Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19226 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: út únor 11 2025, 22:02 Předmět: Jakou koupit pekárnu
Tak oprava pekárny se sice povedle ale není to ono.
Dostal jsem tip, že prý existují sice dražší ale mnohem chytřejší domácí pekárny například na použití chlebovýho kvásku, kde jsou prodloužený intervaly pro kynutí, případně tam jsou programy s uživatelským nastavením dob a teplot.
Nevíte někdo o něčem podobným? _________________ Jirka
Tak hlavně bych si být Tebou nejdřív sepsal všechny požadavky, co přesně má pekárna umět (popř. i neumět) a hledal bych na webu (nebo to i napsal sem).
Třeba tady máš přehled některých podstatných vlastností (pod těmi testy).
Poslal jsem Ti SZ. _________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
Založen: May 22, 2006 Příspěvky: 2700 Bydliště: Posázaví (JN79LT)
Zaslal: st únor 12 2025, 14:47 Předmět:
Máme Panasonic SD-YR2550 ale kváskový chléb se mi nikdy nepoved. Musel jsem použít pekárnu jen jako troubu, ale přípavu těsta jsem dělal manuálně a časy kynutí a odpočívání těsta jsem též zvolil svoje, mimo pekárnu. Potom taknějak automatická pekárna ztrácí smysl. Ono dobrý kváskový chléb je umění udělat, proto nechávám radši přípravu chleba na ženě. Já radši dělám sádlové rohlíky. Těsto míchám v tý pekárně, protože umíchat ručně i jen z 500g mouky
je rasovina. _________________ Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat
kejki má hlubokou pravdu, bohužel tak to je napříč lidskou existencí. Aneb "pokrokem" ke kolapsu.
Výše jsem psal, že pekárnu používáme málo - no a jeden z důvodů je i ten, že těsto poměrně často mícháme a pečeme ručně... _________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
Založen: Jan 13, 2007 Příspěvky: 16091 Bydliště: Olomouc
Zaslal: st únor 12 2025, 16:39 Předmět:
Pekárnu používáme často. Jenom na ten "lepší" chleba se udělá pouze těsto a to se dá do normální trouby kvůli tomu "lepšímu" tvaru a zrovna tak pletýnky a rohlíky. Rohlíky zahýbám, ať si EU nase.e.
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19226 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: st únor 12 2025, 16:49 Předmět:
Dnes jsem si ověřil, že ta moje pekárna a pravděpodobně ji jiný jsou na dvě věci. Ráno jsem nadávkoval ten samej recept na kváskovej chleba, dal ho pouze uhnětat do pekárny a pak jsem obsah pečící nádoby vyklopil na plech z elektrický horkovzdušky, vytvaroval pecen, posypal trochou hladký mouky a přikryl utěrkou a nechal kynout 4 hodiny. Nakynul skoro na čtyřnásobek původního objemu. Pak jsem dal plech do trouby, nastavil cca 150℃ (popisy na termostatu jsou už smazaný) a nechal píct 50 minut. Výsledek neporovnatelnej, nadejchanej chleba, jakej ta pekárna nikdy neupekla.
Jiřka_Z mi poslal návod od pekárny Professor DP5, kde jsou rozepsaný programy, časy a teploty co jsem před pár dny u mý pekárny vyměřoval. Rozdíl je jen v teplotě kynutí a pečení, moje kyne o 15℃ a peče o 25℃ výše. Možná je rozdíl v tom, že moje je jednohák a Jirkova dvojhák s topením skoro jednou tak silným. Ale sonda asi ujetá není, protože udržovací fáze topí nastejno. _________________ Jirka
Založen: Jul 27, 2004 Příspěvky: 4618 Bydliště: 25km na západ od Prahy
Zaslal: st únor 12 2025, 19:31 Předmět:
Já pečení chleba v pekárně opustil ve chvíli, kdy jsem upekl první chleba v troubě. Nedá se to srovnat. Od té doby pekárna funguje na zadělání a jako kynárna na vykynutí těsta.
Byla tu zmínka o vložení odzkoušeného receptu, tak tady je ten podle kterého peču:
kód:
1/2 polovina sáčku už namíchané chlebové mouky nebo 2 díly pšeničné a jeden díl žitné mouky - 450g
5-6g čerstvého droždí
2 a 1/2 malé odměrky soli
350ml vlažné sodovky,
1 velká odměrka šťávy z kysaného zelí nebo octa (nemusí být)
1 malá odměrky kmínu
1 velká odměrka oleje
Na pečení je potřeba litinový hrnec nebo nádoba z varného skla o průměru přibližně 18cm s pokličkou.
Pekárnu nastavím na základní program, nechám zadělat těsto a dojít program až k fázi pečení. To zbývá většinou na displeji 1hodina a v tu chvíli pekárnu vypnnu. Přibližně 10 minut před vypnutím pekárny vložím do trouby litinový kastrol nebo mísu z varného skla i s poklicí a rozpálím troubu na 250°C. Po vypnutí pekárny vyndám těsto na dobře hladkou moukou pomoučněnou pracovní desku. Pomoučněnýma rukama z těsta vytvaruji něco jako kouli nebo bochánek a rychle ho vložím do rozehřáté nádoby a přiklopím vyhřátou poklicí. Musí to být rychle, aby se nádoba moc neochladila. Zakryté peču cca 25 minut. Po sejmutí poklice ještě dopeču cca 5 minut při 220°C na požadovanou barvu kůrky. Po upečení nechám 10 minut chladnout a pak opatrně vyklopím na mřížku, kde nechám chleba úplně vychladnout.
mouka.jpg
Komentář:
Mouku mají v kauflandu, Globusu a asi i jinde.
Velikost:
82.37 kB
Zobrazeno:
7 krát
_________________ Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Souhlas s rnbw. Jedl jsem spoustu chlebů z těch domácích pekáren a vždy to byl hnus. Samozřejmě nadšeným majitelům se tohle říkat nesmí Oni budou vykládat jaký tam dávají svělý kvásek, semínka, jak tam nejsou éčka apod, ale výsledek je vždy mnohem horší než z jakéhokoliv obchodu, ať už majitelé těchto krámů vychvalují své výtvory sebevíc. Jediný domácí chleba co byl OK dělá kámoš, ale ten žádnou pekárnu nepoužívá, peče to v peci ve starém baráku a trvalo mu dost dlouho než to vychytal do jedlosti, vozí nějakou speciální mouku z mlýnu kdesi na Slovensku apod..
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19226 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: čt únor 13 2025, 15:47 Předmět:
rnbw napsal(a):
Ano, co som videl chleby z domacich pekarni, tak to bolo vzdy hutne. Cesto nema cas ani priestor vykysnut poriadne.
Je to tak. Přitom by stačilo, kdyby se vícehmatem dala pekárna poslat do programovacího menu, kde by šlo nastavit doby jednotlivých fází, možná i teploty. Proč to není, čert ví. Každej procák má dnes flešku, kde by šly přepsaný hodnoty uchovat. Možná že se tak výrobce rozhodl že obsluha jsou buď blbý blondýny nebo jiní idioti, kteří by s pekárnou dokázali zapálit barák. _________________ Jirka
Založen: Jan 13, 2007 Příspěvky: 16091 Bydliště: Olomouc
Zaslal: čt únor 13 2025, 18:00 Předmět:
Každý má svůj (a správný) názor. My máme pořádnou pekárnu i robota a využijeme obě hračky.
Až některou nebudeme potřebovat, tak ji vyhodíme, ale určitě nebudeme všem tvrdit, že je to k ničemu.
Založen: Nov 10, 2009 Příspěvky: 2729 Bydliště: u Velvar, mezi D8 a R7
Zaslal: čt únor 13 2025, 21:40 Předmět:
Houskochleba to upeče dobře, bochánek je taky nakynutý. Vysoce hydratované těsto s velkými bublinami v tom určitě nejde, to se propadne na ušatý chleba.
U pekárny na kváskový chleba si řeknu, kolik dobrých chlebů za to jde koupit...
Pekárna si po výpadku napětí pamatuje nastavení a pokračuje?
citace:
Přitom by stačilo, kdyby se vícehmatem dala pekárna poslat do programovacího menu
To už dneska mají často, že si upravíš délku jednotlivých operací. Bývá to jeden, nebo dva programy Home Bread.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2, 3Další
Strana 1 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.