Zaslal: po březen 10 2025, 20:11 Předmět: Jaký termostat k lednici Elektrolux Zanussi ZC 194 AO
Dobrý den, snažím se najít náhradní termostat k chladničce Elektrolux Zanussi ZC 194 AO. Lednice je starší, ale funkční, kompresor pracuje. Otázku výhodnosti pořízení nové kvůli menší spotřebě teď neřeším. Termostat se patrně již nevyrábí a neprodává pod stejným označením. Chladnička má termostat s kapilárou umístěnou na zadní stěně, mrazák je mechanicky oddělený, ale celá chladnička má jeden termostat s jednou kapilárou, jeden kompresor, primitivní zapojení. Bohužel neznám (zejména teplotní) parametry toho termostatu. Ta zadní stěna asi může mít jinou teplotu než je teplota potravin v lednici. Termostat má označení BB 077B6731. Tento jsem našel jen v zahraničním inzertním serveru a s dopravou nevychází moc dobře a dodání nebude moc rychlé. Na některých webech lze hledat náhrady, ale v diskusi si tam někde lidé stěžují, že jim třeba lednice začala mrazit. A třeba u různých náhrad jsou jinak dlouhé kapiláry (což asi tak moc nevadí). Dle kupaoprav.cz u náhrad uvádějí:
Temperatures:
cold from: -27,0 ° C
Warm from: -9,0 ° C
Switch on 4,5 °C
Tak nevím, zda tomu věřit. Nemáte zkušenost, či nevíte o nějaké vhodné a cenově přijatelné náhradě nebo tipu, jak ji určit?
Zaslal: út březen 11 2025, 8:39 Předmět:
Vůbec bych se náhrady nebál. Před několika lety jsem řešil problém s termostatem Liebherr. Cena náhradního dílu přes 5 litrů. Koupil jsem na kupaoprav termostat asi za 2 stovky. Navrtal ve stěně díru, protáhnul kapiláru na výparník, Termostat je dole vedle motoru. Nejde měnit teplota, no a co, kdo to dělá. Hlavně se neposadit na zadek, že LIEBHERR. Zahodit se to dá vždy. Mimochodem nový Liebherr je už také CHINA. Co není. Asi uvalíme sankce.
Luboš
Použít lze jakýkoliv ledničkový termostat se stejně dlouhou nebo delší kapilárou, bývají označené jako K59. Některé termostaty mají oproti tomuto spínač pro vypnutí vnitřního osvětlení v poloze 0 (vývod č. 3), což ale není na závadu.
Zaslal: út březen 11 2025, 17:19 Předmět:
Tak nějak si myslím, že požadovaného rozsahu regulace by se mělo docílit umístěním termostatu? Když ho dám do zadní stěny nebo na výparník je přece dost velký rozdíl. Já jsem to nakonec vyřešil s tímto Digitální termostat W1209 12VDC -50 až 110°C termostatem s pomocným (pro jistotu samozřejmě mocnějším) relé.
Zaslal: út březen 11 2025, 22:45 Předmět:
Nejhorší jsou magoři , co začnou měřit teplotu v chladničce . Chod chladničky rodiče nás , dnešních důchodců , nějaký termostat neřešili a i my jsme tady . Chladničku , která naší rodině sloužila od 59tého , byla stejně mladá jako já , jsem odvezl do SD funkční jen z důvodu zku r v e ného hospodářství po převratu , protože do té doby mne ani rodiče odběr elektriky chladničkou vůbec , vzhledem k zanedbatelné ceně elektriky , ale vůbec nezajímal . Nemá to žádnou spojitost s politikou , ale reálnou životní úrovní člověka vzhledem k ceně elenergie tehdá a dnes .
Já bych tam dal digitál z T.mu STC-1000 LED Digitálny Regulátor Teploty Termostat. Je to lacinější a dá se s tím pohrát.
Též děkuji, vypadá zajímavě, ale bylo by třeba řešit mechanickou stránku věci - kam ho namontovat, jak ho zakrytovat, kudy vést sondu a kabely atd.
Dočasně mám naprogramované řízení lednice pomocí Turris Gadgets. A sice to není ideální, potřebuje to zapnutý počítač, měří teplotu po 9 minutách, ale celkem to funguje dobře. Takže mám čas to případně řešit i trochu delší dobu.
Zaslal: st březen 12 2025, 7:50 Předmět:
Podle mého názoru není vhodné do lednice používat nějaké univerzální termostaty. Bude problém s namražování. Tam patří termostaty s "lednicovou hysterezí" jak popisoval Zaky. Je zbytečné řešit něco co vošéfuje obyčejný LEDNICOVÝ termostat, který je na tento provoz vyladěný. Snímací "jímku" kapiláry přicvaknout na původní místo, neexperimentovat.
Luboš
Zaslal: st březen 12 2025, 8:51 Předmět:
Když jsem bastlil svojí Liebherr lednici tak jsem jenom mírně odklonil výparník vycvaknul původní jímku termostatu nacvaknul novou. Trubičku kapiláry jsem protáhnul vyvrtanou 6mm dírou 3cm nad korýtkem, které odvádí kondenzát. V kolénku na kapiláře kondenzát odkapává do korýtka a nejde na stěnu. Díru jsem ucpal voskem s tím, že to později doladím. Někdy, možná. Protažením dírou jsem obešel nutnost sundavat venkovní chladič a vůbec hejbat s potrubím. Původní termostat proklemoval a výstupní drát protáhnul přes nový LEDNICOVÝ termostat. Klasika.
Nějaký rok to už takhle maká. Tak, že mě v tomto případě Helmut nezkasíroval.
Luboš
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.