Zaslal: ne únor 16 2025, 22:05 Předmět: Miele KFN12923SD chladnice+mrazak
zdravím, do chladicí techniky nedělám, ale i tak bych potřeboval poradit. Lednice je stará asi 15 let a fungovala bez problémů. Nedávno jsem vysledoval že se mi za desítku dnů výrazně zvýšila spotřeba na elektroměru, kterou si hlídám. Pátral jsem co se děje a byla to lednice, která chladila, mrazila a nijak se neprozradila. Prozradila se až když jsem ji změřil na spotřebu a odebírala stále cca 1000W. Když jsem ji vypnul a po nějaké době zapnul odebirala 95-120W což jsou cca štítkové hodnoty, ale pak po zahájení cyklu dalšího chlazení opět skočila spotřeba na cca 1000W. Vyměnil jsem rozběhový termistor s vizí, že to je častý poruchový díl, ale nic se nezměnilo. Teď jsem se zaměřil na relé, které je ovládané z média dvěmi měděnými trubičkami, ale nevím k čemu relé slouží. Jak říkám do chladící techniky moc nevidím, ale nechápu, že chladila/mrazila tak dlouhou dobu a až po změření jsem zjistil, že má spotřebu jako přímotop. Děkuji za radu co je špatně....
Naposledy upravil zvaty dne po únor 17 2025, 10:01, celkově upraveno 2 krát.
Zaslal: po únor 17 2025, 10:10 Předmět:
V kompreoru určitě žádný kondenzátor není. Rozběh je zajišťován přes PTC termistor a ten jsi vyměnil. Asi bych ji vyndal z linky a zapnul mimo ní a sledoval, kde to topí. Kompresor by neměl při běžném provozu mít víc jak 50st. C. Zkusil bych měřit proud, co si bere (klešťový ampérmetr).
Zaslal: po únor 17 2025, 11:45 Předmět:
Až půjde do tuhého budeš muset otevřít svorkovnici motoru, případně si některý drát nastavit pro připojení klešťáku a zjistit proud do hlavního vinutí, rozběhového vinutí a jestli rozběhový system opravdu pomocné vinutí odpojí.
Obvykle je to PTC nebo taková špulka relé, které odpadá. Někam to potvora cedí. Také by nebylo od věci změřit megrem izolační stav motoru. Bacha na elektroniku. Měřil bych to na svorkách odpojeného motoru. Je to vopruz, musíš se u toho válet po zemi. Pozor pomocné vinutí má zde menší odpor než hlavní.
Co je co vysleduješ po drátech.
Luboš
Zaslal: po únor 17 2025, 14:15 Předmět:
Po prvním zapnutí bere vždy standard 95-120W nestalo se že by byl odběr 1000W, to se stane, když ji odpojím od sítě a opět zapojím a při tomto odběru 1000W zůstane.
Ohledně PTC, ten má mít 25 Ohm. Než jsem objednal nový, starý jsem zahřál na více jak 100°C ale odpor se nehnul, z toho jsem usoudil, že je PTC vadný. Dnes změřím stejným způsobem PTC nový.
Zaslal: po únor 17 2025, 17:41 Předmět:
Na obrázku jsou patrně termostaty. Má lednice nějakou elektroniku? Při měření odpojit oba vodiče 230V elektroniky. Tam je nebezpečí zničení impulzáku megrem. Zjistit megrem izolační stav termostatu proti kostře. To při odpojeném motoru. (voda, propálené kontakty na kostru?) Izolační stav motoru je jaký? Naměříš to jako celek protože jsou jenom 3vývody. Někam ten proud navíc přece teče.
Jednoduchý způsob jak ověřit systém vypnutí pomocného vinutí je vřadit do obvodu rozběhového vinutí vypínač. Kompresor nechat rozběhnout a spínač po 2s rozepnout. To lze udělat i mimo elektroinstalaci lednice. Zkoušíš jenom vlastní kompresor. Vyloučíš špatný izolační stav v instalaci. Lednice je zapnutá přes průchozí zásuvkový Wmetr nebo klešťák.
Ventil to také může být, tak dalece MIELE neznám. Zase izolační stav. Ten je mrcha.
Zaslal: po únor 17 2025, 22:16 Předmět:
ohledně měření odběru: kleštákem to neměřím, měřím to měřičem spotřeby, ten není přesný, ale stačí pro rozptyl mezi 100W a 1000W
ano lednice má elektroniku, ale není nutné měřit izolační stav, lednice je přes napěťový chránič a ten by ji vybavil a to se nikdy nestalo
ano, manuální rozběh bez PTC mám v plánu, ale až po té co změřím chování nového PTC. No a to jsem už změřil a chová se stejně jako to staré/originální PTC. Při ohřátí cca na 100°C (fénem) je jen minimální změna odporu. Nemá někdo charakteristiku anebo zkušenost při jaké teplotě se charakteristika zlomí ? Je vůbec lineární ?
ohledně ventilu: medium svým tlakem ovládá kontakty relé, anebo cívka relé překlápí ventil ?
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2, 3Další
Strana 1 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.