Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19143 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: pá únor 14 2025, 23:50 Předmět: Zvláštní tandémáky
Kuchal jsem nějaký německý desky, nevím z čeho a jaká funkce. Na jedný hraně desky bylo 12 tandémovejch potenciometrů. Po vykuchání jsem je měřil a čtyři z nich se chovaly prazvláštně. Přední dráha u hřídelky klasika, ale zadní mezi krajníma nohama nekonečno. A pak jsem při zakroucení hřídelkou zjistil, že na obou stranách těsně před koncem dráhy tandémák cvakne.
Koukám jak puk a místo dráhy je uvnitř přepínač, kterej na konci dráhy přepne středovej vývod na opačnej krajní vývod. A opačně to samý.
Setkal jste se někdo s takovou podivností? K čemu to může být dobrý?
Kdyby to bylo jen na levý straně, tak by to byl nízkonapěťovej vypínač/přepínač, stejně jako na potenciometrech s vypínačem na 230V. Ale na obou stranách? _________________ Jirka
Zaslal: pá únor 14 2025, 23:58 Předmět:
Tohle jsem videl na starsich audio zarizenich. Potak ridil zesileni treba v rozsau 0 az +20 dB, jenze potaky jsou nepresne. Takze v krajnich polohach byly vypinace, ktere spolu s pomocnymi externimi obvody zarizovaly, aby to bylo presne 0 dB resp. +20 dB.
Nemohla to bejt deska z mixpultu a potenciometr pro panoráma? Tam by mi to dávalo logiku. Při přesměrování na jednu stranu zkratování výstupu pro sběrnici na druhý straně. Jinak by tam zůstával přeslech. _________________ Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19143 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: so únor 15 2025, 12:57 Předmět:
Je to možný, že to byla šavle z mixu ale jen samý krouťáky, šoupák na hlasitost žádnej a ani nějaký místo pro něj. Poťáky byly ve vzdálenosti cca 40 mm od sebe po celý hraně desky. Bylo na tom hafo dvojtejch nízkošum operáků 6458. Už je to delší dobu, co jsem to kuchal a vyrabovaný desky vyhodil. _________________ Jirka
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.