Bratránek si koupil sekeru Fiskars s laminátovou násadou a takovým klínem po stranách. Je nadšen. Aby ne, za ty prachy. Náhodou jsem byl v Hechtu, tam něco podobného za polovic či méně. I Extol to prodává. Co myslíte?
Zaslal: čt únor 20 2025, 11:42 Předmět:
Kup si takovou, která se Ti bude dobře držet a bude odpovídat potřebám, jinak je to jedno. Mám Fiskars, XT Line i noname a třeba ten noname kalač už naštípal desítky, možná ke stovce kubíků (20 let) a dělá se mi s ním líp, než u známýho s Fiskarsem.
Tak Fiskars byl asi první, kdo podobné nářadí dělal a já osobně s ním mám jen skvělé zkušenosti, vyjma jedné výjimky. První sekyru jsem kupoval "na Synkáči" u Rouska tak v roce 2000 - to ještě byla celá černá. A spojení topůrka a čepele drží dodnes. Mám od nich malou, velkou a štípací sekyru, kalač, palici a klíny. A dva rýče a dvoje vidle a lopatu. Vše je dokonalé.
A jediný problém jsem měl s klínem, který měl plastovou (silonovou?) hlavu. Ta se po půl hodině rozskočila. Ale klín drží dál, v železe problém není.
Takže když bratránek bude používat sekyru k tomu, k čemu byla určena, určitě s ní bude spokojen.
Ale je to jako s jakýmkoli jiným zbožím - podobné kousky dělá hodně výrobců a neznamená to, že kdo je nejdražší, je i nejlepší. Nicméně Fiskars je klasika.
Zdravím, takovou sekeru s klínky jsem kupoval v roce 1986 ještě v SSSR a stála pár rublů, klínky jsou pohyblivé na pružínách. Sekera se mně osvědčila již mnoho krát.Tak že se již tenkrát vyráběly a nebylo třeba těch čipů z ledniček. Hi. Jarda
Ako u každého železa, je podstatné, koľko a akých prímesí sa použije na to, aby vznikla oceľ - kvality rôznej. Koľko sa pridá mangánu, chrómu, volfrámu, kremíka, síry, fosforu, atď - vzniká oceľ rôznej kvality. Ako aj postupom výroby, atď. Je tvrdá a húževnatá? - zle sa brúsi. Brúsi sa dobre? - ľahko stratí ostrie. A tie ostatné stavy medzi tým..
Pokiaľ sa výrobca sústredil na vyššiu kvalitu ocele, musel mať na to výbavu ešte vyššej kvality, nemohol to vyrobiť v garáži. Cena stúpa.. Čím vzniká odbyt menší - a cena stúpa..
Otázka u sekery, či uprednostniť trvácne ostrie, húževnatosť, vyššiu odolnosť voči hrdzi - pre survival a pod., ale prečo nie aj pre doma.. Alebo postačí polotupá kálačka skladovaná v kôlni -po ktorej z opačnej strany však radšej neudrieť - spokojnosť môže byť v oboch prípadoch rovnaká..
To isté platí pre ostatné časti nástroja/sekery - aj keď staré známe: drahšie nemusí byť lepšie..
Kúpil som nožík Extol, na vrúbľovanie v záhrade - zasa tá lakomosť - veď nevrúbľujem, ale keby náhodou, tak nech mám - môžem ho zahodiť - tupý už nový - neprereže ani špagát - a nabrúsiť ten plech ani nejde..
Kúpil som tu na fóre mi odporučené nožnice Archman, ďakujem - super pomer cena vs kvalita, pílky Archman, možno sú aj kvalitnejšie - ale som spokojný, a po niekoľkých "zážitkoch" a mnohých rezaniach, si dávam sakra pozor aby som necrnkol prstom po zube pílky ešte aj dnes.. U Extolu, ktorý som kúpil ako prvý, s tým problém nikdy nebol - tak čo je komu prednejšie..
Mám nejakú no name sekerku, lacnú - po zháňaniach konečne niečo sedelo v ruke - na cenu som nepozeral, ešte som ju nepoužil, ilúzie si však nerobím - možno poletí za tým nožom..
Osobně mám už dlouho Fiskars a zažil opravdu hodně a drží. Jediné se se s ním nesmí je používat ho na zabíjení klínů - tedy jako kladivo. Co jsem měl sekeru noname malou tak se mi zlomila... evidentně není materiál jako materiál _________________ Internet - metla lidstva
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19049 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: čt únor 20 2025, 17:30 Předmět:
jenicek napsal(a):
třeba ten noname kalač už naštípal desítky, možná ke stovce kubíků (20 let) a dělá se mi s ním líp,
Jaký máš datum v občance? Já že můj bejvalej spolupracovník, ročník 1956 tak dlouho mlátil kalačem do špalků, až si z toho vyrobil trombózu (něco se mu někde v trubkách utrhlo) a málem to nepřežil. Nedá si se špalkama pokoj, ale už má svislou štípačku. _________________ Jirka
Zaslal: čt únor 20 2025, 19:13 Předmět:
Taky mám Fiskars X17 asi 15let a jsem velmi spokojen. Vydrží strašně moc i hodně hrubého zacházení. Občas minu a praštím do polena topůrkem. Klasické sekery tím velmi trpí a dřevěné topůrko se ničí. Fiskars to přežije bez úhony. Železo festovně drží v topůrku, které ho obtéká, na rozdíl od starých seker, kde se musí klínovat apod. Je prostě bezúdržbová a pro nešiky, co se občas netrefí.
V baumaxech se objevily stejně řešené (topůrko obtéká železo) a tvarované sekyry jiných značek. Na jedné je dokonce německy cedulka "vítěz nějakého testu" Budou mít asi podobné vlastnosti. Ale jinou značku riskovat nebudu, pokud bych někdy kupoval novou. Jenže ta stará mě přežije.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.