"za idiota" si ty. Hliník má tepelnú vodivosť cez 200 W/mK a cuprextit ani len 1 W/mK. Tak si môžeš domyslieť, ako dobre sa tie LEDky chladia. Ako inak by si chcel pomenovať ten nehlinikový pás, aby tomu porozumel aj zakazník, ktorý netuší, čo je cuprextit? Ja myslím, že plast je k tomu najbližšie. Ináč PCB sú oba LED pásy, jak cuprextitový, tak hlinikový.
Aha trafená hus zagágala. Neviem komu odpovedáš, lebo idiotom ťa nazval keeemo a nie ja.
Sú tam aj ďalšie "fatálne chyby" ako napríklad táto hláška: "Podsvietenie TV je zapojené do série" to nie je pravda, Philips má zapojenie sériovo paralelne a taktiež väčšina "edge" je sériovo paralelných.
Ďalšia fatalita: "Výrobca do LED diód púšťa maximálne napätie čo spôsobuje ich kratšiu životnosť." - nezmysel čo to má s napätím, pokial viem tak je tam zdroj konštatného prúdu, takže keby si na miesto slova napätie použil PRÚD tak by to bolo v poriadku (alebo použiť slovo "výkon" čiže "výrobca tam púšťa najvyšší výkon" tak ba som to ešte ako tak bral (aj keď ani to by nebola celkom pravda)).
A čo sa týka tvrdenia že hliníkové led pásy majú vyššiu živostnosť ako cuprex. tiež je mimo, pretože závisí hlavne od kvality samotných led (je jedno na čom budú napatlané, chodia mi tu TV čo majú hliník a po dvoch rokoch čiže tesne po záruke sú mŕtve, takže vôbec to nie je o tom na čo sú osadené). Závisí od kvality čipov, ale keďže je zrejmé, že všetko sa robí na kratšiu a ešte kratšiu životnosť, tak sa neni nad čím čudovať.
Zaslal: čt únor 06 2025, 19:29 Předmět:
Jozo1234 napsal(a):
...Sú tam aj ďalšie "fatálne chyby" ako napríklad táto hláška: "Podsvietenie TV je zapojené do série" to nie je pravda....
Není to chyba, je to správný popis LED podsvitu řady LB32xxxx, tam jsou opravdu v sérii, ale to určitě víš.
Jinak opravdu jsem taky nezjistil rozdíl v životnosti podsvitů na cuprextitu nabo AL.
Ale v poslední době jsem už žádný podsvit na cuprextitu nepotkal.
Jen takový perlička, některé Sencory měly LED pásky v plastové vaně upevněné v "luftě".
Není to chyba, je to správný popis LED podsvitu řady LB32xxxx, tam jsou opravdu v sérii, ale to určitě víš.
Ale on to píše všeobecne nie len na týchto podsvietení...
Jinak opravdu jsem taky nezjistil rozdíl v životnosti podsvitů na cuprextitu nabo AL.
S týmto súhlasím (nič viac nič menej).
Ale v poslední době jsem už žádný podsvit na cuprextitu nepotkal.
ja pravidelne a ešte mi chodia podsvity s cupretit+meď čiže klasické (hlavne u LG). Ale to že sa s tým nestretávaš - to nevadí, asi toho už veľa nerobíš keďže si na dôchodku.
Jen takový perlička, některé Sencory měly LED pásky v plastové vaně upevněné v "luftě".
To nie je perlička, to malo viacero výrobcov (ale štatistiku si nevediem). Veľakrát som sa stretol s led pásmi ktoré boli položené len na "plaste" (alebo v lufte). Boli to niektoré LG a aj samsungy.
Keby sa porovnavali rovnake LED osadene na klasickom plosaku a na hlinikovom, tak by pri rovnakom prude tie na hliniku vydrzali dlhsie.
áno ja sa nehádam, logicky je to tak. Len prečo keď mi príde jeden z prvých ledkových TV ktorého vek nejakých 15 rokov a to podsvietenie doteraz vydržalo? (na plošákovom základe). Buď tie led boli kŕmené nižším prúdom ako datasheetový katalogový (aspoň o polovicu). Alebo tie čipy boli vyrobené kvalitnejšie.
Nevidíte ako je to u súčastných nových podsvietení ? čim novšie - tým kratšia životnosť. Číňan zistil kde sa dá uberať, tak to ubral. to isté sa kedysi dialo aj u CRT obrazoviek, kde napríklad také Philipsy vydržali dlho (a mnohé idú aj do teraz). potom čo boli posledné CRTčka čo sa predávali za smiešny peniaz, mali aj krátku životnosť (cca tri roky). No a teraz máme to isté, máme televízory za smiešny peniaz so smiešnou životnosťou (a hlavne u podsvietení sa to prejavilo (a nevraviac o shitových displejoch a ich vady v skle (ale to by bola iná debata))).
Mensi prud a lepsie chladenie sa vyskytuje len u displejov s dlhou udavanou zivotnostou (komercne a priemyselne).
týchto vecí je málo, ale dostali sa mi do rúk dva TV (dostal som zadarmo, boli vyradené). boli to LG a mali len HDMI vstupy, nemali ani zvuk. Samozrejme vadný posvit. Len po otvorení som zistil že tie 47" displeje sa používajú aj v bežných TV. Tak som sa nad tým pousmial "aké priemyselné použitie"
Zaslal: čt únor 06 2025, 20:55 Předmět:
NEC robi displeje s udavanou zivotnostou 50 000 h aj 100 000 h. Tomu zodpovedaju aj ceny.
Co som minule menil podsvietenie v TV Samsung, tak mal 14 000 h...
jo, ale nec nemôžeš porovnávať, s týmto čo tu je na trhu (aj neviem či vôbec nec niečo predáva na SK trhu). Bežne čo sem tam vidím nejaký ten displej ktorý je na nejakú reklamu, je umiestnený "na výšku" a prevažne to je sams. alebo lg. životnosť neviem, ale myslím že v tom je to isté čo v bežných TV (akurát to nemá tuner... a podobné blbosti).
Zaslal: čt únor 06 2025, 21:24 Předmět:
Naši si před 11ti lety koupili LG 42LN570S
Po pětiletech odešel podsvit. Koupil jsem tenkrát originál LED pásky asi za 2500kč a byly na hliníku stejně jako původní. Letos to odešlo znova (opět po 5ti letech) a nyní jsem již koupil náhradu asi za 650kč v AME a to už je na cuprextitu. Uvidíme co to vydrží. Ale je fakt,že ta televize běží skoro nonstop.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.