Založen: Nov 28, 2004 Příspěvky: 1817 Bydliště: pod Black Mount
Zaslal: ne únor 09 2025, 19:39 Předmět: Bytové jádro v paneláku
Budu předělávat bytové jádro v paneláku. Chci sádrokarton, ten mě bude dělat strýc. Bratranec pomůže se sádrokartonem a udělá vodu a odpady. Já si udělám elektriku. Nemáte na půjčení nebo k prodeji schodišťový rudl a nosič desek ať to nemusím kupovat?
Zaslal: ne únor 09 2025, 22:10 Předmět:
Když už to budeš dělat (tak jako já) tak se na sádrokarton vyignoruj a NEDĚJ TO!. Nejdřív zjistíš co tam je za humus a pomocí sádroše po čase získáš totéž. Všechno vyházej a nech si to obložit. Jestli máš zájem pošlu foto (mailem) jak to vypadá, mám tam sprchový kout ale není problém ho v případě potřeby nahradit vanou. Všechno šlo pryč, vyzdil jsem to hebelkama, na spodek jsem dal tenké 5cm a udělal do koupelny podlahové topení s časovačem a je to velice příjemné, vylézt ze sprcháče na teplou podlahu. No a rozhodně oddělit hajzlík od koupelny. Ono to nevypadá ale když to všechno, myslím celé to celé hnusné ohnilé jádro, vyhodíš je tam nakonec o něco víc místa.
Výmena bytového jadra formou sadro-kartónu je len náhrada/ výmena pôvodného materiálu typu "umakart" s výplňou polystyrénu a u starších "s papierovou" výplňou - za výplň so sádry... LEN aby to bolo pekné!!
Pokiaľ nemeníš dispozíciu priestoru, úplne stačí hydroizolácia a adhézne produkty na ďaľšie postupy prác..
Dôležité je dodržať nejaké normy čo sa týka odpadov a ostatných inštalácií, aby za tým "zabedneným" priestorom nevznikala vlhkosť...A môžeš ponechať aj to pôvodné riešenie priestoru...Potom stačia len kachličky na tom adhéznom podklade, čo opeknia priestor...
Ale toto bolo mimo témy ... nech si robí vo vnútri čo chce... potrebuje teraz "schodolez-rudla"
Synovi pred rokmi do 8P činžáku dopravovala služba "americkú" chladničku s "dopravou až do bytu" - schodolezom ... (do výťahu sa nemala šancu napratať)... hovorím pánovi - tá batéria to až na vrch nedá - "mravčí" už teraz.. ON - To je v pohode - to dá!!.. Na piatom poschodí to už bat. nezvládla a vyplo sa zariadenie...Trvalo ďaľšie 3-4 hodiny, kým prišli s druhým akumulátorom a dokončili prácu.. bolo to na nich...ale aj tak to stálo nemalé šušne.. Za vynesenie pár platní sadroša si "najmy" 2-4 "pracantov", a budeš to mať lecnejšie, ako prenájom nejakého schodolezu pri ktorom sa ešte aj narobíš... Nerob to sám..zdravie máš len jedno...
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 33408 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: po únor 10 2025, 0:11 Předmět:
jardafiala napsal(a):
Když už to budeš dělat (tak jako já) tak se na sádrokarton vyignoruj a NEDĚJ TO!. Nejdřív zjistíš co tam je za humus a pomocí sádroše po čase získáš totéž. Všechno vyházej a nech si to obložit. Jestli máš zájem pošlu foto (mailem) jak to vypadá, mám tam sprchový kout ale není problém ho v případě potřeby nahradit vanou. Všechno šlo pryč, vyzdil jsem to hebelkama, na spodek jsem dal tenké 5cm a udělal do koupelny podlahové topení s časovačem a je to velice příjemné, vylézt ze sprcháče na teplou podlahu. No a rozhodně oddělit hajzlík od koupelny. Ono to nevypadá ale když to všechno, myslím celé to celé hnusné ohnilé jádro, vyhodíš je tam nakonec o něco víc místa.
Přelož mi to prosím do češtiny a vysvětli mi, jak v prostoru omezeným zvenku původníma rozměrama jádra dosáhneš většího prostoru, když stěny původně z umakartu a pěnovýho polystyrénu tlustý 3,5-4cm nahradíš 5cm nebo ještě tlustšíma "hebelkama" (nevím co to je, jestli myslíš Ytong, napiš Ytong!). _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 33408 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: po únor 10 2025, 0:40 Předmět:
Fajn - pak může napsat PÓROBETON, protože to je obecnější název těchhle vylehčenejch zdicích matrošů. Ytong je možná nejznámější, ale určitě ne jedinej.
Moje námitka ohledně "získání většího prostoru" ale trvá!!! _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
To záleží od dispozície bytu, či je umakart len obkladom betónových stien, alebo tvorí samostatnú priečku. V prvom prípade, ak ho nahradíš kachličkami, tak ušetríš 2 až 3 cm priestoru. V druhom prípade naopak murovanou priečkou zaberieš minimálne 5 cm priestoru navyše. A keďže umakart už nekúpiš, tak sadrokartón je jediná lacná náhrada.
Ekar.. keď sa budeš zapodievať "vhodnejším" rozloženim jadra v bytovej jednotke, radšej si nechaj poradiť u odborníkov.. starý komoušouský systém bol síce dobrý ..a aj vhodný na tú dobu, ale dal sa aj ináč.. U svokrov som som prerobil štandatný 4.izb byt tak, že kuchyňa neostala na 2,3m kuch. linky bola to plus významá plocha + normálene sedenie a kúpelka s wéckom a sprchou majú štandardné požiadavky...A nehral som sa vôbec na 4-5cm priečky ... Od kuchyne išla desina a od chodby 7,5.. na jadro/ stúpačky 5cm Ipor/Ytong/porfix..materíál, ktorý ma význam len vo vlhkosti pri nákupe a pri aplikácii.. murári vedia!
Naposledy upravil dred dne po únor 10 2025, 4:59, celkově upraveno 1 krát.
..ano .. boli jadrá vložené do priestoru - obohnané chodbou a kuchyňou a izbami a boli potom také "schované" na okraji vo "výklenku" bytovej jednotky.. Ale všetko sa dalo a dá riešiť k spokojnosti...
Panička chcela väčšiu kuchyňu, alebo väčšiu kúpeľňu..vždy to bolo o nejakom kompromise, čo sa tam "dalo" urobiť v rámci celkovej stavby... ktorý musíš vopred ponúknuť.. Ja som mal aspoň vždy 2 varianty.. a to som ich robil potom na komplentku a v podstate aj sám.. akurát, že niekto vynosil "bordel" a doniesol nový materiál....
Boli všelijaké "extempóre" že nechcú rohové lišty - to bolo treba "zabrúsiť" "stovku" kachličiek, alebo že chcú svetielka v dvoj-palcových "nikách" priemeru 7,5 cm, ..alebo dve umývadlá "lavóre" na jeden a pol metri pultu... ale to je už o inom ... Majster si musí vedieť poradiť...
Dnes už by ma na to nenahovoril nikto!... Pred vianocami syn začal prerábať byt...radšej som mu pomohol inou formou..spravil som mu "len" rozvod vody, odpady a elektriku v jadre... ale to už bolo naposledy...
Zaslal: po únor 10 2025, 8:24 Předmět:
rodicia si tiez dali prerobit a nechali to na firmu. Vo vysledku maju pohodlnu kuchynu, samostatne wc, kde sa zmesti aj pracka a mini kupelnu s vanou, sprchovym a umyvadlom. _________________ No vidis, a tak si sa bal
Zaslal: po únor 10 2025, 8:41 Předmět:
Sadrokartonom neusetris oproti 5cm ytongu ziadny priestor. Priecka zo sadrokartonu je hrubsia (2x sadrokarton a medzi nimi nosna konstrukcia). Na beton nalepis rovno obklad.
Zaslal: po únor 10 2025, 8:53 Předmět:
Pro Ekkara, z porobetonu je zeď s dveřmi a příčka, vevnitř na panelu (kde byl původně ten umakartový hnus) jsou kachlíky. Zvětšení prostoru je nepříliš velké, zúžením chodby před jádrem a bez původního materiálu na zdech. A nakonec, na název porobeton jsem si nevzpomněl či spíš mě nenapadl, nedělám s tím, pamatuju si co jsem kupoval.
Ten "hnusný" umakart vyzerá po 50 rokoch prakticky rovnako. Sadrokartón bude vyzereť pekne prvých 5 rokov, ďalších 5 rokov bude vyzerať znesiteľne a po 10 rokoch ho budeš musieť vymeniť, lebo bude hnusnejší, než ten umakart. Najhnusnejšie vyzerá umakart po skrášľovaní rôznymi gýčovými tapetami a nátermi. Hnusnosť samotného umakartu závisí od jeho farebnosti a vzoru. Najhnusnejšie vyzerajú dobové abstraktno-futuristické vzory, kdežto decentné imitácie dreva sú nadčasové. K hnusnosti umakartu prispievajú rôzne detaily, či už chýbajúce, alebo zdeformované pri montáži úderníckym kladivom.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6Další
Strana 1 z 6
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.