Zaslal: ne únor 16 2025, 10:47 Předmět: Klasické zářivkové těleso - dotaz
Měníme stará zářivková tělesa Vydrych za LEDková. Za ty roky byla většina těles bez těch průhledných krytů (prášilo se přímo na zářivky) Spony, nebo jak se tomu říká, postupně popraskaly, a aby kryt nespadl tak se odmontoval. Z deseti "spon" to přežila tak jedna. Zářivky chceme namontovat jinde, kde se svítí opravdu málo, ale celé, kompletní.
----Nepodařilo se mi nikde na netu nalézt tyto "spony", možná se to jmenuje jinak. Dá se to někde sehnat? Nebo kde mám hledat, jak se to správně jmenuje. Jedná se asi o 15 těles, t.j. 120 "spon". Nebo jestli někdo neřešil stejný problém. Dík.
Zaslal: ne únor 16 2025, 11:21 Předmět:
Podle obrázku jsou to zářivková svítidla POINTER. V příslušenství jsou tam namísto těch plastových nerezové spony, které zřejmě vydrží více. Původní plastové spony (VYRTYCH Spona-držák 3535+3536) jsou v nabídce eshopu třeba tady nebo tady. Nerezové náhradní spony (POINTER) se dají objednat samostatně třeba v eshopu tady nebo tady.
Zaslal: ne únor 16 2025, 22:34 Předmět:
Když byly zdarma i s trubicemi , tak jsem je namontoval všade , v kůlně , v garáži , v dílně , na půdě a spokojenost . Přežijou mne . Sponku za kilo bych ale nekoupil ...
Naposledy upravil BOBOBO dne ne únor 16 2025, 22:35, celkově upraveno 1 krát.
Zaslal: ne únor 16 2025, 22:35 Předmět:
ronoda napsal(a):
...stará zářivková tělesa Vydrych... Zářivky chceme namontovat jinde, kde se svítí opravdu málo, ale celé, kompletní.
Jedná se asi o 15 těles, t.j. 120 "spon".
Originál spony představují 100Kč na 1 kus, novější nerezové třikrát tolik.
Investovat do 20let starých (ale funkčních) těles je na pováženou...
Pokud skutečně chcete někam přenést a znovu namontovat 15 celých 20 let starých zářivkových těles tak zkuste kontaktovat Vyrtycha a vyškemrat nějakou pro Vás zajímavou množstevní slevu při odběru těch plastových spon s tím, že si jich vezmete třeba 150, abyste měli do budoucna na výměny. Pokud neuspějete tak níže jsou další možnosti.
Další možnost je namísto těch spon použít nějaké "kuťácké" uchycení drátem apod., které bude individuálně ručně provedeno na každém krytu i za tu cenu, že při následných výměnách zářivek bude demontáž krytu o něco pracnější. Prostě náklady v podobě přímých peněz převedete do času, který bude potřeba navíc při použití tohoto řešení.
Další možnost je přenést a namontovat je prostě bez krytů ať se na ně práší jak chce a neřešit to. Náklady v přímých penězích i v čase navíc tak budou nulové. Ideální řešení pro tzv. "kolenovrty".
No já bych do toho už žádné velké peníze nevrážel. Trubice už je opravdu doprodej. Beru z Elimy měsíčně tak 25 trubic. Už je dlouhá dodací doba, asi někde škrábou ze skladů kde se dá, prostě to končí. Startéry to samé. Prostě konec. Vyměň to za ledkové tělesa.
Zaslal: ne únor 16 2025, 23:12 Předmět:
Jo vidím každý rok spousty vyhozených LED trubic v Holicích . Pro domácí svícení mi zářivka vydrží více než 10 let . Pro mne do smrti zdarma .
cit. Zářivky chceme namontovat jinde, kde se svítí opravdu málo.......
Založen: Nov 01, 2016 Příspěvky: 1048 Bydliště: Dřísy nedaleko Staré Boleslavi
Zaslal: po únor 17 2025, 7:30 Předmět:
Beru z Elimy měsíčně tak 25 trubic. Už je dlouhá dodací doba, asi někde škrábou ze skladů kde se dá, prostě to končí.
Přitom v posledních letech, když zajedu na jakýkoliv sběrný dvůr, těchto trubic, velmi často i nepoužitých je tam skladem stovky.
Podle mne klasické lineární 40W zářivky za pár korun přežijou 80% jejich LEDkových náhrad. Akorát mají oproti nim větší spotřebu a někdy svítidlo nepřežuje jejcih výměnu (zejména u těch kancelářeských podhledových z 90.tých a 0.tých let se vše plastové rozpadá...
Navíc tyhle světla měnit za celoledková světla už z výroby je podle mne hazard. Krom těch trubic už jsem tam viděl vyhozených několik svíditel, rozměrově jako 2x40W do prašného prostředí, které po rozebrání měly jen nafouknutý kondenzátor ve zdroji - dřív se jen vyměnil startér, ale tady se už mění celá svítidla.
Zaslal: po únor 17 2025, 9:41 Předmět:
Tyhle Pointer svítidla nejsou tak špatný a dokážou v provozech svítit léta. Mají pouze jednu necnost - pokud jsou nainstalovaný venku a svítí na ně slunce, tak ta hmota časem degraduje až do úplnýho rozdrobení..
Nerozpadají se jenom spony, ale i ty patice, úchyty těch trubic a další okolo. Myslím, že shánět na to díly a renovovat je nedává vůbec smysl. Vždycky jsem jedno těleso zkompletoval a ty chybějící spony u těch dalších jsem řešil vrutem do plastů. Nechat dožít a poté osadit něco jinýho.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.