Zaslal: út únor 25 2025, 23:55 Předmět: Srovnání křivé hliníkové desky pro pilu
Dobrý den,
mám pilový modul, cirkulárku TWX7CS002 , který má mít rovnou základnu. Jenže nemá. Je hliníkový odlitek. Vrchní strana je broušená, ale málo nebo blbě. Zespodu jsou malá žebra. Materiálu tam je málo.
Je někde nějaká dílna, firma,provozovna, která by to uměla líp zbrousit do roviny?
Rozměr desky je asi 64x 40cm. Nerovnost, vyboulení, je asi 0,5-1mm přes kratší stranu.
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19226 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: st únor 26 2025, 0:50 Předmět:
Na to musíš shánět velkou brusku na plocho. Běžná dá jen těch 64 cm na dýlku ale šířka stolu je menší než 40 cm.
Možná by to stačilo ofrézovat ale zase tam je stejnej problém se šířkou stolu.
Asi ti nezbyde než shánět horizontku frézku. Ty mají běžně rozměr stolu 1 x 1 metr. Kdybys nesehnal, vím o dvou v Bydžově u jednoho soukromníka. Asi by to neměl být problém ale kolik za to, to je otázka, ta mašina je proti jinejm frézkám 3-4 x dražší. _________________ Jirka
pokud reklamace nepřipadá jako dobrá možnost ...
Pozořice - dvacet minut východně od Brna
https://www.metalpreciz.cz/cnc
CNC broušení na plocho do rozměru obrobku 1500x500x420 mm
... hodně štěstí ...
Založen: May 22, 2006 Příspěvky: 2700 Bydliště: Posázaví (JN79LT)
Zaslal: st únor 26 2025, 11:42 Předmět:
Celeron napsal(a):
Na to musíš shánět velkou brusku na plocho.
Na to se ti každej brusič vyprdne. Takový bláto brousit nejde, zalepuje to kotouč.
Ofrézoal bych to na vyvrtávačce. To je krom hoblování jedinej způsob, jak obrobit takovou desku. _________________ Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19226 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: st únor 26 2025, 11:50 Předmět:
Sandal napsal(a):
Na to se ti každej brusič vyprdne. Takový bláto brousit nejde, zalepuje to kotouč.
Ale trt. Kámoš brousl stovky hliníkovejch hlav motorů auťáků a nic se mu nezalepuje. Ale chvíli mu to trvalo, než přišel na to jak to dělat a těch přípravků na upevnění.
Vyvrtávačka s velkým stolem, to se shání hůř než horizontka. _________________ Jirka
Založen: May 22, 2006 Příspěvky: 2700 Bydliště: Posázaví (JN79LT)
Zaslal: st únor 26 2025, 12:09 Předmět:
Nojo, ale hlavy většinou brousit jdou, protože je to úplně jinej materiál. Třeba hlava z Favorita brousit nejde. Je to bahno, jako ten stůl z cirkule.
Mimochodem, i ta nejmenší vyvrtávačka to rozměrově zvládne. Jsou to všechno obrovský krávy. _________________ Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat
Zaslal: st únor 26 2025, 15:52 Předmět:
Sám píše tenký hliník , upadne mu na to trámek a je zase v řiti . Příčně bych dal dopředu a dozadu ocelový profil a přišrouboval . Nehledě na to mechanicky srovnat . Pokud si netrofá , sešroubovat , zároveň to zpevní .
Zaslal: st únor 26 2025, 18:03 Předmět:
mirku napsal(a):
...CNC broušení na plocho ...
Děkuju za nasměrování. Rozeslal jsem několik poptávek, jestli se tím budou zabývat a za kolik.
Už to nelze reklamovat. Většinou to nevadí, ale na hodně přesné věci se to nehodí. Dělám na tom svátečně. Je to určením stavební pila kde velká přesnost není nutná. Nebyla to dobrá koupě, je to šmejd. Tohle už je druhý kus, první jsem reklamoval kvůli jiným problémům. Pak už jsem to vzdal. Mají tam konstrukční nedostatky (a ještě k tomu křivou desku). Něco jsem si dodělal doma, ale desku nesrovnám.
BOBOBO napsal(a):
Sám píše tenký hliník... .
Odlitek je fakt tenký. Potřeba zpevnění mě napadla (pokud mi desku srovnají), ale je to vkládací pilový modul do díry ve stolku a potřebuju to rozebírat a ukládat kvůli místu. Ještě nevím jestli to půjde a jak na to.
Zaslal: st únor 26 2025, 18:12 Předmět:
Jetli to máš rozdělaný , tak bych desku určitě nebrousil , ale narovnal heverem . Sám to musíš zvážit , jestli to při montáži právě neskřivíš ! to je základní přístup , jinak se to těžko stalo .
Zaslal: st únor 26 2025, 19:33 Předmět:
Tuhle hrachovinu brousit, frézovat, hoblovat je podle mě utopie nehledě na cenu a chuť toho, koho k tomuhle pokusu ukecáš.
Zkusil bych to srovnat, po obvodu vypodkládat a heverem třeba proti futrům ve dveřích. Vzhledem k tomu, jak je to uprostřed vybraný pro pilu, to bude mít snahu furt dělat bombírunk.
Já osobně bych se s tím smířil a pokud by mi to vadilo, začal bych šetřit na pořádnou pilku. Sám mám stroje starší provenience posháněný po bazarech, prostě poctivej kus litiny a né zmačkanej alobal od svačiny.
Zaslal: st únor 26 2025, 21:50 Předmět:
jenicek napsal(a):
a nebo se při rovnání ozve ruuuuppp
Bez tepelnýho zpracování to dopadne nejspíš tak, jak píše kolega. Al odlitky jsme podle velikosti nahřívali na 510 - 530 °C po dobu 4 - 8 hod, potom se naházely do vody. Al slitina změkla a odlitky šly kalibrovat. Tento stav nevydrží dlouho, po vyšších jednotkách hodin začíná proces stárnutí a slitina se začne vracet na původní tvrdost i křehlost. Proces stárnutí by při normálních teplotách trval příliš dlouho - měsíc+, takže se následně dělá umělé staření při teplotách 160 - 190°C po dobu cca 12 hod. Good luck. _________________ Pivo v přírodě ničím nenahradíš!
Zaslal: čt únor 27 2025, 22:14 Předmět:
Nakonec uznávám, že frézovat tuto žebrovanou tenkou desku je technicky i ekonomicky nereálné a že to nebyl nejlepší nápad.
V jedné firmě mi pán řekl, že kdyby to např. byla obyčejná masivní deska, která se dá dobře uchytit do stroje, že by to stálo tak 3-4 tisíce. Což je mimochodem dost, ale tohle není tuhá deska, zespodu je tvar všelijaký, takže není pořádně za co chytit a usadit do roviny, v odlitku může být vnitřní pnutí, může se to po odfrézování zdeformovat znovu,...
Na takové to běžné domácí řezání se s tím dá žít. Pro výrobu referenčních přesných pomůcek a přípravků (úhelníky, sáňky,... ), které musejí mít všechny úhly navzájem přesně kolmé, to vadí.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.