Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Autonabíječka ABSAAR (Germany) kuriozita s dobrým koncem
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
judeware

PříspěvekZaslal: so březen 15 2025, 0:28    Předmět: Autonabíječka ABSAAR (Germany) kuriozita s dobrým koncem Citovat

Před vypuknutím únorové marodky jsem byl přizván k diagnostice výrobku, viz předmět. "Čéče, já jsem asi nedával pozor a připojil jí na baterku vobráceně. 'Pojistka nezabrala, ale začalo se z toho po nějaké době kouřit, tak jsem to zas odpojil. A když jsem vypáčil tu pojistku, jasně jsem viděl, že byla prodrátkovaná. To je tak, když něco známejm pučuješ...". Sad

Odkrytoval jsem ji den po avízu, ještě smrděla. Když jsem poznamenal, že to vypadá na diody, tak majitel prohlásil, že ho to překvapuje, protože si myslel, že tam žádné nejsou. Very Happy

Po opravě

[1] Plastový nosník s chladiči, na dolní straně jsou dvě měděné pásoviny s fastonovými konci pro připojení výstupních vodičů. Překalafunováno bylo už to, co bylo pájeno ve výrobě, nechtělo se mi to po zásahu čistit.

[2] Takto byly osazené původní diody BY550 (na pět ampérůch), Exclamation na jejich místo přišly P600K.

[3] Plastový nosník ze strany chladičů, každý chladič tvořily dva profilované široké pásky, konce vývodů diod do nich byly zalisované. Došlo na vrtání a montáž oček. Na každém z chladičů je výstupek pro faston ze sek. vinutí trafa (to je vidět na prvním foto dole).

[4] ABSAAR s (původně) diodami na 5A, na panelu stojí: 6A, 12V, ampérmetr se stupnicí do 9A, pojistka 20A. Shocked Osadil jsem pojistku 5A (nikdy jsem v praxi nezažil, aby i výrazně vytlučená osobáková baterie odebírala po připojení víc, než 4A).

[5] Odkrytovaná střeva po vyčištění, ještě bez držáku s diodami. Trafo je slyšet a při provozu dost topí. Zajímavě řešený ampérmetr (cívka z jednapětky drátu, několik málo desítek závitů).

Kdyby mi majitel nabíječky před lety nenabídl uskladnění Simsona, asi bych se s tím tak nemazlil (nebo možná ani nedělal).

IMG_0367.JPG
 Komentář:
[1]
 Velikost:  273.75 kB
 Zobrazeno:  13 krát

IMG_0367.JPG

IMG_0368.JPG
 Komentář:
[2]
 Velikost:  242.38 kB
 Zobrazeno:  16 krát

IMG_0368.JPG

IMG_0374.JPG
 Komentář:
[3]
 Velikost:  202.95 kB
 Zobrazeno:  26 krát

IMG_0374.JPG

IMG_0375.JPG
 Komentář:
[4]
 Velikost:  212.55 kB
 Zobrazeno:  27 krát

IMG_0375.JPG

IMG_0378.JPG
 Komentář:
[5]
 Velikost:  281.05 kB
 Zobrazeno:  51 krát

IMG_0378.JPG

Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
EKKAR

PříspěvekZaslal: so březen 15 2025, 1:15    Předmět: Citovat

Znám identickej drek, akorát to má na panelu nápis "Ajnhel" neboli "JEDNOPEKLO"... Čím dál to od sebe odhodíš, tím lepší budeš mít nabíječku.

A kutilmile - nelituju tě Mr. Green Mr. Green !!!
hajeklubos

PříspěvekZaslal: so březen 15 2025, 8:39    Předmět: Citovat

Nejhorší nabíječka je žádná nabíječka. Tady je mechanika hotová. To je nejvíc práce, když nabíječku děláš. Původní diody ven. Nahradit kovovým můstkem 35až50A/100V a víc. Dát můstek na plech bedny. Ten už nezničíš. Pojistku do primeru. Jistič na výstup. NÉ POJISTKU. Bude to použitelné. Uspokojí ale nenadchne. To trafo vypadá jako chcípák doufej, že nebude napálené. Výstupní pojistku bych odhadoval na max 6A. Spočítej to podle sloupku.
Luboš
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
eleferner

PříspěvekZaslal: so březen 15 2025, 9:24    Předmět: Citovat

Neco podobneho jsem pred 10 lety opravoval pro souseda, ale krabicka byla plastova. Taky spaleny usmernovac, nahradil jsem hotovym mustkem s fastony, jak navrhoval hajeklubos. Ale protoze krabicka byla plastova, tak jsem ho namontoval na nahodny kus Al plechu, ktery jsem vytahnul z hromadky nachystane na srotiste. Taky se zasekaval ten "ampermetr", nalezl do nej nejaky hmyz a nadelal tam jakesi kokony. Po vycisteni se zase rozebehnul.
BOBOBO

PříspěvekZaslal: so březen 15 2025, 10:03    Předmět: Citovat

V případě plně vybitého aku je toto jediná záchrana , automat ho nevezme . Stačí 5 minut tohoto zázraku a zase je vše OK .
PCmaniac99

PříspěvekZaslal: so březen 15 2025, 11:38    Předmět: Citovat

hajeklubos napsal(a):
Nahradit kovovým můstkem 35až50A/100V a víc. Dát můstek na plech bedny. Ten už nezničíš.
Luboš

Přesně tak jsem to vyřešil i já.
např.
ručkový A metr jsem nahradil digi V+A
hajeklubos

PříspěvekZaslal: so březen 15 2025, 11:56    Předmět: Citovat

Je pravda, že všechno dost dimenzuji nahoru. On je velký rozdíl jestli dáš tyristor nebo můstek na plech nebo například na chladič, který je na obrázku. Dávám přednost tomu, když na tom udržím ruku. Ještě je ve hře to, že číňan s tím Imax diod kecá. Master štich by bylo dodělat do nabíječky regulátor. Snížilo by to sice max nabíjecí proud, to ale nevadí. Lépe méně a dlouho. Problém by ale mohlo být malé napětí trafa. Také Vmetr nezradí. To už je ale jiná píseň.
Pozor při tyristorové regulaci některé digi Ametry dost kecaj.
Luboš

chladič.JPG
 Komentář:
 Velikost:  43.73 kB
 Zobrazeno:  16 krát

chladič.JPG

samec

PříspěvekZaslal: so březen 15 2025, 13:35    Předmět: Citovat

judeware napsal(a):
[4] ABSAAR s (původně) diodami na 5A, na panelu stojí: 6A, 12V, ampérmetr se stupnicí do 9A, pojistka 20A. Shocked Osadil jsem pojistku 5A (nikdy jsem v praxi nezažil, aby i výrazně vytlučená osobáková baterie odebírala po připojení víc, než 4A).
Každá dióda usmerňuje jednu polvlnu. Teda na celkovom prúde sa podieľajú obe. Teda 9A je stále menej ako 2x5A. Poistka je kvôli ochrane proti prepolovaniu. Čím slabšiu poistku tam dáš, tým skôr ju nejaký drevorubač nahradí drôtom. Stačí škrtnuť krokosvorkami. Čiňak nie je blbý. Aj trafo sa hreje, lebo je tak zámerne navrhnuté. Slúži zároveň ako obmedzovač prúdu. Len s prepolovanou baterkou, teda pri dvojnásobnom napätí už nefunguje. Preto je tam poistka.
Milan_F

PříspěvekZaslal: so březen 15 2025, 13:50    Předmět: Citovat

Samče, slintáš kraviny!
Ani nabíječka, ani závada není nic kuriózního.. U těhle dreků běžnej problém, že se prostřelí usměrňovač. Vymění se za festovnější a jede se dál.
Ani by mě nenapadlo opravovat původní. Vrazil bych tam kostku s fastonama. Oprava by zabrala míň času, než sesmolení tazatelova příspěvku.

Naposledy upravil Milan_F dne so březen 15 2025, 14:31, celkově upraveno 1 krát.
BOBOBO

PříspěvekZaslal: so březen 15 2025, 14:24    Předmět: Citovat

Až se časem hliníku zamyslíš a něco poznáš , uvidíš , že má samec skoro úplnou pravdu .
Milan_F

PříspěvekZaslal: so březen 15 2025, 14:34    Předmět: Citovat

Až na ty diody v usměrňovači... že? Až vystřízlivíš, třeba ti to docvakne.

usm.png
 Komentář:
 Velikost:  210.26 kB
 Zobrazeno:  30 krát

usm.png

Naposledy upravil Milan_F dne so březen 15 2025, 14:38, celkově upraveno 1 krát.
EKKAR

PříspěvekZaslal: so březen 15 2025, 14:36    Předmět: Citovat

Jistě že sameček má pravdu v tom, že to tak PRCák dělá - ale taky je pravda to, že takový provedení je na h0vn0 a pokud někdo chce kloudnou a pokud možno blbuvzdornou VÝKONNOU nabíječku autobaterek, musí se podívat po zapojeních publikovanejch Arendášem a Ručkou nebo Malinou.

BOBOBO

PříspěvekZaslal: so březen 15 2025, 14:37    Předmět: Citovat

A ty p í čuješ zbytečně , neb za ty prachy to nikdo jiný nedokáže .
EKKAR

PříspěvekZaslal: so březen 15 2025, 14:47    Předmět: Citovat

Víš, Bobši, já jsem nikdy nebyl tak bohatej, abych si mohl dovolit kupovat ty nejlevnější PRCácký šmejdy. Takže klídek, já si můžu na PRCáky nadávat v naprostým klidu a jak moc se mi bude líbit. Pokud ty chceš popírat ten základní fafkt, že poctivou neoyebanou věc umějí vyrobit jen pokud jim někdo stojí za zádelí s pořádným klackem v ruce, máš tu možnost. Tvým problémem zvostane, že si to můžeš myslet ty sám - a těch pár lidí na Západě na který se hodláš spolehnout, už o tom nutným klacku na PRCáky taky vůbec nepochybuje ...

masar

PříspěvekZaslal: so březen 15 2025, 16:27    Předmět: Citovat

Milan_F napsal(a):
Samče, slintáš kraviny!...
Můžeš uvést, které věty z příspěvku od samec jsou kraviny?
Wink
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Strana 1 z 3

Přejdi na: