových pojistek 5x20 dodaných Hadexem jsem si nevšiml něčeho podezřelého ve vzhledu ani ve funkci.

Potřebuji teď půlampérové pojistky v britském formátu BS 1362. Našel jsem je jen na Aliexpressu. Lacině, tak jsem to zkusil. Jinde mi je Google nabídl snad jen z USA od Mousera (nebo to byl Farnell ?) za ošklivou pálku a ještě horší poštovné. BS 1362 tak malý jmenovitý proud nejspíš ani nedefinuje a nepočítá s ním. Podle definice by měly být keramické plněné pískem.

Na první pokus dorazily pojistky skleněné a o 5 mm delší, takže se nevejdou. Tak trochu i moje chyba, v popisu je nesoulad. Tu délku tam lze dohledat.

https://www.aliexpress.com/item/4001062394006.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.23.1e131802VPmC3N

Elektricky vypadají spíš jako jednoampérové a přepalují se možná trochu jinak, než by měly, ale nezdají se vyloženě nebezpečné. Kvůli neodpovídající délce vráceny peníze.

Na druhý pokus dorazily pojistky na pohled hezké a odpovídající.

https://www.aliexpress.com/item/1005007304345421.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.17.1e131802VPmC3N

Dobré rozměry, keramické pouzdro, hezký potisk. Elektricky průšvih. Spíše detailem je zde kontaktní odpor mezi vláknem a čepičkami, převyšující náhodně odpor vlákna 38 mΩ (zjevně nepřiměřený jmenovitému proudu pouhých 0,5 A) i mnohonásobně s rizikem nebezpečného ohřevu čepiček. Deklarováno tedy "0.5 A". Nepřepálila se ani proudem 6,0 A po čtyřech minutách, kdy už byla ve volném prostoru pekelně horká. Tak na úrovni, při jaké britské síťové vidlice BS 1363 čínské výroby způsobují požáry (ty pojistky se osazují do nich).

https://www.pat-testing-training.net/articles/fuse-operation-characteristics.php

S takovou hrůzou jsem nepočítal a pro silnější zdroj jsem už nechtěl chodit, tak jsem ten normální hodně zatížený raději vypnul a takto jsem položku reportoval do feedback a zároveň i Aliexpressu v žádosti o BAN položky (ne, tak naivní nejsem). Předtím jsem při netrpělivé manipulaci jiný kus přepálil už při krátkodobých necelých 5 A. Je to kus od kusu různé. Takže i zrádné při testování vlastností. Deklarovaný proud je nesmysl a soulad s britskou normou je nehorázně drzý a nebezpečný podvod na úrovni sabotáže.

Takže bacha, Aliexpress se může hodně prodražit. Pojišťovny už jistě vědí, o co jde a jak se oprávněně vyhnout plnění.

Doplňuji, že jsem se teď podíval na vnitřní konstrukci těchto čínských keramických pojistek. Je to horší, než jsem si myslel. Tlustostěnná keramická trubička, vnitřní průměr asi tak třetina vnějšího. Písek uvnitř není. Trubičkou je provlečený drátek a na obou stranách trubičky je přehnutý přes okraj s délkou několik milimetrů přečnívající podél vnější stěny trubičky. Rozebraný kus měl konce přehnuté stejným směrem, takže drátek šel podél vnitřní stěny a byl by jí náhodně chlazen. Proto byla pojistka tak strašně horká a nepřepálila se přitom, zatímco jiná, také dost horká, se přepálila "už" při necelých 5 A. Přes konce trubičky byly nalisované čepičky z opravdu tenkého a měkkého mosazného plíšku. Přítlak na drátek je velmi nejistý, náhodný, a s tím i elektrický kontakt. Plíšek jsem štípačkami narušil a odroloval jako pásek fólie. To mi šlo snadněji, než čepičku strhnout vcelku, protože je poměrně kluzká, měkká a křehká. Takové pojistky je zkrátka nebezpečné používat. Konstrukce je k ničemu. Nejde to ani nějak přepracovat. Vnitřní průměr mi přijde moc malý, než aby se ho sebelépe upnuté, ale horkem prodloužené vlákno nedotklo a keramickým tělesem se takto nechladilo.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
golemson

PříspěvekZaslal: po leden 13 2025, 8:41    Předmět: Citovat

Další radostí jsou nožové automobilové pojistky. A pak zvláště kombinace s trubičkovou pojistkou v připojeném přístroji na kabelu. Již se mi několikrát stalo, že za běžného provozu ta trubičková pojistka prý 5A vydržela a nožová 20A byla přepálena. Koupit nožovou pojistku po cestě někde na pumpě je sadomaso, když už je náhodou někde koupíte (a mají ten správný rozměr), je to samozřejmě čína.
Rolling Eyes
misocko

PříspěvekZaslal: po leden 13 2025, 9:03    Předmět: Citovat

Tak tie automobilove nožove som raz kupil, schválne na testovanie lebo už na prvý pohľad sa lišili iba farbou a potlačou. Tavný drot rovnaky na všetkých. Vydržali tušim 100A, roztavil sa plast ale neprehoreli.
Lojza1

PříspěvekZaslal: po leden 13 2025, 11:08    Předmět: Citovat

Ty čínské pojistky z Hadexu na pohled vypadají dost podobně, jako tradiční staré.

Mám tady tuzemské koupené ze starých vojenských zásob, 5x20 T630 mA. V těch je drátek uprostřed s malou smyčkou, ve které je kulička nějakého kovu s nižší teplotou tání. Ten drátek pak dál od smyčky přechází na obou stranách do spirálek. Samotný narovnaný drátek se volně v prostoru přepálil při 2,9 A, reaguje dost rychle. Přitom červeně zasvítí. Celý komplet se přeruší, s nějakým zpožděním k ustálení tak v řádu minuty, při proudu 1,25 A, tedy při dvojnásobku jmenovitého proudu. Při pokojové teplotě, ve volném prostoru. Pojistka se přitom moc nezahřeje. K přerušení dojde vždy těsně vedle té smyčky uprostřed. Drátek se přitom nerozžhaví a nezasvítí ani se teplem neprodlouží a neprověsí.

Já tomu rozumím tak, že průchodem proudu se spirálky a od nich postupně i uprostřed smyčka ohřejí, ten kov ve smyčce pak vzlíná podél drátku a vytváří s ním slitinu, ve které je zastoupena i nová nízkotavná složka. /Ve slitinách to tak bývá, že mají nižší teploty tání, než jejich složky samostatně. Pokud není slitina eutektická a má teplotu kousek nad bodem tání, plavou v ní krystalky kovu, který je vůči eutektickému poměru v nadbytku. S rostoucí teplotou roste i rozpustnost, se kterou krystalky v tavenině mizí a určitě zmizí nejpozději při teplotě tání toho nadbytečného kovu./ Směrem od smyčky chlazené kapičkou ke spirálkám roste podél drátku strmě teplota. Když se nízkotavná složka difuzí dostane na dost teplé místo, drátek se v tom místě přetaví. Taková pojistka se tedy přetaví při poměrně nízké teplotě a to znamená, že okolní teplota má větší vliv na proud, při kterém se drátek přetaví. Pokud se s tím počítá při návrhu celého zařízení, tak to není nutně špatná vlastnost.

Napadá mě, aniž bych o tom něco věděl, že by správná dlouhodobá funkce pojistky mohla být závislá na schopnosti kovu ve smyčce vzlínat podél drátku. Mohlo by to souviset s čistotou a inertností jeho povrchu vůči prostředí a třeba i s dlouhodobou stabilitou složení (neoxidováním) toho kovu ve smyčce i při provozní teplotě. Celkově tam mohou být záludnosti, které neumím posoudit z pozice běžného uživatele a které se u pojistky pochybného původu mohou třeba časem projevit nebezpečným selháním.
Taky je možné, že se taková konstrukce už u výrobce pojistek nějak formuje proudem, aby se před použitím už vytvořila podél drátku potřebná slitina. Netuším to.

V pojistkách z Hadexu nejsou drátky spiralizované. Funkce nové pojistky mi připadá bezvadná. Pojistka T1A se přerušila při cca 1,75 A.

Jen pro srovnání, pojistka z Aliexpressu "BS1362" 6x30 mm se skleněnou trubičkou a s prostým vláknem uprostřed, deklarovaná jako 0.5A, by se přetavila při 1,8 A (při opatrných pokusech poprvé vlákno zasvítilo, v tom místě se zdeformovalo a ztmavlo a potom už svítilo i při čím dál menším proudu, přepálil jsem ho nakonec při kolem 1,6 A). Takže je to zřejmě šunt. Ale přepálila se ještě při proudu ne tak strašném a nebyla přitom navenek moc horká.

K těm autopojistkám mě napadá otázka, jestli se dá spolehnou na díly používané v autorizovaných a ve značkových autoservisech. Mohlo by to mít vztah k přístupu pojišťovny, pokud by se stalo něco neblahého. Jasně že pokud si kutil přivodí průšvih v autě nákupem pochybné pojistky od nějakých veksláků (a to klidně v místní "kamenné" ryze české prodejně), je na něm, aby se na nich podle svých schopností a možností potom zahojil.
mi-ro

PříspěvekZaslal: po leden 13 2025, 13:55    Předmět: Citovat

Tak si každou jednu pojistku změř při jakém proudu vypne, pak si je můžeš popsat a roztřídit.
Lojza1

PříspěvekZaslal: po leden 13 2025, 14:18    Předmět: Citovat

mi-ro: Nezdá se, že bych mezi těmi keramickými "BS1362" našel kus, o kterém bych si mohl poznamenat, že se mohl bezpečně použít. Ty ostatní typy mají nejspíš dostatečně vyrovnané vlastnosti, aby stačily zkoušky na vzorcích.

Tak jako tak to neřeší mou potřebu bezpečných a ještě nepřepálených BS1362 0.5 A. Uvažuji teď, že by se daly z měděné fólie smotat trubičky, které by přesně pasovaly do těch keramických trubiček a které by asi dokázaly udržet připájené vlákno ze slušné pojistky 5x20 tak, aby se nedotklo stěny. Představuji si do čepiček vyvrtat dírky, aby dutina v keramické trubičce pokračovala skrz ně. A vyštípnout skrz ně původní vlákno. Dovnitř zasunout sestavu z těch trubiček a připájet hrany trubiček k hranám otvorů v čepičkách. Umýt v IPA a zakápnout třeba anaerobním lepidlem na ložiska, aby se pak čepičky nepohnuly. Nevím, jestli by drželo na keramice. Možná ano. Podstatné je měď, která aktivuje ztuhnutí.
Je to ale řešení, ke kterému by nebylo dobrozdání ze zkušebny. Jen bych mohl na vzorcích dojít k závěru, že je to řešení přiměřeně spolehlivě bezpečné.
K čertu, kde to žijeme, že musím o něčem takovém uvažovat. Ale jasně, kdybych od počátku respektoval standardní řadu těch opravdu britských ostrovních pojistek a neuvažoval o něčem, co jsem našel v již svobodné lidové Číně, tak bych to řešit teď nemusel.
jenicek

PříspěvekZaslal: po leden 13 2025, 16:35    Předmět: Citovat

Nebylo by snažší udělat na soustruhu redukční čepičky na pojistky 5x20mm z mosazi?
Lojza1

PříspěvekZaslal: po leden 13 2025, 16:58    Předmět: Citovat

jenicek: No samozřejmě, že jsem o tom od začátku uvažoval. A o jiných podobných možnostech. Jenže:
1. Jaký materiál použít, aby spolehlivě svíral čepičku a měl dobrý elektrický kontakt s ní i se svorkami?
2. Stejně to neřeší ukotvení imperiální na průměru čtvrtpalcové pojistky v přesném otvoru ve víčku šachty, kterým se ta pojistka zavádí a pak zase vytahuje.
3. Sice se tím zachová původní nějak zadobřená konstrukce pojistky, ale tak jako tak očividně ne podle britské normy.
jenicek

PříspěvekZaslal: po leden 13 2025, 17:56    Předmět: Citovat

No tak jestli ten Tvůj bastl bude podle normy... Laughing
Podobný čepičky z mosazi nebo bronzu se dřív používaly běžně. Jedinej opruz je tu čepičku vyndavat. No asi nezbude nic jinýho, než sehnat originál, pokud nelze změnit pouzdro. Je divný, že se Ti to tak ohřívalo, protože třeba při průchodu 1A jsou na podobných přechodech odpory v řádů jednotek či desítek mOhm a tomu odpovídají jednotky či desítky mW.
Lojza1

PříspěvekZaslal: po leden 13 2025, 18:59    Předmět: Citovat

Podle normy to nebude tak jako tak, ani ty čepičky to nevyřeší. Jen to jsem k tomu chtěl říci.
Čepičky z bronzu by mohly pružit, ale asi ne z bronzu z místního železářství. Fosforbronzovou kulatinu a asi ani plech nemám. To je právě ten problém. Ještě vedle galvanické úpravy. Piny v objímkách DIL jsou z něčeho podobného, pájitelný povlak se snadno utrhne a pak už se to skoro pájet nedá, a i když se na to pájka chytne, tak se zase snadno utrhne. Chtěl jsem postříbřit původně chrastící pocínované piny v objímkách pro novalové elektronky imerzní lázní z Elchemco a na té měděné slitině se stříbro nevylučuje. On to asi pro výrobu podomácku není úplně snadný úkol.
Jen to vlákno v keramické pojistce má, jak jsem psal, za studena skoro 40 mΩ, s tím mizerným kontaktem s čepičkami ještě o dost víc. Těch 6 A uvolní jen ve vlákně kolem 1,5 W. To není tak málo a trubička je bílá. Problém je v tom náhodném dotykovém chlazení podél vlákna trubičkou. Jinak by se už přepálilo a byl by klid. Jenže se nepřepálilo. K tomu, kontaktní odpor mezi vláknem a čepičkou průchodem proudu nezmizí, jak jsem i ověřil.
Obecně mám zkušenost, že trubičkové pojistky 5x20 pro vyšší jednotky ampérů se běžně ohřívají víc na kontaktu čepiček a svorek, než ve vlákně. Zlepší se to na nějaký čas, když se čepičky přeleští třeba houbičkou Scotch-Bright a pak se otřou třeba isopropanolem. Pokud by se pojistka opravdu přerušila někde mezi ampérem a dvěma, tak by to u vhodných kontaktních povrchů takový bezpečnostní problém nebyl. U samodomo redukce čepiček bych si úplně jistý dlouhodobým kontaktním odporem nebyl a ono je to na straně sítě v něčem, co má na sobě sice BS 1363, ale je to nepochybně čínský termoplast. Není to od Farnella, koupil jsem to v tuzemském eshopu s plánem vyměnit původní standardní (jistě čínskou) pojistku 13 A za 0,5 A.
Britové chtěli mít s těmi pojistkami ve vidlicích bezpečnější elektroinstalace a s masovými čínskými importy si naběhli na vidle.
Lojza1

PříspěvekZaslal: út leden 14 2025, 11:36    Předmět: Citovat

Aliexpress si vyžádal fotky jako důkaz, tak jsem to už z principu se silnějším zdrojem nafotil a vkládám i sem.

6 A through the 0.5 A fuse ´BS1362´ from China.jpg
 Komentář:
 Velikost:  131.14 kB
 Zobrazeno:  10 krát

6 A through the 0.5 A fuse ´BS1362´ from China.jpg

disassembled fuse.jpg
 Komentář:
 Velikost:  87.83 kB
 Zobrazeno:  4 krát

disassembled fuse.jpg

Fuse drawing.jpg
 Komentář:
 Velikost:  133.02 kB
 Zobrazeno:  4 krát

Fuse drawing.jpg

Lojza1

PříspěvekZaslal: út leden 14 2025, 11:37    Předmět: Citovat

drátek a celá pojistka - odpor

The total resistance including internal random transie.jpg
 Komentář:
 Velikost:  111.18 kB
 Zobrazeno:  6 krát

The total resistance including internal random transie.jpg

The filament resistance measured as about 36 mOhm.jpg
 Komentář:
 Velikost:  134.14 kB
 Zobrazeno:  6 krát

The filament resistance measured as about 36 mOhm.jpg

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> "Čínský" a jiný šmejd Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na: