Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Technics SE-A900S
Jdi na stránku 1, 2  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
chima

PříspěvekZaslal: st leden 29 2025, 21:52    Předmět: Technics SE-A900S Citovat

Zdravím,
Když přidám na zvuku, tak vnitřní relé vypne a musím zesák znova zapnout.
U nízké hladiny hlasitosti není problém.
Zjistil jsem, že když jedu na sluchátka a výstupy zezadu na repro mám odvolené (jak výstup "a" tak i "B") mohu přidávat hlasitosti až na max a není problém.
Když se zesilovač po cca 20min prohřeje a aktivuje se větrák chlazení, vše funguje jak má.
Máte někdo radu, kde může být problém?
Měřené hodnoty dle schématu až na malé odchylky sedí.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
VASEK_W

PříspěvekZaslal: st leden 29 2025, 22:21    Předmět: Citovat

Odhaduji to bez studia servisního manuálu na vyschlý elektrolyt pro filtraci snímaného napětí z výstupu konců pro ochranu proti ss napětí, ale může to podle zapojení být i jinak.

Jinak vyschlý elyt se po čase v teple ohřeje a "zázračně" získá část kapacity zpět, a správná funkce se obnoví.

Už jsem tuto závadu řešil u nějakého SONY zesu.

Případně varianta číslo dvě, studený spoj (nebo více) v koncovém zesu.

Vašek
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
masar

PříspěvekZaslal: st leden 29 2025, 22:33    Předmět: Citovat

chima napsal(a):
Hlavně, jestli jsi změřil to nejdůležitější - ofsetové napětí na výstupu (klidové i při vybuzení a se zátěží). Tam i relativně "malá odchylka" je fatální.
Wink
chima

PříspěvekZaslal: st leden 29 2025, 22:34    Předmět: Citovat

zahříval jsem teplým vzduchem různé části na desce, ale bez odezvy.
Dokonce se ani neaktivoval ventilátor. Nechápu kdy má sepnout.
Snad problém v části Current stabilizer?
Chtěl jsem nahrát schéma, ale je nějaký problém. Snad zítra
chima

PříspěvekZaslal: st leden 29 2025, 22:38    Předmět: Citovat

masar napsal(a):
chima napsal(a):
Hlavně, jestli jsi změřil to nejdůležitější - ofsetové napětí na výstupu (klidové i při vybuzení a se zátěží). Tam i relativně "malá odchylka" je fatální.
Wink

Co je myšleno se zátěží?
Reprobedny nemusí být ani připojené. Stačí na čelním panelu aktivovat jeden z výstupu "A" nebo "B" a je problém
chima

PříspěvekZaslal: st leden 29 2025, 22:44    Předmět: Citovat

Zatím mám sundaný jen horní kryt, takže ty studené spoje jsem neověřil.
Taky na to asi dojte a pak se zaměřím i na případnou výměnu el.kondenzátoru. A že jich tam je Rolling Eyes
Zítra na to mrknu.
dred

PříspěvekZaslal: čt leden 30 2025, 6:20    Předmět: Citovat

Bezhlavá výmena elytov je zbytočná robota... To nie je SMPS.
ferro0

PříspěvekZaslal: čt leden 30 2025, 10:26    Předmět: Citovat

Řešil jsem před lety stejný problém a byly zoxidované kontakty na ventilátoru.
masar

PříspěvekZaslal: čt leden 30 2025, 11:35    Předmět: Citovat

Ta diagnostika je v tomto případě komplikovaná složitostí topologie třídy "AA". Relé jsou vypínána ochrannými obvody v modulu SVI3205. Pokud na pinu 18 spadne napětí (-14V), všechna relé vypnou (i to sluchátkové).
Vzhledem k popisu závady se také přikláním k názoru VASEK_W, tedy problém filtračních elytů. Je třeba kontrola zvlnění všech napájecích zdrojů ve studeném stavu nejlépe osciloskopem.
Wink
chima

PříspěvekZaslal: čt leden 30 2025, 12:10    Předmět: Citovat

Nyní jsem v práci, takže na to opět mrknu až na večer.
Určitě ověřím pin 18 na modulu SVI3205 (jak radí masar). Napětí jsem tam včera měřil, ale už si nejsem jist přesnou hodnotou.¨
Osciloskop nemám Sad -smůla.
Zkusím i ověřit kontakty na ventilátoru (jak radí ferro0). Zní to jako "blbost", ale někdy i taková banalita dokáže pěkně potrápit. A evidentně chod ventilátoru má na můj problém vliv. Navíc pokud ferro0 se setkal na stejném zařízení a se stejným problémem, tak by to mohla být možná i trefa do černého.
Zatím všem díky. O postupu určitě dám vědět
chima

PříspěvekZaslal: čt leden 30 2025, 20:53    Předmět: Citovat

Na pinu 18 jsem naměřil (za studena) -13,4V po chvilce napětí se přizvedlo na 13,65 a tak už to zůstalo. Problém vypínání při navýšení hlasitosti s navoleným kanálem "A" nebo "B" stále se projevoval.
ALE Laughing přešel jsem k ověření větráku dle rady ferro0.
Než jsem se pustil do demontáže zadního krytu, za provozu jsem pohyboval celým větrákem a roztáčel se a zastavoval i když ještě nebyl zesák dostatečně prohřáty. No a zesák držel i na max, nevypínal.
Nevím sice kdy má větrák přesně najet, ale když se točí je vše OK (což jsem už uvedl dříve).
Takže jsem vytáhnul desku, kde je konektor větráku, nebyl sice zaoxidovaný, ale rozhodně tam byl stuďák. Po zapájení a složení zadního krytu, zkouška... zesák šlape i na max, ventilátor začíná spínat cca v polovině výkonu na budíkách.
Díky všem za rady a speciální dík patři ferro0. Jeho zkušenost mi vyřešila problém. Zajímalo by mne zda jsi na to přišel náhodou (zahýbáním větrákem) nebo měřením.
chima

PříspěvekZaslal: pá leden 31 2025, 19:35    Předmět: Citovat

Takže pokud dobře chápu schéma (celé schéma-velký soubor),
tak větrák je řízený obvodem viz přiložené schéma.
Když se na výstupních svorkách (reproduktorů) objeví určitá úroveň signálu, aktivuje to tranzistory Q601,602,606,611,612,603 (over load detection)
Tranzistory Q604 a 605 si pak hlídají kontinuitu chodu větráku.
Taková zpětná vazba chodu. Pokud větrák v určitém čase se nerozjede, rozepne tranzistor Q543 celý obvod "spadne". Současně spadne napětí i na vstupech IC501 (SVI3205B) a ten zajisti odpojení relátek RL501,502. Tím pádem jsme bez zvuku na výstupu.
Pokud jsem něco špatně pochopil, opravte mne. Nejsem zběhlý ve čtení schémat.Kritiku přijmu s pokorou učně Wink

motor dive.jpg
 Komentář:
 Velikost:  75.65 kB
 Zobrazeno:  26 krát

motor dive.jpg

dred

PříspěvekZaslal: so únor 01 2025, 11:47    Předmět: Citovat

Páni inžinieri z Technicsu sa "vyhrali" s ochranami... čo k tomu dodať...skôr by som hľadal závadu (nie v ovládaní ventilátora). ale niekde v offsete výstupu...
skúsenosť ferro0 to zrejme vyriešila....Palec hore!!
masar

PříspěvekZaslal: so únor 01 2025, 12:48    Předmět: Citovat

chima napsal(a):
...Pokud jsem něco špatně pochopil, opravte mne...
Myslím, že jsi to popsal nejen správně, ale i stručně a výstižně.
Wink
dred

PříspěvekZaslal: so únor 01 2025, 13:40    Předmět: Citovat

Keď tak nad tým uvažujem.. ani to "predchladenie" chladiča od určitého výkonu nemusí byť zlé.. je možno lepšie ukočírovať teplotu pri jej "zrode", ako sa ju potom snažiť nejakým "tornádom" v samotnej skrinke vyhnať von.. na to už ten ventilátorček nemusí stačiť, .. kedy teploty čipov tranzistorov už sú možno na hranici.. aj v náväznosti na chladič..
Nie je to nejaké PA-čko, kde "fučiaci" ventilátor hneď po zapnutí neprehluší užitočný signál.. vtedy to nevadí.. ale pri "obývačkovom" ozvučení by mi asi vadil nejaký zbytočný FAN pri minimálnej hlasitosti..
A že je to ešte aj AA-trieda ? Vyžaduje aj úplne iný prístup ku chladeniu..
Len tú diagnostiku, keby lepšie ošetrili... Ale to by zase do toho museli narwať nejaký procesor.. takto to vyriešili jednoduchším obvodom.. A princípom, ktorý navrhli..
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na: