Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

3. Duben 2025

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Náhrada třífázového eletromotoru MEZ Mohelnice 4AP90S-2
Jdi na stránku 1, 2  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Silnoproudá technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Milan

PříspěvekZaslal: ne březen 23 2025, 15:37    Předmět: Náhrada třífázového eletromotoru MEZ Mohelnice 4AP90S-2 Citovat

Přišel ke mně soused , vyučený truhlář , ale ještě pracující na stavbách pro nejm. švédskou firmu . Zdědil po tátovi kdysi doma dělanou cirkulku s tím,
že se z motoru po zapnutí začoudilo a nerozběhl se. V minulosti již byl
motor 2x převíjen pro to samé. Chce koupit motor nový, ideálně o něco silnější. Já co by slaboproudař nějaké povědomí o tom mám , ale narazil jsem na problém na štítku : 1,5 kW hvězda/trojúhelník 500/290V ( ???) ,50 Hz, 2870 ot./min. Koukal jsem na svorkovnici , je to zapojeno do hvězdy , tudíž na 3x400V AC to asi těch1,5kW nemělo , pokud to ovšem někdo nezměnil ve vinutí při převíjení motoru. Dá se to nějak zjistit/změřit, na jaké napětí vlastně ten motor byl ? Obávám se dát tam silnější (2,2 kW) kvůli rozběhovému proudu , jištění má na baráku klasické 3x25A B a hodně starou instalaci . Našel jsem cenově rozumné motory Kaste . Možná lepší Siemens , ale ta cena se pak už blíží nové cirkulce..... Mechanicky ten Kaste 1,5 kW patkový by snad pasoval , hřídel 24 mm , osové vzdálenost 90 mm , otvory na šrouby rozteč 100 /140 mm , ten 2,2 kW má ale jednu rozteč jinou .
Má s těmito motory někde zkušenost ( provoz max. desítky hodin ročně) ?
Řemenice je volně s pérem vložena na hřídel a nijak není zajištěna proti
axiálnímu posuvu , drží to jen dva klínové řemeny . Je to obvyklé ?

Díky za radu / tip .
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu  
fredis

PříspěvekZaslal: ne březen 23 2025, 16:13    Předmět: Citovat

Tady je štítek od stejného typu. Ale napětí jsou trošku jiná.. Wink
https://www.bazar-cerpadel.cz/home/zobrazit-inzerat/33/4ap90s-2/2800-ot-min-1/

nonius

PříspěvekZaslal: ne březen 23 2025, 16:44    Předmět: Citovat

Pokud ten motor byl převinut tak jak byl před spálením, tak bude pravděpodobně stále na 500V do hvězdy. To se dá zjistit jedině pod zátěží a měřením proudu a výkonu.
Pokud tam dáte motor 1.5kW na napětí 400V, tak bude mít větší výkon než ten na 500V.
Každopádně tam musí být správně nastavená nadproudová ochrana, aby se ten motor včas vypnul při přetížení nebo zastavení.
Sandal

PříspěvekZaslal: ne březen 23 2025, 17:25    Předmět: Citovat

Provozujeme malý (750W) 3F motor od Kaste. Je v pohodě, v provozu je nyní asi 1h denně. Máme ho několik měsíců.
rudolf02

PříspěvekZaslal: ne březen 23 2025, 17:50    Předmět: Citovat

No. takže výkon 3f motoru
P = √3 * U * I * cos φ
no a
I = P / (√3 * U * cos φ)
I = 1500 / (1,73*400*0,8 )
Ten proud bude o něco větší o mechanické ztráty. Takže jistič byť v B by to měl zvládnout.

Pro rozběhový proud doporučuji přepínač hvězda / trojúhelník (Y/Δ).
Anebo cca 15m trojfázové prodlužovačky 3x2,5 mm² stočených do kola, ale to bude zbytečné.
Dík za opravy a připomínky.
PS: motor by měl mít třídu podle doby zátěže; může být i na 3x380V, chlazení by to mělo zvládnout.
workhard

PříspěvekZaslal: ne březen 23 2025, 17:51    Předmět: Citovat

Na baráku jsem provozoval cirkuli se 4kW motorem Y-D a s 25A hlavním jističem nebyl žádný problém. Při necitlivém přepnutí občas vyletěl 16A v dílně.

PříspěvekZaslal: ne březen 23 2025, 19:16    Předmět: Citovat

rudolf02 napsal(a):
Pro rozběhový proud doporučuji přepínač hvězda / trojúhelník (Y/Δ)...
V tom případě jsi měl doporučit i jiný motor.
Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail  
hajeklubos

PříspěvekZaslal: po březen 24 2025, 8:03    Předmět: Citovat

Milane píšeš, že soused je truhlář. Tam je velká pravděpodobnost podélných řezů. Proč motor hořel, byl přetěžován a špatně jištěn!!!!! Pro průměr kotouče 200 až 300mm na truhlařinu je třeba motor 3.5 až 4kw. Při 6m trámku 10cm má toho 300mm pila s 4kw a 5500 otáčkách na hřídeli plné kecky. A to ještě používám na tento účel Hanibalku. I za cenu jakkoliv náročné úpravy dej silnější motor a k němu, dnes se tomu říká motorový spouštěč. Dimenzovat podle proudu motoru. Vše je na štítku. Jinak to budete ze sousedem řešit pořád dokola.
Y/D přepínač jak píšou kluci je optimální - D je na těch 400V.
3kW by šel možná rozběhnout na tvrdo při 3x25A na jističi.
Luboš
Milan

PříspěvekZaslal: po březen 24 2025, 8:34    Předmět: Citovat

Díky za tipy a rady, proberu to se sousedem. Ale mám před očima klasické rozvodné skříně tady na vesnici - dřevěná deska v zazděném truhlíku , na přívodu krom pojistek nahoře na zdi (rozvody jsou venkem) jistič 3x25A B
a přímo na něm stará čtyřkolíková oválná litinová zásuvka TNC "na cirkulku" . A pak hejno všelijakých postupně přidávaných jističů s vodiči barev a průřezů "co dům dal" za deskou , prakticky k tomu není přístup, desku drží ty dráty .
A tak se to dědí z generace na generaci a vysvětlovat někomu, že to má celé předělat za desítky tisíc, když to nejméně 50 let funguje, je nemožné.... Smile .

Pokusím se mu to vysvětlit ( to se ale nepovede ) , s tím , že když se mu po zapnutí motor do cca 3s nerozběhne, tak pokud to hned nevypne, ať si šetří na nový Smile .
masar

PříspěvekZaslal: po březen 24 2025, 9:46    Předmět: Citovat

Takže polopatě:
hajeklubos napsal(a):
Y/D přepínač jak píšou kluci je optimální - D je na těch 400V...
Jenže autor píše:"...ale narazil jsem na problém na štítku : 1,5 kW hvězda/trojúhelník 500/290V ( ???) ,50 Hz, 2870 ot./min.".
Takže pro tento motor není přepínač Y/Δ optimální, ale smrtící.
Milan napsal(a):
...Pokusím se mu to vysvětlit ( to se ale nepovede ) , s tím , že když se mu po zapnutí motor do cca 3s nerozběhne, tak pokud to hned nevypne, ať si šetří na nový Smile .
To by platilo jen pro cirkulu "zakousnutou" v "kusu", popř. výpadku jedné fáze. Jinak mu to pomůže jak "mrtvýmu zimník", protože motor je už kaput. Od toho tam má být tepelná ochrana.
Wink
rudolf02

PříspěvekZaslal: po březen 24 2025, 10:48    Předmět: Citovat

No, ještě jednou. Předpokládám nový motor pro rozvodný systém v ČR, tedy hvězda/trojúhelník 230V/400V. Odbíraný proud by měl vydržet jistič i pokud se výkon motoru zvýší i 3x na cca 4,5kW. Jinak doporučuji osvědčené motory z Mohelnice. I s tehdy mizernými ložisky se zadřely až když je na zkušebně zapoměli vypnout a musely běžet nonstop přes volný víkend.
Milan

PříspěvekZaslal: po březen 24 2025, 10:50    Předmět: Citovat

Já to masáre chápu, ale nejsou to laciné věci a těžko někoho přesvědčovat ,že je to nutné, když to 40 let fungovalo bez tep.ochrany . Nakonec to nemají ani nové cirkulárky , jak jsem se letmo koukal. Já mám na dřevo řetězovou Narexku asi 22 let, ta tam uvnitř má
ochranu, která to odpojí při přehřátí ( ale zafungovalo to jen jednou při řezání špalků z mokré břízy průměr cca 65 cm , jinak nikdy ) .
Souseda upozorním , ale řešit to dále nebudu , protože bych musel řešit
třeba chránič , který nemá, a přechod TNC na TNCS a dalších milion zpatlanin v celé instalaci včetně bojleru bez ochran a pospojování v koupelně
( jako zajímavost - kdysi tu byla izolovaná soustavu bez PE . Někteří měli napěťové chrániče, což ovšem nešlo k bojleru připojit , protože ten byl tehdy železnou vodovodní trubkou uzemněn a to by vyzkratovalo cívku chrániče . Tak se holt bojler na žádný PE nepřipojil a hotovo , tak to má ještě spousta lidí , i když už je rozvod venku TNC) .
masar

PříspěvekZaslal: po březen 24 2025, 10:52    Předmět: Citovat

rudolf02 napsal(a):
No, ještě jednou. Předpokládám nový motor pro rozvodný systém v ČR, tedy hvězda/trojúhelník 230V/400V.
Tak znovu: Pro takový motor nemůžeš použít přepínač Y/Δ.
Wink
ransom

PříspěvekZaslal: po březen 24 2025, 11:56    Předmět: Citovat

Motor vinutý na 230/400 OPRAVDU nelze použít s přepínačem hvězda-trojúhelník. Fakt ne!!! Ani ten původní 500/290. Musel by mít vinutí na 400/690V. Což mívají motory až tak od 3kW výš.

Tepelná ochrana motoru je základ. Nejen kvůli motoru, je to i ochrana před požárem. U cirkulárky utopené v pilinách tuplem. 1,5kW motor má In kolem 3A. 2,2kW kolem 4,5A. Motorová spoušť se dá vyžebrat použitá u elektrikářů.
A není pravda, že by nové cirkulárky neměly nadproudovku. Je vestavěná přímo ve dvojtlačítku a navíc má podpěťovou cívku pro ochranu před samočinným rozběhem po výpadku napájení. Mají to dnes všecky strojky, i ty nejlevnější, protože by nedostaly homologaci k prodeji v Evropě.
Rozběhový proud u dvoupólového motoru bývá cca osminásobek In. To většinou nezatížená B25 snese.

hajeklubos

PříspěvekZaslal: po březen 24 2025, 12:12    Předmět: Citovat

Pod označením co píše Milan jsem našel něco jiného. Podle mě Y= 400V. Někde je chyba. Z principu bych tento motor 1,5kW na truhlářskou cirkulárku dále neřešil, je slabej. Podle mne vyřadit. Navíc jestli byl provozován do D=400V je v podstatě po smrti. Úprava el instalace baráku nebude třeba. Vyhovuje zásuvka 3x25A.(jištění) Na cirkulárku dosadit spínání a jištění v patřičné dimenzi a krytí. Vše se odvíjí od použitého motoru. Viz informativní obrázky. Já bych dával pro 200mm kotouč 3kW pro 300mm 4kW. Na hřídeli 5 až 5,5tis otáček.(řemenice) Podle štítku motoru potom I/O nebo Y/D. Ale není to mě.
Luboš

4AP90S-2.png
 Komentář:
 Velikost:  128.81 kB
 Zobrazeno:  12 krát

4AP90S-2.png

motorspoustec.png
 Komentář:
 Velikost:  21.36 kB
 Zobrazeno:  6 krát

motorspoustec.png

vackovyspinac.png
 Komentář:
 Velikost:  22.91 kB
 Zobrazeno:  9 krát

vackovyspinac.png

přívodka.png
 Komentář:
 Velikost:  45.03 kB
 Zobrazeno:  6 krát

přívodka.png

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Silnoproudá technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na: