Nesetkal jste se někdo s takovýmto nebo podobným průmyslovým tachogenerátorem? Tento je údajně vadný. Rád bych se to pokusil nějak otestovat na stole, ale nejsem moc moudrý z toho popisu výstupů štítku.
Svorky A, F jsou tedy asi napájení
B, C výstupní impulsy vzájemně fázově posunuté?
E proudový výstup
D ?
Co by mohli znamenat ty oranžová písmena?
To oranžové je varianta provedení jak je vyraženo dole v rámečku BE.
Máš tedy výstup B 0-20mA a E výstup asi jen jeden kanál bez rozlišení směru a pinu B. Pin C asi bude nezapojen.
N - vyhodí jeden puls na otáčku - referenční pozice. Používá se to pro kontrolu, že není výstup zarušen - mezi dvěma nulovými pulsy musí připojené PLC napočítat přesný počet impulsů z kanálů A a B nebo vyhodí chybu.
Tohle by měl být stejný typ (i když prodávaný pod jinou firmou) a tady nebo zde jsou datasheety k sousedním typům.
Pochopitelně to nemusí souhlasit, zkontroluj.
Trochu problém vidím v tom, že to je cca z 80. let a navíc může jít o nějakou OEM záležitost. Nicméně nějaké společné prvky (zapojení konektoru, popis signálů atd.) by tam být mohly. _________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
Připojil jsem si tacho na stole a zjistil jsem vadný stabilizátor 7905 (na jeho výstupu bylo o cca 1V míň než na vstupu). Po výměně 7905 je -5V napětí ok, ale žádné pulsy nebo jiné změny jsem na výstupech při otáčení nezjistil. Mám podezření na to samotné čidlo (napájeno je 5V a jdou z toho 2 výstupy), obě ty součástky/integrované obvody, které jsou vidět uvnitř samotného čidla, dost silně magnetují. Co to je přesně za typ snímání? Překvapuje mě i to jemné ozubení na kole u snímače, čekal bych větší zuby.
idlo.jpg
Komentář:
Velikost:
258.54 kB
Zobrazeno:
18 krát
Naposledy upravil sr71 dne ne únor 09 2025, 22:54, celkově upraveno 1 krát.
Je to magnetický enkodér. Bude tam několik halovek nalepených na magnetu.
Dole je obrázek novějšího provedení. Umí si to odhadnout několik poloh mezi zuby. Tento vzorek jde naprogramovat - měl nastaveno 4096 pulzů na otáčku a zubů tam je podstatně méně.
Mělo by to mít výhodu větší životnosti ve vysoké teplotě a odolnost vůči chemikáliím. Nevýhoda je velmi malá odolnost na rušení od frekvenčního měniče.
Založen: Feb 08, 2005 Příspěvky: 8318 Bydliště: rovina u Kolína
Zaslal: so únor 08 2025, 18:16 Předmět:
Jestli jsem správně pochopil a 5V stabec ti jen snižoval napětí o 1V, tak šlo na snímač asi o dost více jak 5V. A to pravděpodobně nepřežil. _________________ ..to bude jen ňákej odpůrek
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.