Zaslal: po únor 24 2025, 15:17 Předmět: Pojistka?
Odešel mě elektronický předřadník (Osram) v zářivce. Kuchnul jsem ho co by archeologický průzkum. Zarazila mě absence jakékoliv pojistky. Ale všiml jsem si, že by mohli využít plošák jako pojistku a ještě přes ni dali několik kapek lepidla. Viz obrázek. Už jste se s něčím podobným setkali? Vidím to poprvé.
2004 Příspěvky: 20290 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: po únor 24 2025, 15:59 Předmět:
Nejhorší je, když to dají do přisazeného svítidla s mikrovlnným senzorem a odejde žárovka, pardon, speciální světelný zdroj, na příliš mnoho kyslíku v baňce. Jenže to bylo světlo u vchodu, veřejně přístupné. Dnes je tam nové svítidlo, s LEDkovými pásky, ty se nepřemísťují do místa nedostatku.
Než vyběhl šestka jistič, o nějaké pojistce na desce nemluvě (jestli na ní bylo nějaké lepidlo předtím, netuším), odpařil se kus plošňáku a měď zkratovala, co mohla... Přes veškerou snahu o resuscitaci se pak napájení elektroniky tvářilo jako jeden tlustý drát.
odpareny_plosnak.jpg
Komentář:
vlevo deska v ohni pokovená, vpravo po umytí roztokem chloridu železitého.
Elektronika zprorážená do zkratu, takže veškerá péče zbytečná.
Zaslal: po únor 24 2025, 18:46 Předmět:
V tom svietidle mala "poistka" sirku snad pol centimetra.
Ked je cesta spravne tenka, tak prehori rychlo. V slusnejsich pripadoch su na konci takejto poistky diery na klasicku poistku a je tam napisana jej hodnota.
Naposledy upravil rnbw dne po únor 24 2025, 19:56, celkově upraveno 1 krát.
Zaslal: út únor 25 2025, 9:24 Předmět:
Hill: umývání chloridem železitým je zajímavý nápad, akorát bych měl strach, že to sežere všechno ostatní. Plechové víčko od zavařovačky to umí sežrat náramně.
2004 Příspěvky: 20290 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: út únor 25 2025, 14:51 Předmět:
Když potřebuješ odstranit napařenou měď, je to řekl bych nejbezpečnější, samozřejmě nepotápět, i když ostatní plochy jsou kryté nepájivým lakem. Postavím desku do misky, vezmu na to štětcem chlorid a pak dobře opláchnu.
Nevšiml jsem si, že by to bezolovnatému cínu nějak ublížilo.
A z toho otisku palce si hlavu nedělám: na občanku, co mi ji dali do roku 2059 mi to otisky prstů zkoušelo číst natřikrát, než se jeden chytil. Tak aspoň někde je ho trochu vidět. To na sítích na sebe lidi prý vykecají horší věci.
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19226 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: st únor 26 2025, 0:33 Předmět:
Hill napsal(a):
Nevšiml jsem si, že by to bezolovnatému cínu nějak ublížilo.
Určitě né. Jedna technologie výroby plošáků dokonce používala maskování spojů galvanickým cínem. Deska se vyvrtala, prokovila, nalila emulze, exponovala a šla do cínovýho galvana. Pak se odleptala, naválečkovala tavidlem a projela HALem, kde se ten maskovací cín přetavil do leskla. _________________ Jirka
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.