po dvou letech od první myšlenky / s jistými zdravotními problémy / jsem se konečně stal majitelem echt gold LUXíka od jednoho místního člena.
Rád bych doplnil vše, co bude možné sehnat "do poličky".
Tedy jak nějaké nové díly, tak zejména jakékoli letáky, katalogy, DO, TXT modul a tak podobně. Jak říká jeden kamarád, všechno je třeba mít dvakrát a něco i třikrát
Dále novou obrazovku Toshiba 420FLB22. / Věřím, že se ještě někomu válí /
Včera jsem domů dotáhl fungl novou RFT ještě s papírem ze servisu, ale co jsem tak pročítal okolo, tak na ni nejsou moc slavné recenze.
Tak nějak doufám, že se sem tam u někoho na hůře ještě něco pod centimetrem prachu najde.
No není to krásné:
PS: Všimnul jsem si, že se tu okolo LUXů poslední dobou rozpoutávala davová histerie. Takže zakládám "svoje" vlákno, ať tam neplevelím ostatním.
2004 Příspěvky: 20290 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: po březen 17 2025, 10:18 Předmět:
Té obrazovky RFT se nelekej, možná měly větší rozptyl životnosti, ale často si to udělal uživatel sám. A, jestli pak napsal recenzi, dostala obrazovka mínus. Ti, kdo byli spokojení, se ozvali jen vyjímečně, takže plusů málo.
S nastavením nebyl problém a obrázek uměly prvotřídní.
Ví se, čí licenci RFT koupila? Nebo to byl jejich vývoj?
Ani ty větší nebyly špatné, ale proti Rožnovu měly světlejší stínítko, což snižovalo kontrast přes den.
Založen: Dec 25, 2005 Příspěvky: 479 Bydliště: Valašské Klobouky
Zaslal: po březen 17 2025, 17:46 Předmět:
Lukas-Peca napsal(a):
Do luxa šel dodělat teletext? To jsem nikdy neslyšel.
Proč jsi chtěl mít zrovna tuto telku?
No já slyšel o nějakých dvou variantách skrze uCPU v modulu DO. Něco jako U806 / SAA. Musím to ještě více nastudovat, nicméně realita to očividně byla. Minimálně o jednom z nich vím v Olomouci v denním provozu.
Proč zrovna tuto ? Abych pravdu řekl, tak jsem si po ní bažil už "jako soplák" v době kdy "dom pro děcka" frčely tak akorát Merkury.. No a tak nějak šel čas..
Zaslal: po březen 17 2025, 17:49 Předmět:
Hill napsal(a):
Té obrazovky RFT se nelekej, možná měly větší rozptyl životnosti, ale často si to udělal uživatel sám. A, jestli pak napsal recenzi, dostala obrazovka mínus. Ti, kdo byli spokojení, se ozvali jen vyjímečně, takže plusů málo.
S nastavením nebyl problém a obrázek uměly prvotřídní.
Tak ono to zase není o tom, že bych se jí bál, LUXík jako takový rozhodně novou nepotřebuje.. spíš je to taková snaha mít "v poličce" to nejlepší, co se do toho dalo dát. Takže RFT už novou mám, akorát ten centimetr originálního prachu z olomoucké televizní služby asi umyju...
2004 Příspěvky: 20290 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: po březen 17 2025, 18:20 Předmět:
O tom se na Radiomuseu na stránce věnované výrobci píše:
citace:
Fertigung von Spezialröhren, Senderöhren, Nixiröhren, Endikons, Visikons und sonstige Kameraröhren, Röntgenröhren, Mikrowellenröhren und natürlich Oszi- und Fernsehbildröhren. Gefertigt wurden auch Halbleiter z.B. Leuchtdioden, 7/16 Segmentanzeigen, Etagenanzeigen auf LED Basis für die (Ost-) Berliner Aufzugfabrik. Mit Inbetriebnahme des neuen Farbbildröhrenwerkes, lief die Schwarzweißröhrenfertigung aus. Seit 1984/85 Fertigung von InLine Farbbildröhren mit moderner japanischer Technologie in Lizenz von Toshiba. Diese Röhren (A48NCR, A38NCR und A63NCQ00X08) wurden zum Exportschlager der DDR und in Geräten von Schneider, ITT, Nokia und Nordmende eingebaut. Nach der Wende wurde das Werk in eine GmbH umgewandelt und hatte zunächst 1.400 Mitarbeiter. 1993 wurde dann das Bildröhrenwerk von Samsung übernommen und produzierte erfolgreich weiter. Mit dem Übergang zu Flachbildschirmen wurde jedoch die Bildröhrenproduktion mehr und mehr überflüssig. Trotz Protest der Arbeiter beim Senat zur Erhaltung des Werkes wurde es Ende 2005 geschlossen.
Výroba speciálních a vysílacích elektronek, digitronů, endikonů, vidikonů a jiných snímacích elektronek, rentgenek, mikrovlnných elektronek a samozřejmě televizních a osciloskopických obrazovek. Závod produkoval také polovodiče, například luminiscenční diody, sedmi- a šestnáctisegmentové displeje a LED displeje pro východoberlínského výrobce výtahů.
Po spuštění nového závodu na výrobu brevných obrazovek byla výroba černobílých obrazovek ukončená.
Od roku 1984/85 výroba barevných obrazovek japonskou technologií v licenci Toshiba. Tyto obrazovky (A48NCR, A38NCR a A63NCQ00X08) se staly východoněmeckým exportním hitem a vestavovaly se do přístrojů Schneider, ITT, Nokia a Nordmende.
Po převratu byl podník transformován na společnost s ručením omezeným se 1400 zaměstnanci. Závod na výrobu obrazovek převzal v roce 1993 Samsung a úspěšně vyráběl dál. S přechodem k plochým obrazovkám se stala výroba (CRT) nadbytečnou.
Závod byl na konci roku 2005 uzavřen navzdory protestům zaměstnanců v Senátu.
O tom, kdo z výrobců na naší straně železné opony mimo Teslu montoval tyto obrazovky do svých televizorů, případně vyráběl tyto přístroje v kooperaci, jsem nic nenašel.
Do luxa šel dodělat teletext? To jsem nikdy neslyšel...
Nevím zda do Luxa, ale sám jsem ho kdysi montoval do Oravana s DO podle AR (U806). Modul teletextu tehdy vyrábělo nějaké družstvo (tuším ATOS, dnes AtosElektro). Byl právě pro tento účel. Jeho SAA byl řízen MCU řady 8048. Bohužel už jsem všechno vyhodil...
Zaslal: po březen 17 2025, 19:37 Předmět:
masar napsal(a):
Lukas-Peca napsal(a):
Nevím zda do Luxa, ale sám jsem ho kdysi montoval do Oravana s DO podle AR (U806). Modul teletextu tehdy vyrábělo nějaké družstvo (tuším ATOS, dnes AtosElektro). Byl právě pro tento účel. Jeho SAA byl řízen MCU řady 8048. Bohužel už jsem všechno vyhodil...
Spíš bych řekl že to byl Atoll Havířov, dneska stále Atoll Electronic Havířov..
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19226 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: po březen 17 2025, 19:55 Předmět:
Nějakýho Oravana jsem před pár lety zastrčil do regálu ve skladu. Ani nevím, jestli to nebyl LUX. Ale spíš 4333A. Koukám, že ho asi vytáhnu a zkusím. Ale co vím, nebyl v žádným super povrchovým stavu ale byl tenkrát funkční. _________________ Jirka
Zaslal: po březen 17 2025, 20:34 Předmět:
masar napsal(a):
...Jeho SAA byl řízen MCU řady 8048. Bohužel už jsem všechno vyhodil...
No hlavně, že tady přes deset let inzeruju zájem o číslicové brouky pro osmibitové výtvory, a to i z televizorů. Atoll Havířov zřejmě funguje, ovšem se změněným výrobním programem.
Roubovací teletexty byly nejmíň troje:
• pro C416 (a odvozené) s přijímačem U806
• pro C430TXT (deska je stejná, jako pro C428, k tomu obsahuje teletext ještě desku "redukční" - vždycky jsem viděl jen torzo této sestavy)
• pro C423 (a odvozené), Oravan Lux, C332, C343 (pokud mají SAA1293, nejsem si jist); řešení je podobné teletextu pro C416, liší se obsah EPROM)
Fota několika příkladů desek jsou na straně 22 mého poptávkového tématu.
Na fóru nalezená část dokumentace -> ATX 31U+.
Zaslal: po březen 17 2025, 20:48 Předmět:
Hrnous napsal(a):
masar napsal(a):
Lukas-Peca napsal(a):
Spíš bych řekl že to byl Atoll Havířov, dneska stále Atoll Electronic Havířov..
Tak, tak.
Jardo - "ATOS, dnes AtosElektro" je čistě obchodní firma v Ostravě (tam má 2 prodejny a další ještě ve Zlíně). Ten velmi podobný název tě pomýlil.
http://www.atoll-electronic.cz/ se dnes zabývá jen galvanickým pokovováním železných dílců.
Ale divím se, že ani v sekci "O nás" se nepochlubí, že koncem st. a začátkem nového milénia vyráběli různé "sety" (moduly, často i s příslušenstvím) do BTVP:
Jednalo se např. o dekodéry PAL - většinou jednoúčelových, ale i univerzálů (především do ruských btvp: Rubín; Elektron; či Seleny; ale třeba i do portable Elektroniky C431D; ...)
- dále o "sety" DO, jak do ruských btvp, tak i do oravských (ale tuším i do "maďarské" Libuše), ...
- a taky ty moduly TXT dekodérů (zase pro řadu jak našich-oravských, tak do dalších btvp. _________________ Honza - kokúň
Zaslal: po březen 17 2025, 21:30 Předmět:
rnbw napsal(a):
Obycajny Oravan bol pomerne bezny typ, ale LUX som nikdy nazivo nevidel.
Pokud vím, tak se 4339A Oravan LUX prodával pouze přes PZO Tuzex. A z celé "řady Oravan" byl nejdokonalejší-nejvymakanější.
Proto taky do něj byly osazovány kvalitnější díly - např. orig. obrazárna Toshiba (do běžných Oravanů "DDR"); západ. VN-násobič (do běžných poruchový "bulhar"); . . .
VDO byl taky specifický - pouze pro tento model (i když šel ovládat třeba taky "bublinkovým")
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2, 3Další
Strana 1 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.