Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 18879 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: st leden 29 2025, 11:24 Předmět: Průchodkový kondíky
Potřebuju pár kousků průchodkových kondů 1-1N5. Něco jsem vyhrabal v zásobách, viz foto. To vlevo je klasika, na BM509 ukazují od 1N - 1N2. Ty vpravo mají kolem 1N5. Vůbec ale netuším, odkud je mám, a jestli to je finál a nebo nějakej polotovar. Není to náhodou podle barvy beríliovka?
Nemáte prosím někdo katalog Hradecký Tesly, kde by byly oba typy k nalezení? Pokud to nebude Hradec, tak to asi nebude naše produkce.
Bizmutovku na jejich pájení mám.
Díky!
Tady na el. straně 124 a 125 máš základní informace o hmotách, ze kterých byly vyráběné.
Možná bude mít někdo "v šuplíku". Já mám cca 4, ale docela nerad bych se jich zbavoval... _________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
Zaslal: st leden 29 2025, 12:27 Předmět:
Nějaké podobné byly v Tesa Mini, ne? _________________ Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Možná se mýlím, ale u toho pájení je primární, aby pájka nerozpouštěla "polep" na kondenzátoru, což je napařená stříbrná vrstva.
Pokud má nízkou teplotu tavení, tak je to bonus pro keramickou hmotu, protože nevzniká takový teplotní šok a tedy hmota má menší tendenci k praskání...
Oficiální pájecí předpis pro bezvývodové diskové kondenzátory TK6xx odtud je v příloze, čili nízkotavitelnou pájku tam předepisují. Jedná se sice o jiný kondenzátor, ale princip je stejný.
Založen: Feb 14, 2005 Příspěvky: 9202 Bydliště: Brno (JN89GF)
Zaslal: st leden 29 2025, 13:34 Předmět:
OK, díky. Nevím, jestli to někdo za amatérů dodržoval, když to bylo typicky zapájený v plechové krabičce, která asi teplo dost odváděla a muselo se to prohřívat.
Zaslal: st leden 29 2025, 13:57 Předmět:
Nedavno jsem resil nahradu podobneho kondiku v cca 20 let starem pristroji. Schvalne kouknete, kolik dnes tyto kondiky stoji v Digikey. To jsou jen typy, ktere maji skladem a jsou serazene od nejlevnejsiho.
Ale to je samozrejme tim, ze jejich pouziti je moc pracne a drahe, takze se uz vyrabi jen v malych mnozstvich. Kde to slo, tak je davno vytlacily SMD varianty, ktere jde osadit automatem.
OK, díky. Nevím, jestli to někdo za amatérů dodržoval, když to bylo typicky zapájený v plechové krabičce, která asi teplo dost odváděla a muselo se to prohřívat.
No, těžko mohl, když byl rád, že sehnal trochu "cínu" na papundeklu... K tomu bohužel nenalézám náležitý obrázek, ale dříve narození vědí _________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
Zaslal: st leden 29 2025, 14:16 Předmět:
Díky Jirko za odkazy. K těm bezvývodům něco nevíš?
Ty diskový kondy jsem pájel bismutovkou a ulehčoval jsem si to že do krabičky jsem na pozici disku vrtal 2-3 mm díru a pobismutoval jsem krabičku a disk, kápnul tavidlo a potom zvenčí v prostoru díry ohřál krabičku a disk až se to slilo. _________________ Jirka
Zaslal: st leden 29 2025, 14:33 Předmět:
Ta skupinka na obrázku vlevo jsou TK 564 (nikoliv TK 594- ty měly kapacitu 22 .. 39pF). Katalogové údaje jsou v "Kubátově knize", 1. díl, str.337 ; taky v katalogu TESLA HK z r. 1978. Pokud to někde není ke stažení a je to stále aktuální, můžu ten Teslácký katalog prohnat skenrem. Ta druhá skupinka asi nebude z produkce Tesly - jenom odhaduju, jestli to neměli na svědomí soudruzi z NDR?
Zaslal: st leden 29 2025, 14:58 Předmět:
A mluvíme a velkejch Kubátech formátu A4 a nebo malejch asi 2/3 A4?
Kubátova modrá 1. kniha je přeci integráče, 2. kniha je diskrét, 3. kniha pasiv, 4. dovoz, 5. novinky 1989.
Co dal odkaz Jirka_Z tak byl Tesla katalog 3 a tam jsou z keramiky terčíky, disky, vývoďáky polštářky, čipový a vsazovací, průchodkový tam nejsou.
Tak co je ta Tvoje: ""Kubátově knize", 1. díl, str.337"?
Nebo hledám úplně blbě? _________________ Jirka
Zaslal: st leden 29 2025, 18:16 Předmět:
Řeč je o bichli A4 s honosným názvem " KATALOG ELEKTRONICKÝCH SOUČÁSTEK, KONSTRUKČNÍCH DÍLŮ, BLOKŮ A PŘÍSTROJŮ 1983-1984, 1.díl" - viz. obr. V době vydání se na ni běžně dalo doptat pod tím výše zmíněným "Kubátova kniha" - asi jsem staromódní a toto pojmenování mám nějak zafixované. Sorry.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2, 3Další
Strana 1 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.