Zaslal: ne únor 02 2025, 20:33 Předmět: Co nebrat z TEMU
Skoro se mi nechce věřit, že jsem nenašel už existující vlákno na téma šuntu z TEMU.
Dají se tam s trochou štěstí najít i použitelné věci, ale před těmi hojnými nepoužitelnými nebo nebezpečnými majícími vztah k ebastlení by se mohlo zabývat speciální vlákno.
Začnu bastlířskou podložkou nabízenou například na stránce
Není ani anitistatická a asi ani silikonová. Je nebezpečná pro elektroniku, pro kterou je určená.
Že není antistatická se pozná jednak podle několika recenzí s jedinou hvězdičkou, jednak podle blikání malé zářivky, když se s ní pohybuje vedle visící podložky, a nakonec i podle zničené citlivé elektroniky. Zkusil jsem nastříknout Antistat a protože je k němu podložka nesmáčivá, tak ho rozetřít papírovou utěrkou. I potom u podložky zářivka blikala.
Silikon by snad neměl páchnout jako měkčené PVC, neměl by být na povrchu kluzký jako fólie z měkčeného PVC a měl by být elastičtější, než silně změkčené PVC. Záhadou mi zůstává, jak může být měkčené PVC tak teplotně odolné, jako ta podložka opravdu je. Pájet by se na ní dalo. Něco bez prvků citlivých na ESD.
Tato podložka je dost malá na jiné kutilství, než s malými plošňáčky. Snad pro údržbu mechanických hodinek a budíků, pokud by hodinář po takové podložce nečekaně zatoužil. Teplotní odolnost ale neocení.
Pokud čínský polymer páchne změkčovadlem, raději bych na něm neměl dlouhodobě položené ruce.
Skoro se mi nechce věřit, že jsem nenašel už existující vlákno na téma šuntu z TEMU.
Dají se tam s trochou štěstí najít i použitelné věci, ale před těmi hojnými nepoužitelnými nebo nebezpečnými majícími vztah k ebastlení by se mohlo zabývat speciální vlákno.
Jakože každý eshop by měl mít vlastní vlákno? A co když se nějaká věc prodává ve více eshopech? Jako třeba tyhle a podobné podložky které ma snad každý čínský eshop v nabídce, je jich plná ebay a aliexpres atd...
Zaslal: ne únor 02 2025, 21:57 Předmět:
jjilek: Vrátit bych to mohl, prodejce by dopravu asi uhradil, ale částka za to skoro nestojí a řešením je spíš hodnocení. Nejde o neúčelně utracených 55 Kč, ale o škodu, kterou to kdekomu může nadělat. Hodnocení jsem tam napsal, ale on ji už jen na TEMU prodává kdekdo a tam se to hodnocení už nedostane. Spíš si to naši ebastlíři možná přečtou tady.
misocko, pocitujlasku: Mně ten názor připadá zaujatý. Sám mám zatím opačnou zkušenost Ali vs. TEMU. Ale souhlasím, že je to všechno víceméně šunt, i levný je předražený. Sehnal jsem tam věci, které jsem mimo takové tržnice neviděl. Ve vlákně o Ali jsem už zmínil jako příklad nože formát 8x8 s vyměnitelnými SK plátky (už tu mám celý jejich sortiment a vypadají dobře) a sportovní plavky velikost S (v UH jsem sehnal nejmenší M, mizerné a dražší, tak jsem si za pár korun těch S dokoupil hned několik provedení a vzorů). V UH celkově na sebe neseženu dobře padnoucí oblečení (pas 78, výška 180) a v TEMU něco ano, i když i levně je ta kvalita předražená.
Len blazon - nevím. Z ČR jen od toho prodejce podložku koupilo a hodnocení nechalo už 65 lidí.
martinkopp: Je to řešitelné.
Třeba poznámkou tady, že to májí i někde jinde, než v TEMU. Případně jenom odkazem v jiném vlákně, pokud tam položka už je, s využitím funkce vyhledávání.
Prioritně bych začal vláknem k fenoménu, jakým teď TEMU je, přidáním ke staršímu o Aliexpressu. Sám bych jiná další tržiště už nepřidával.
Máš lepší nápad? Abys ale i toto vlákno, už hned na začátku, nezaplevelil trolením.
Zaslal: po únor 03 2025, 0:14 Předmět:
Hydrawerk: No bodejť. Zaslouží si ji. Je to čínské tržiště. V realitě současného světa o ani takto pochybných místech nelze nevědět. Já si stojím za svými důvody, proč TEMU nepřehlížím.
Pro srovnání tržišť, z mých čtyř nákupů přes Aliexpress po mnoha letech vedl jeden na refundaci, jeden na refundaci + BAN pro prodejce a jeden na nahlášení nebezpečných pojistek na Consumer Safety Gateway, když Aliexpress na základě důkazů sám zatím nepřijal opatření. V jiných vláknech jsem o tom něco zmínil.
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 18906 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: po únor 03 2025, 0:28 Předmět:
Divný, já mám přesně tu samou modrou podložku a určitě to je silikon, protože jsem po ní honil ERS50-kou cákance PbSn do velkýho fleku, kterej jsem pak hodil do cínový lázně a podložka se nijak teplem nepoškodila. Jak je to se statikou jsem nezkoumal ale zatím mi na ní nic neodešlo. A smrdí stejně jako silikonovej vál od Tescomy. Ta by asi nějakej sajrajt narvanej ftalátama nejspíš neprodávala. _________________ Jirka
A co brání používat ten silikonovej vál z Teskomy ? Možná je dražší, ale všude k sehnání a zaručený materiál. Jak jde o jídlo, tak by si žádnou náhražku nedovolili.
Spíš je otázka, jestli vůbec může existovat antistatický silikon, protože vysoký izolační odpor je právě tou vlastností, proč se v řadě aplikací používá jako dokonalá izolace.
Podle mě antistatický plast může být jenom když je plněný něčím vodivým, nejspíš uhlíkem, jako různé antistatické molitany, do kterých se zapichují nožičky součástek pro dopravu. Nebo pytlíčky s napařenou tenkou vrstvou kovu.
Ještě existují antistatické pytlíčky z růžového igelitu. Jak je to u nich nevím.
Dala by se použít pro rozdělávání malého množství dvousložkového lepidla tato silikonová podložka?
Používám na to malinkou polyetylénovou destičku a na ní se epoxid nechytí. Po zatvrdnutí jej odloupnu a lze ji použít znova. Šlo by to také s tímto silikonem?
Nebo existují i jiné materiály které se takto chovají? Polyetylén má povrch jakoby mastný (kluzký). Podobný má teflon, nebo silon, ale ty jsem nezkoušel. _________________ Ubuntu 24.04.1 LTS, LibreOffice Verze: 24.8.4.2, wxMaxima 24.02.1, Maxima 5.47.0 (SBCL)
Zaslal: po únor 03 2025, 7:03 Předmět:
Já si myslím, že toto vlákno Lojza1 založil správně. To, že někdo k tomu zase trolluje, tak to je tady u některých jedinců už naprosto normální.
TEMU není špatné, ale musí se tam vybírat stejně jako na ALI. Známej si TEMU nemůže vynachválit, já zase ALI a je to o tom, že každý jsme s tím spokojeni. Pokud bychom tam brali kdejakou kravinu bez výběru, tak bychom jen nadávali. Takže, kdo umí číst a vnímat psaný text, tak jistě pochopí, na co tady Lojza1 upozorňuje. Ti, co jim to ještě nejde, tak musí ještě "trénovat".
Tyhle a mnoho podobných podložek prodávají v číně snad úplně všichni, je toho plný alík aspol, viz třeba zde tu tvou mají za poloviční cenu než na temu https://vi.aliexpress.com/item/1005007861288519.html Je nesmysl recenze schovávat do vlákna s nicneříkajícím názvem jednoho ze stovek čínských eshopu kdes to zrovna ty koupil. Když to v sekci "Čínský" a jiný šmejd nazveš třeba "silikonové podložky na pájení", uděláš pro přehlednost mnohem líp.
Stejně tak když ihned vyhodíš ty plavky cos tam koupil. Uvědom si že jsou z materiálu stejné kvality jako ta podložka které ses nechtěl vůbec dotýkat natož mít je na sobě dlouhodobě a ještě mokré. Ale vím že to nejspíš neuděláš, v rodině mám taky podobné jedince co mají místo nosu plynový chromatograf. Nesmrdí to, tak je to v pořádku
Zaslal: po únor 03 2025, 8:49 Předmět:
TEMU a ALI - proč nekoupit MM přenosku za 180Kč když úplně stejnou u nás koupím minimálně za 400Kč. A do NZC 300 kterou po mě občas chce někdo opravit úplně stačí. Sada gumiček do MGF je za pár korun, u nás jedna is dopravou kolem 100Kč.
Zaslal: po únor 03 2025, 9:39 Předmět:
Celeron: Já jsem se výše už podivil, že teplotní odolnost to opravdu má. Jak jsem podložku znovu umyl saponátem před nástřikem Antistatu, tak už páchne o dost méně (po vybalení podložky z jejího původního PE obalu byl ten pach silný, nahromadil se v jejím povrchu) a jak jsem s ní potom manipuloval, i kluznost povrchu mi připadá bližší silikonu. Nevím, co je to za materiál. Podle nařízení GPSR jsou výrobci při uvádění výrobku na evropský spotřebitelský trh povinni veřejně zpřístupnit dokumentaci k použitým hmotám, ale podle Dočasného ustanovení se nařízení zatím nemá uplatňovat tak, aby se dotklo prodeje výrobků uvedených na trh před platností GPSR. Což je koncem minulého roku, takže když mi asistentka z TEMU dokumentaci neuměla poskytnout, tak jsem ji dál netrápil. Pokud ten pach, který mi připomínal měkčené PVC, znáte i z nějakého skutečného silikonu, tak to třeba silikon opravdu je. Třeba s nějakým měkčeným nesilikonovým plnivem, které je silikonem chráněno před termoplasticitou výsledné směsi. Čistý silikon bez plniva je drahý, možná i moc měkký a elastický, možná gelový a málo mechanicky odolný. Nevím, nevyznám se v tom. I čisté silikony mohou být asi dost různé. / Nebezpečí ESD se podle situace může a nemusí hned zhmotnit. Je to jen vysoké riziko. Kdyby podložka byla opravdu antistatická, neblikala by mi u ní ta zářivka, o které jsem psal, když pominu poznatky v recenzích přede mnou.
makak: Já jsem tady potravinářskou podložku na pečení neměl a nemám o nich přehled. Tady se nic k jídlu nepeče (bohužel ? bohudík?). Už jsem si o nich přečetl i v recenzích k této podložce jako o lepších alternativách. Tato má vhodný formát pro drobnou elektroniku (nevyžaduje pro sebe zbytečně moc místa na stole), má rámečky pro kutálivé drobnosti a je (jenom!) deklarovaná jako ESD. Doopravdy antistatickým silikonem byla například směs teplem vytvrzovaného roztékavého silikonu DC866, do kterého jsem rozmíchal jemně mletý grafit z drogerie a kterým jsem vytvořil topný povlak na skle pro jeden experiment, ve kterém jsem pro svou potřebu měřil tlak rtuťových par nad amalgámy. Nebo později směs stejného grafitu s úplně obyčejným silikonovým tmelem z Lučebních závodů Kolín, kterým jsem opravil membránu do dálkového ovladače (sice SONY, ale k dost starému Betamaxu) - ten byl vodivý méně, ale stačilo to a na té membráně to drží. Každopádně to změní vlastnosti silikonu (pevnost, elasticitu), ale pro pouze antistatickou úpravu stačí grafitu nebo lepšího plniva mnohem méně. Grafit se přidává třeba i do antistatických gumových řemenů.
LADER: Nojo, díky za tip. Nejspíš se to na míchání dvousložkových lepidel a tmelů a díky větší ploše i jako podložka na lepení obecně bude hodit dobře. Třeba i na "uhlazení" tuhnoucího povrchu přitlačením plochy (včetně lepení a tmelení termoplastem z lepicí pistole). Já na to všechno zatím používám obvykle teflonovou fólii (případně PE nebo na dotvarování termoplastu i vhodný silikonovaný papír od samolepky), něco k ní přece jen přilne, po čase ji obměňuji a silikonová podložka (asi i tato podložka) by mohly být lepší. Teplotní odolnost, kterou jsem potvrdil, umožní to použít i jako podložku pro vypékání impregnačního laku na vinuté díly a podobně, kde zatím také používám teflon. I když na to většinou používám úzkou hlubokou pec, do které je podložka moc široká. Příležitostně zkusím tuto podložku v jiné peci. Silon, Nylon a další alkalické polyamidy nejsou tak povrchově neaktivní. Nepovažují se za nelepitelné a na opakovatelně použitelnou podložku k míchání lepidel se asi moc nehodí. K Lepoxu se kdysi dodávala v balení i tak milimetr tlustá podložka z něčeho jako PE. Použít se dala. Co vytvrdlo, to se dalo odloupnout, co na okraji směsi dost nevytvrdlo, to šlo umýt třeba acetonem, a podložka byla znovu použitelná. Odloupnutí tvrdého lepidla z elastického silikonu je snadnější.
p32: Díky za podporu vlákna.
martinkopp: Tak si pro mne za mne založ vlákno o silikonové podložce a dej do něj odkaz sem. Už jsem ti to tu jedou poradil, tak čti pořádně a netroluj.
Jasně že přesně tuto podložku nabízí kdekdo a kdekdo ji i kupuje. Proto jsem ji tady zmínil. Je mi celkem jedno, že bych ji koupil i jinde levněji, pokud pominu dopravu. Já jsem ji bez velkého zkoumání přihodil do většího nákupu, cena nevýznamná.
Jasně že i oblečení může být závadné. Jen by to znamenalo, že by někdo to závadné vlákno musel vyrábět a musela by po něm být dostatečná poptávka i přes všechny systémy na ochranu spotřebitelů po celém civilizovaném světě. A škodliviny by se z plavek musely uvolňovat tak rychle, aby je ani permanentní namáčení ve vodě dost neopláchlo. Vyrobit kačenku ze závadného plastu nebo zapájet destičku do hračky olovnatou pájkou je prohřešek na jednom z hromady výrobků, který nějakou dobu unikne dozoru. Vyrábět závadné textilní vlákno bych si představoval jako méně nenápadné.
S vyhrocenými výhradami k bezpečnosti čínských plastů se otravně opakuješ a nemá to výhradní vztah k TEMU. Netroluj.
jardafiala: Je to tak. Z Číny je toho i na našem spotřebním trhu přímo záplava a od sprosté tamní tržnice se dovozci liší (vedle hypoteticky důsledného a nákladného dodržování evropské legislativy) často jen maržemi ve stovkách nebo tisících procent. I když i ještě horší čínské napodobeniny čínského exportního šuntu se v tamních tržnicích najdou hojně. I tržnice a její prodejci mají značné marže, ale srovnání je většinou v jejich prospěch.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2, 3Další
Strana 1 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.