Zaslal: út únor 25 2025, 8:56 Předmět: oprava startovacího zdroje NOCO GB70
Ahojte kolegové. Prosím o spolupráci při zprovoznění startovacího zdroje NOCO GB70. Zdroj jsem koupil přes bazar jako nefunkční. Zdroj vypadá vizuálně jako nový, ale nejde zapnout, nejde nabíjet, nefunguje světlo. Při zapojení zdroje do nabíječky a pokusu zapnout světlo, LED pouze problikne to je vše. rozdělal jsem kryty zdroje, změřil napětí na baterii, tj. 10,7V. Při připojené nabíječce jsem na základové desce na měřících bodech na desce naměřil 12,5V. Zhlédnul jsem videa na internetu, ale žádné mě nepomohlo.
Tady přikládám video svého problému https://www.youtube.com/shorts/Y7t1H8gwqKg
Moc díky za rady, čím by to mohlo být, jak dále v opravě postupovat.
Zaslal: út únor 25 2025, 9:07 Předmět:
S tímhle zkušenosti nemám ale podle popisu to vypadá, že se vnitřní baterie boosteru nenabíjí. Pomohlo by schema ale stejně bych jako první věc zkusil nabít baterii z externího laboratorního zdroje, pak ověřit funkci a nastartovat. Tím lze aspoň zjistit, jestli booster žije a má-li smysl se jím dále zabývat. V popisu taky chybí informace co dělají kontrolky?
Odstraněna citace předcházejícího příspěvku, viz bod 4f "Pravidel". jimirek
kontrolky nedělají vůbec nic, jen po připojení do nabíjení problikne LED světlo - viz video. Zkoušel jsem napřímo nabít baterii ze zdroje, ale napětí se mě zvedlo z 10,7V na 10,8V. Zkusím ještě znova nabít baterii nebo připojit napětí zdroje přímo na základovou desku?
Zaslal: út únor 25 2025, 11:01 Předmět:
Ano, při napětí vybitého článku 3.6V je to na packu 10,8V, tím nabitím laboratorním zdrojem jsem myslel jeden článek po druhém, raději menším proudem tak do 0,5A, a pak spustit další testování. Netuším jak je pack řešený, jestli jsou přístupné jednotlivé články atd, zkrátka základem je funkční nabitá baterie. Podle všeho to vypadá, že nabíjení nefunguje, dál je to na experimentátorovi.
jak články každý zvlášť 3,6V nabiju, když mám celou baterii v obalu? Dá se sundat? Ano, tomuto přímému dobití trochu rozumím, už jsem díky němu oživil baterie do parkside nářadí (balancer vyhodnotil rozdíly mezi napětími článku) a po tomto dobití, následné komplementaci krytu a vložení do orig. nabíječky začala normálně nabíjet a baterie normálně používám.
ještě bych chtěl napsat, že zdroj je r.v. 6/2022 a plasty vůbec nejsou opotřebované, stav je jako nový, jakoby zdroj nikdo nepoužil, nechal v krabici a pak už nešel. Spíše bych věřil tomu podbití, kdy nejde teď nabít. Zajímavé je, že ani nesignalizuje nabíjení?
Zaslal: út únor 25 2025, 13:09 Předmět:
Bez násilného vnitřního dobití ani nenastartuje . Stačilo poprvé vybít pod mez , tedy na mez a pak to v tomto stavu nechat měsíce ležet . Udělej to jako v těch dalších aku . Vem to hákem , co nejde silou , jde ještě větší silou . Proto nyní sháním od Whirlpoolu chladničky krytku světla-držák , který nechtěl povolit ......
Založen: May 21, 2008 Příspěvky: 1462 Bydliště: near Liberec (JO70MT)
Zaslal: út únor 25 2025, 19:25 Předmět:
Bořku, podívej se na www. whirpool.cz. Mají tam ledacos, ale hledání je dost náročné. Minulý týden ženě přestala fungovat druhá pračka Whirpool - používaná jen na montérky. Při demontáži se úplně rozsypal filtr čerpadla, ve kterém byla ztracená ponožka (šroubovací víko). V náhradních dílech za cca 850 Kč, a kupodivu celé čerpadlo za 490 Kč v eshopu firmy Aboutel. Jen jsem tam poslal fotky panelu a štítku.
Některé 20 V bateriové zdroje Parkside, které "kleknou", se skutečně dají oživit dobitím jednotlivých článků menším dobíjecím proudem na stejné napětí. Na netu je na toto téma celá řada videí.
Mohla by to být v případě tohoto boosteru úspěšná záchranná akce. Že se při tom poškodí pouzdro článků není až tak tragické. Není problém pouzdo, případně jen samotné články, pak slepit, třeba tavnou pistolí.
Bořku, podívej se na www. whirpool.cz. Mají tam ledacos, ale hledání je dost náročné. Minulý týden ženě přestala fungovat druhá pračka Whirpool - používaná jen na montérky. Při demontáži se úplně rozsypal filtr čerpadla, ve kterém byla ztracená ponožka (šroubovací víko). V náhradních dílech za cca 850 Kč, a kupodivu celé čerpadlo za 490 Kč v eshopu firmy Aboutel. Jen jsem tam poslal fotky panelu a štítku.
Některé 20 V bateriové zdroje Parkside, které "kleknou", se skutečně dají oživit dobitím jednotlivých článků menším dobíjecím proudem na stejné napětí. Na netu je na toto téma celá řada videí.
Mohla by to být v případě tohoto boosteru úspěšná záchranná akce. Že se při tom poškodí pouzdro článků není až tak tragické. Není problém pouzdo, případně jen samotné články, pak slepit, třeba tavnou pistolí.
Takže by jste na mém místě postupoval tak, že zkontroloval napětí na každém článku zvlášť a dobít?
Zaslal: st únor 26 2025, 9:25 Předmět:
Není nic jiného , potom se může probudit i interní elektronika , nebo alespoň na ní půjde něco měřit .
Zbav se citací , normální uživatel čte celé vlákno .
Zaslal: st únor 26 2025, 10:17 Předmět:
Nemusíš je nijak dělit , nabij je postupně , máš nějaký nastavitelný zdroj ? Pokud u toho budeš sedět a mít připojený multimetr , tak do článku s klidem pusť 1A , pokud bude mít přes 2,5V , tak 2A . Po dobití alespoň na cca 3,7V by měla začít fungovat vnitřní elektronika (teoreticky i dříve) , potom zapnout na příslušnou nabíječku . Zatím jsi nedodal základní první měření - napětí hned po demontáži . Dej sem kdyžtak i foto , může být max 300kB .
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.