Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Oliver, řádkový rozklad

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Opravy a restaurování starých elektropřístrojů
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jarda-k

PříspěvekZaslal: so březen 15 2025, 14:39    Předmět: Oliver, řádkový rozklad Citovat

Ahoj, zase si nevím rady s televizorem. Jedná se o Olivera. Tv jsem zrenovoval a oživil. Vše bylo ok. Tv jsem normálně provozoval. Pak se zmenšil vodorovný rozměr. Regulaci bych musel dát na max abych dosáhl správné šířky. Pak při jednom z dalších zapnutí, se objevily dva obrazy přes sebe. Užší původní obraz a přes něj hodně roztažená přeložka. Pak při jednom z dalších zapnutí byl velmi malý kontrast a rastr bez šumu. Zjistil jsem vadnou detekční diodu. Po její výměně je kontrast zase ok, ale problém s přeložkou či co to je zůstává. Řádková synchronizace je labilní.

Už začínám být v koncich. Při nastavování řádkové synchronizace při zkratovaném běžci trimru symetrie a otáčení jádra řádkového kmitočtu jezdí ty dva obrazy přes sebe.

V řádkovým oscilátoru jsem nenašel žádnou chybu, tvar budícího pulzu je předpisový. Výměna vn trafa a vychylovacích cívek nepomohla, stejně jako elektronek. Prověřil jsem zatemňovací obvody a taky jsem nic nenašel a problém nezmizí ani při jejich odpojení.

Budu rád za každou radu, nebo nasměrování. Dekuji

IMG_20250315_135126.jpg
 Komentář:
 Velikost:  286.52 kB
 Zobrazeno:  23 krát

IMG_20250315_135126.jpg

IMG_20250315_135018.jpg
 Komentář:
 Velikost:  267.07 kB
 Zobrazeno:  24 krát

IMG_20250315_135018.jpg

Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
xsc

PříspěvekZaslal: so březen 15 2025, 15:01    Předmět: Citovat

Chtělo by se to podívat osciloskopem, jaký proud teče vychylovačkama. Bohužel jsou připojené značně blbě, takže asi jen přes nějaké vložené trafo (cívka v sérii s vychylovačkama a pár závitů na ní). Předpokládám, že buzení má délku řádku standardních 64us a že impulzy na výstupu trafa vypadají +- standardně.
Vypadá to, jako kdyby se posunula fáze a ten zvětšený obraz byl kreslen při zpětném běhu. Jen nevím, jak bys takový zákmit vytvořil, snad jedině když by v obvodu hořelo něco obloukem Smile Musím říct, že tohle jsem ještě neviděl. Zkusil bych přemostit cívku pro rozměr a vyměnit M33 v sérii s vychylovačkama, jestli to není nějaký divný průraz v nich.
Jarda-k

PříspěvekZaslal: so březen 15 2025, 15:25    Předmět: Citovat

To přemostění té cívky vodorovného rozměru i výměnu kondiku M33 jsem zkoušel. Žádná změna. Trochu mi vrtá hlavou proč odešla ta dioda. To je tak když si člověk myslí, že ho na těchto telkach nemůže už nic zaskočit. Pak přijde něco takového.
Budící pulz je podle mě v pořádku.

IMG_20250315_151211(1).jpg
 Komentář:
 Velikost:  82.36 kB
 Zobrazeno:  21 krát

IMG_20250315_151211(1).jpg

xsc

PříspěvekZaslal: so březen 15 2025, 19:14    Předmět: Citovat

Budící pulz vypadá OK. Ale pokud tam máš zvětšený obraz, znamená to, že paprsek se v tu chvíli pohybuje mnohem rychleji než má, čili tam vzniká nějaký zákmit. Osobně si myslím, že to může být jen v koncovém stupni horizontálu, mezi VN trafem a vychylovačkama + příslušnou havěti (hlavně blokovací kapacity), ne v řízení rozkladu. Jak vypadají impulzy na tom pomocném vinutí, které je opřené o zem, takže jde měřit? Má to klasický průběh, nebo je za zpětným během nějaký zákmit?
Dioda normálně neodchází a většinou ji odpraví nějaký výboj. Proto si myslím, že se tam něco prošlehlo. Co ty tlumivky okolo PY, v těch občas dokázal běžet výboj.
Jarda-k

PříspěvekZaslal: ne březen 16 2025, 9:37    Předmět: Citovat

Byl bych rád, kdyby závada byla v koncovém stupni. Bohužel těch možností co jsem ještě nezkusil už moc není. Ty tlumivky okolo PY jsem zkusil proklemovat, ale nic se nestalo. Když zkusím nastavit řádkovou synchronizaci, tím myslím ukostřit běžec trimru symetrie, zastavit obraz jádrem cívky oscilátoru a pak ukostřit vstup do oddělovače syncu a obraz zastavím trimrem symetrie, tak po odstranění zkratu se synchronizace nechytne. Musím ji chytit pootočením jádrem cívky oscilátoru.

Impulzy z pomocného vinutí jsou řekl bych ok. Na obrázcích jsou impulzy z vinutí co vede na fázový detektor.

IMG_20250315_192343.jpg
 Komentář:
 Velikost:  97.38 kB
 Zobrazeno:  13 krát

IMG_20250315_192343.jpg

IMG_20250315_192407.jpg
 Komentář:
 Velikost:  91.1 kB
 Zobrazeno:  9 krát

IMG_20250315_192407.jpg

xsc

PříspěvekZaslal: ne březen 16 2025, 17:16    Předmět: Citovat

Ano, ty impulzy jsou taky OK. Ten roztažený obraz je ve správném směru, nebo jsou v něm věci zrcadlově - nevidím nic, čeho bych se chytil. Pokud zrcadlově, tak by to bylo zobrazené během zpětného běhu.
Jarda-k

PříspěvekZaslal: ne březen 16 2025, 18:06    Předmět: Citovat

Ten roztažený obraz je zrcadlový. Zatemňovací obvody jsem ale také přešel.
Tady je průběh proudu do vychylovacích cívek měřených na odporu 1 ohm v sérii s vychylovačkama.

IMG_20250316_173728.jpg
 Komentář:
 Velikost:  83.81 kB
 Zobrazeno:  16 krát

IMG_20250316_173728.jpg

masar

PříspěvekZaslal: ne březen 16 2025, 20:51    Předmět: Citovat

Zkontroloval/měnil jsi kondenzátory v obvodu trafa? (hlavně účinnostní) Nemá ten průběh "pily" dc složku?
Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Jarda-k

PříspěvekZaslal: ne březen 16 2025, 21:38    Předmět: Citovat

No už jsem na to přišel. Samozřejmě jsem si to způsobil sám. Až je mi trapný se přiznat čím to bylo. Jak jsem prvně měnil to vn trafo kvůli zmenšené šířce, tak jsem prohodil přívody z pomocného vinutí na fázový detektor. Pocvaklo mi to když jsem se osciloskopem díval na zatemňovací impulz a ten místo do mínusu směřoval do plusu. Ta zmenšená šířka byla způsobena chybným nastavením linearity. Prostě jádro bylo v poloze těsně před tím než se to přehodí do užšího obrazu a nějakým otřesem se asi pohnulo.

Moc bych ti chtěl poděkovat za rady, opravdu si cením tvé ochoty pomocí. A až příště zase něco podělám, tak sem s tou záhadou zase přijdu....😀

IMG_20250316_211736.jpg
 Komentář:
 Velikost:  83.12 kB
 Zobrazeno:  23 krát

IMG_20250316_211736.jpg

xsc

PříspěvekZaslal: po březen 17 2025, 14:52    Předmět: Citovat

Tak to je docela vtipný. A tím prohozením jsi zároveň zrušil zatemňování, spíš z něj udělal zesvětlení, proto ta viditelná část zpětného běhu. A pak člověk hledá duchy Smile
Jinak ta pila moc OK nevypadá, takhle by to bylo hodně nelineární. Podle mě se do měření částečně přičetl napěťový průběh.
Jarda-k

PříspěvekZaslal: po březen 17 2025, 17:04    Předmět: Citovat

Vlastně to bylo ještě horší. V době zpětného. Běhu ten impulz zvyšoval jas. Proto ta přeložka byla zřetelnější než hlavní obraz.

To snímání toho průběhu se chovalo trochu divně. Když jsem osciloskop přepóloval, tak byla pila dobrá, ale zrcadlová. Linearita je ale dobrá.

IMG_20250317_165759.jpg
 Komentář:
 Velikost:  62.86 kB
 Zobrazeno:  18 krát

IMG_20250317_165759.jpg

kokun

PříspěvekZaslal: po březen 17 2025, 18:30    Předmět: Citovat

Jarda-k napsal(a):
No už jsem na to přišel. Samozřejmě jsem si to způsobil sám. Až je mi trapný se přiznat čím to bylo. Jak jsem prvně měnil to vn trafo kvůli zmenšené šířce, tak jsem prohodil přívody z pomocného vinutí na fázový detektor. Pocvaklo mi to ....

To jsem vždycky tvrdil - nejhůře se hledají závady, které si člověk "přisere" sám Rolling Eyes

Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Opravy a restaurování starých elektropřístrojů Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na: