Zdravím.
Prosímvás o vysvětlení jaký max azimut může být na FV panely?
Na mapách cz mi moje střecha ukazuje azimut 118°, a je to azimut vztažený k severu. Pro FV panely je prý potřeba azimut vztažený k jihu, a má se odečíst 180° protože střecha je "na východ". Po odečtu je to tedy -62°. Pokud je to celé taknějak dobře, tak těch -62° se dá ještě akceptovat, nebo je to přespříliš na východ?
Nehoním každý Watt. Jen mi tu 2 roky leží panely bez užitku, a rád bych je využil. Měl jsem plán je dát na úplně jinou střechu na mém pozemku, kde by panely byly +- téměř na jih. Z toho ale sešlo, a střecha na jih nebude.
Pak jedině dát panely na zem. Místo na ně mám.
Na internetu je kolem toho taknějak pěknej mrdník, a už se v tom ztrácím.
Dík _________________ Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat
Založen: May 22, 2006 Příspěvky: 2657 Bydliště: Posázaví (JN79LT)
Zaslal: pá leden 31 2025, 21:43 Předmět:
Jojo, koukal jsem.
Pro mne na jednu stranu lepší, protože bych to musel instalovat svépomocí, a já se bojím výšek Taky čištění a jiná údržba je pak sranda. _________________ Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat
Umi vzit v potaz zastineni od kopcu v dane lokalite, vypocitat optimalni sklon panelu a dalsi vychytavky. Alespon jedna uzitecna vec z toho zeleneho magoreni...
Zaslal: so únor 01 2025, 11:15 Předmět:
PVGIS počítá s historickým průměrem doby slunečního svitu v dané oblasti, pro aktuální počasí v konkrétním místě mohou být údaje značně nepřesné. Například v lednu mám mít teoretickou dodávku kolem 50 kWh. Skutečnost je 22, loni 35 kWh. Tedy odchylka -30 až -56%.
Zaslal: so únor 01 2025, 16:51 Předmět:
Jo, to sedi, ale da se tam zvolit prumerovaci obdobi i nechat si vykreslit jednotlive roky. Hlavne neumi zapocitat "vedlejsi" vlivy jako namrazu na FV panelech apod. Ty pak pochopitelne nevyrobi nic...
Zaslal: so únor 01 2025, 19:38 Předmět:
Ten kalkulátor je prostě jen stejně optimistický a idealistický jako grýndýl. _________________ Kampaň, účelovka, nepodepsal, Palermo, ODS, Kalousek, je líp a jsou na to čísla, nastudujte si to.
Založen: May 22, 2006 Příspěvky: 2657 Bydliště: Posázaví (JN79LT)
Zaslal: so únor 01 2025, 21:23 Předmět:
Díky chlapi. Asi dám ty panely na zem. Když vidim, že co prd to ztráta energie, tak ať jsou umístěný co možná nejlíp. Kdyžtak si taky koupim obří fén _________________ Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.