Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

VF desky známé a neznámé

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Satelitní technika a dekódování
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Celeron

PříspěvekZaslal: po únor 10 2025, 13:12    Předmět: VF desky známé a neznámé Citovat

Takže ze stejný krabice z pozůstalosti, tentokrát VF desky.
První deska v plechových chlívkách bude určitě nejakej analogovej satelitní přijímač. C prvním malým chlívku vpravo dole u BNC je BFG65, asi vstupní zesilovač kolem 1 GHz. Nad tím je oscilátor. Pak jsou dva chlívky mezule s propustma. Zespoda plošáku jsou čtyři asi BFR91 nebo podobný. Mezi vstupním zesilovačem mezulí a oscilátorem je nejspíš kruhovej směšovač s rastrem nožiček jako má UZ07 ale ten je zespoda nabastlenej ze čtyř diod bez označení a pár závitů na dvouděrovym feritu. Vlevo je SL1451, což je PPL FM detektor. Ta podélná deska bokem s uA733 je určitě videozesilovač. Plošák je malovanej ručně. Kdysi 88-90 jsem stavěj přijímač "Jugoš" s SO42P a z Amára "Maďara" a pak něco zase z Amára, co mělo na vstupu KF907 nebo KF910. Všechny mě chodily, i když to proti pozdějším fabrikám nebylo nic moc.

Druhý dvě desky budou určitě stereofoní zvuk pro analogovej satelit. Je v tom na směšování SO42P a na detekci A225D. Jsou tam dva keramický filtry 10,7 značený různou barvou podle diod kolem asi přepínatelná šířka mezifrekvence. Pak je tam ještě MAA723 asi na stabilizaci napětí nebo AFC pro varikapy oscilátoru. Je tam ještě MAA741 ale netuším k čemu.
Vypadá to, že zesnulý si chtěl postavit poměrně složitý satelitní přijímač a na něčem to vybouchlo. Je to téměř kompletní, přijímač, zvuky, Wegener, ještě v tý krabici byl fabrickej modulátor s TDA5660. Chybí jen řízení serva polarizátoru a něco kolem ladění. A samozřejmně hlava do paraboly.
Všechno asi jen na rozebrání , šváby, filtry, možná tantaly a kapacitní trimry, zbytek popelnice.
Nejsou Vám někomu ty desky povědomý?
Díky!

Sat přijímač.jpg
 Komentář:
 Velikost:  290.3 kB
 Zobrazeno:  144 krát

Sat přijímač.jpg

asi stereozvuk satelitu.jpg
 Komentář:
 Velikost:  294.72 kB
 Zobrazeno:  87 krát

asi stereozvuk satelitu.jpg

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
RadekB

PříspěvekZaslal: po únor 10 2025, 16:00    Předmět: Citovat

V prvnim momente jsem si myslel, že ten vf dil je Jansa, podle toho oscilatoru na kusu pocinovaneho plechu a celkove te desky, ale pak jsem si uvedomil, že ta deska byla celá jinak, nebyla vrtana a vse bylo osazeno ze strany spoju. Ale je ji hodne podobna.

Nebo je to nejaka modifikace, co si pamatuju, tak u Jansy byl v te posledni plechove casti druhy konvertor na 70MHz a na samostane desce pak omezovac s K500LP216 a demodulator klasika s diodami.

Ale vim, že se delaly modifikace, kdy se misto toho konvertoru daval primo demodulator, co umel fungovat primo na 2MF, sam jsem tam mel osazeny SL1452.

Samotneho by me zajimalo, co za konstrukci tohle je.

To druhé je určitě zvukový demodulátor, ale deska mě také nic neříká. To osazení je standardní, SO42 a pak se davalo co bylo k mani, napr. A223D
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Celeron

PříspěvekZaslal: po únor 10 2025, 16:19    Předmět: Citovat

Ten oscilátor na plechu určitě není původní, pod plechem je plošák s nějakým motivem. Trochu to na mě dělá dojem, že důvod, proč to nebylo dodělaný do podoby funkčního satelitního přijímače je deska plošných spojů. Když se pokoušel nabastlit oscilátor na plech do luftu, tak asi na plošáku nechodil. Je tedy otázka, jestli ty rezonátory dlouhý 15 mm na mizerným plošáku vůbec rezonovaly. Ten plošák není ani FR4 ale nejspíš nějakej hnůj pro NF.
A propo, říkáš tomu Jansa. To je Jansa z Broumova, montuje satelity dodnes? Bylo to někde publikovaný?

RadekB

PříspěvekZaslal: po únor 10 2025, 17:13    Předmět: Citovat

Právě že ten oscilátor na plechu mel mnohem lepší vlastnosti.
Ten Jansuv tuner byl podobný, ty rezonatory vypadaly snad uplne stejně a ladeni bylo hodne ostre, dokonce byl nekdy problem nastavit vubes šířku pasma co byla potřeba.

Odkud byl nevim, ale vyšlo to v AR 5/89 až 7/89
Dokonce i ta zvukova MF byla s SO42/UL1042 a A225
Pusobi to na me dojmem, že je to nejaké modifikace této kontrukce
Celeron

PříspěvekZaslal: po únor 10 2025, 20:38    Předmět: Citovat

Tak jsem si toho Jansu prošel a vypadá to, že se konstrukcí odkazuje na R-SAT z Elektoru 11-12/87. Na tý desce je zespoda nápis 88/V2, takže to vzniklo určitě dřív, než Jansa. Ten R-SAT má stejný propusti, stejnej závěs, kruhovej směšovač HPF511 a dva první oscilátory, H a V. Má ale navíc OEM361, ten v tom, co mám na stole není.
Jansa asi vychází z toho R-SATu, jen nahradil za bolševika nedostupný součástky tím, co tu bylo.
Zvukovky vypadaj úplně stejně, jen tam je navíc přepínání šířky mezule. Ono se toho na tom zas tak něco jinýho vymyslet nedalo.
Nojo, takže vytahat BFR, integráče, možná kapacitní trimry kdyby náhodou na něco a zbytek vyhodit.... Takhle končí většinou všecko.

RadekB

PříspěvekZaslal: po únor 10 2025, 22:38    Předmět: Citovat

Možná by se to dalo upravit na SSTV ....

Nemas nahodou sken te konstrukce z roku 87 ?
O te jsem jenom cetl ale nikdy ji nevidel
Celeron

PříspěvekZaslal: út únor 11 2025, 10:26    Předmět: Citovat

Mám celej ročník dotčenýho indickýho Elektora. Dej do SZ email, pošlu ti to.
SSTV, s tím si ještě pípálisti hrajou?

RadekB

PříspěvekZaslal: út únor 11 2025, 21:26    Předmět: Citovat

Celeron napsal(a):

SSTV, s tím si ještě pípálisti hrajou?

Netuším, poslední realne info a zkušenost mam tak pred 20 lety, ale asi 6 let zpět mě tu navštívil nějaky radioamater od Olomouce a daval jsem mu několik tunerů a analogových sat.přijimačů práve na pokusy s SSTV
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Satelitní technika a dekódování Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na: