Celá kuchyňská linka je napojena na jednu zásuvku s prodlužovačkou.
Elektrika je tam nově udělaná (neříkám, že dobře) ale nechci tahat nové dráty ve stěně jenom kvůli sporáku.
Napadla mě nějaká lišta s dráty od jističů (modře nebo zeleně vyznačeno).
Oranžová barva značí zapojení digestoře.
Jaké řešené by jste mi doporučovali nebo koho si na to zavolat a co požadovat?
Založen: Jun 20, 2005 Příspěvky: 930 Bydliště: Hospoda u Třebíče
Zaslal: čt březen 20 2025, 13:35 Předmět:
Maximální výkon sporáku skoro 10kW, to je na rekonstrukci rozvodů v kuchyni s žádostí na třífázový přívod. Už ta pračka bude s čímkoli jiným dělat problém.
Jestli dobře vidím, tak na zásuvky je tam jistič B10 a to je opravdu málo. Buď zachovat ten plyn nebo rekonstrukce s požadavkem u distributora za navýšení příkonu. Pokud distributor přislíbí vyšší příkon a tři fáze, může se pokračovat dál s výběrem firmy, která to nachystá a zapojí. O tom, jestli se třífázový elektroměr vleze do původní rozvodnice, rozhodne pracovník distribuce a je dobré jeho stanovisko znát ještě před samotnou rekonstrukcí. Navíc to nebude laciná sranda. Na pokusy ve stylu zapínání jen jedné plotýnkya při tom ani neprát ani nepéct, to bych raději zapomněl.
Ještě bys Eliško mohla napsat aspoň přibližné bydliště, aby ti někdo poblíž poradil firmu, která by ti mohla nacenit případnou celou rekonstrukci a vyřídit za tebe celou agendu.
Většinou je obava, že babičky a plyn nejdou dohromady. Jenže dnešní sporáky nebo varné desky uzavřou plyn pro určitý hořák, pokud dojde k jeho zhasnutí nebo se hořák vůbec nezapálí.
2004 Příspěvky: 20293 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: čt březen 20 2025, 14:36 Předmět:
To bude jižně od Litovle až asi tak po Konici, tam by mohl o někom vědět dj_Paul (stejná IP opakovaně přidělená).
Ale faktem je, že na automatickou pračku se požaduje zásuvka jištěná 16 A, podobně i na myčku nádobí. Jen pečící trouba s těmi 16 A jen taktak vystačí. Jestli tam jsou zásuvky jištěné skutečně jen desítkami jističi, tak ony hned nevypadnou, obvykle musí udržet 11,3 A déle, než hodinu, ale přetížení na 14,5 A musí do hodiny spolehlivě odpojit. Přetížení na 25,5 A musí odpojit do minuty, ale může vypnout i podstatně rychleji.
Spoléhat na to se ale nevyplácí - opakované přetěžovánání jističe a spoléhání na to, že "to tu chvíli udrží a pak zase vychladne" vede k opakované výměně jističů. Vyhřátím spouště jim klesá jmenovitý proud a vypínají i bez přetížení.
A to ještě nevíme, proč tam nejsou pro zásuvkové okruhy šestnáctky a proč vedení jsou jen 1,5 mm², když tam měly být o stupeň silnější. Nakonec dojde na tu výměnu jističů, kabelů, i změnu přípojky z jedno- na třífázovou.
Ale to už bez projektu a příslibu navýšení rezervovaného příkonu na třífázové přípojce od distribuce nikdo dělat nebude.
Už to tu zaznělo - s jednofázovou přípojkou ti indukční deska 10 kW moc radosti neudělá. Budeš muset pořád dávat pozor, co všechno je momentálně dovolené zapnout, nebo budeš každou chvíli čekat na vychladnutí jističů, aby šly zase nahodit. A budeš muset měnit vyhřáté jističe za nové zbytečně často.
VasekPetr ti radí dobře.
Souhlasím se vším výše zmíněným, navíc ten sporák na fotce je celoplyn a i pouhá výměna za aspoň kombinovaný bude vyžadovat "neprat při pečení a obráceně". A poslední poznámka: nevím na čem je babička zvyklá celý život vařit - já jsem stará konzerva (63) a přechod z vaření na plynu na vaření na sklokeramice nebyl zas tak složitej, ale nedovedu si představit, jak bude babi "šmrdlat" prstama po desce, když bude mít indukční sporák....
Proto se děsím doby, kdy mě drahá donutí vyměnit sporák za vestavnou troubu a desku.
Podľa krabičiek na 5. fotke, aj podľa stavu omietok, je elektrika na pôvodných kábloch. Nanajvyš je vymenená skrinka s ističmi a zásuvky a vypínače za modernejší typ.
Zaslal: čt březen 20 2025, 15:54 Předmět:
Další blb co nečte zadání .
cit : kdyžtak dáme lištu ...
To je co ?
Mladého jsem stěhoval do bytu s 1f 32A , Úplně mne to překvapilo , když pro dvouvchodový poschoďový barák byla poměrně malá elektroměrová skříň pro všechny . Tam jsem si teprve vlastně uvědomil , že do každého bytu jde jedna fáze . Holt se to rozdě lí mezi jednotlivými byty . Nevěřím , že je ve vchodu i u nás v panelu , při většině rekonstrukcí , že je mezibytově rozdělena spotřeba .
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 33529 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: čt březen 20 2025, 16:59 Předmět:
BOBOBO napsal(a):
Neumíš číst ? cit: Elektrika je tam nově udělaná (neříkám, že dobře) ale nechci tahat nové dráty ve stěně jenom kvůli sporáku.
Jenomže to "elektrika je nově udělaná" vůbec nemusí znamenat, ŽE SE VYMĚNILO I VEDENÍ A JIŠTĚNÍ. Nově udělaný můžou bejt jen vnější estetický prvky, zásuvky ze starejch EZČ na ABB, jsou daný nový světla na lince a pod linkou a podobně - a lecko to pokládá za "novou elektriku".
Tak nějak se to podobá "americký generálce auta" = auto se oblepí maskovací páskou, rozleštěj se světla, vyleští se lak nebo se udělá rychlej respraying, introš se vyčistí parním čističem, plasty se přetřou regenerátorem plastovejch dílů, umeje se motor, dají se new filtry a svíčky, vymění se náplně, sem-tam se něco přetesní, aby z auta nikde nic nekapalo. Ale do skutečný generálky má taková "oprava" několik světelnejch let daleko. Nasazená cena pro následnej prodej je přesto blízká stavu, kdy by taková generálka skutečně proběhla.
Eliško, odpověď na tvou otázku je jednoduchá - NIC NEMĚŇ, NECHEJ TAM PLYN, MAXIMÁLNĚ KUP NOVEJ SPORÁK S HLÍDÁNÍM PLAMENE NA KAŽDÝM HOŘÁKU. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Zaslal: čt březen 20 2025, 17:13 Předmět:
Ty seš stejnej dub . Ona píše , pro blby , že se vrchní montáži nového vedení nebrání ..... Vlastnictví , zase elektrikář , posouzení , dotaz na toho komu patří přívodní dráty , jednání s dodavatelem , když vše dopadne dobře , nový RIS , spuštění sporáku .
Zaslal: čt březen 20 2025, 17:22 Předmět:
Taky tady nikdo nezmínl platbu za 3f jistič. Já to nevím/nemám ale rozdíl bude nemalý(?). Podle tabulek 2x tolik ale není to zas taková pálka jak jsem myslel.
Naposledy upravil jardafiala dne čt březen 20 2025, 17:28, celkově upraveno 1 krát.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2, 3, 4Další
Strana 1 z 4
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.