Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Elektrický válcový drtič kartačový nebo bezkartačový motor?
Jdi na stránku 1, 2  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
BigSandy

PříspěvekZaslal: čt březen 27 2025, 7:34    Předmět: Elektrický válcový drtič kartačový nebo bezkartačový motor? Citovat

Zdravím.
Se nemůžu rozhodnout.

Stiga Bio Silent 2500.
https://zahradni-drtice.heureka.cz/stiga-bio-silent-2500/#prehled/

Riwall PRO RES 3044 B
https://zahradni-drtice.heureka.cz/riwall-pro-res-3044-b-es24a1901064b/#prehled/

Stiga má bezkartáčový motor 2500 watt a ta konstrukce je lepši, stabilnější.

Riwall má o 500 wattu silnější motor, 3000 wattu.
Bude používaný tak 2X za rok 2-3 hodiny, tak nevím zda má cenu investovat do stigy.
Rozdíl 2000 kč.

Je lepši ten bezkartačový motor?
Spalit se mužou oba, ne?
Jsem vy-googlil jen toto.
https://botland.cz/blog/kartacove-a-bezkartacove-motory-uklid-tematu-aneb-co-je-v-sazce/
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jardafiala

PříspěvekZaslal: čt březen 27 2025, 8:05    Předmět: Citovat

Chce to podrobnější info, zvlášť co myslí tím bezkartáčovým motorem. Motor s kartáči není v žádném z nich. Pokud myslí bezkartáčový (tedy s permanentní magnetem a regulací, což by tady bylo zbytečné) jak je v přiloženém článku nevím, normálně se tam používá jednofázový motor s rozběhovým kondenzátorem. K dotazu - věřím že na uvažované použití vyhoví oba, dělal jsem s tím co má jednofázový motor a není s tím problém. Značku už nevím ale bude jako u jiných, jeden výrobce, různá označení. Rozmysli se, Mařenko, rozmysli, na své štěstí pomysli.....

Naposledy upravil jardafiala dne čt březen 27 2025, 8:08, celkově upraveno 1 krát.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Jenyk

PříspěvekZaslal: čt březen 27 2025, 8:08    Předmět: Citovat

Pokud by nebylo možné rozhodnout se podle faktů a ty peníze by nebyly rozhodující, pocitem bych volil Stigu. Mám jejich benzínovou sekačku 20 let a pořád šlape jako hodinky. Dycky Stiga (a Fiskars).
BigSandy

PříspěvekZaslal: čt březen 27 2025, 8:21    Předmět: Citovat

jardafiala napsal(a):
Chce to podrobnější info, zvlášť co myslí tím bezkartáčovým motorem. Motor s kartáči není v žádném z nich. Pokud myslí bezkartáčový (tedy s permanentní magnetem a regulací, což by tady bylo zbytečné) jak je v přiloženém článku nevím, normálně se tam používá jednofázový motor s rozběhovým kondenzátorem. K dotazu - věřím že na uvažované použití vyhoví oba, dělal jsem s tím co má jednofázový motor a není s tím problém. Značku už nevím ale bude jako u jiných, jeden výrobce, různá označení. Rozmysli se, Mařenko, rozmysli, na své štěstí pomysli.....

https://zahradni-drtice.heureka.cz/stiga-bio-silent-2500/#specifikace/
citace:
Stiga Bio Silent 2500 se pyšní bezkartáčovým elektrickým motorem o příkonu 2500 W
p32

PříspěvekZaslal: čt březen 27 2025, 8:22    Předmět: Citovat

Doopravdy je to asi jedno. Celý systém je stavěný tak, že tam dáš jen ty slabé větve a jsou s tím jen problémy. Známý to měl půjčené od kamaráda a nakonec byl rád, že to nekupoval. Když jsem viděl, jak se s tím trápí, tak bych si to ani nepůjčoval.
jardafiala

PříspěvekZaslal: čt březen 27 2025, 9:10    Předmět: Citovat

V těch popisech o použitém motoru moc není. Zkušenost s tím byla dobrá, bez problémů jsem drtil větve které se vešly, na to je tam díra aby se tam nedaly strčit tlustější.
hajeklubos

PříspěvekZaslal: čt březen 27 2025, 9:15    Předmět: Citovat

Ono to vypadá,že výrobci začali montovat do drtičů levné vysavačové motory. To je v podstatě kurvítko. Né z důvodu těch uhlíků ale bude se přehřívat rotor. Do výkonu to ženou otáčky. 3 roky v nejlepším případě, pak SD a tak je to správné. Leta provozuji pomaloběžný drtič s indukčním motorem. Jestli to vůbec existuje, šel bych do indukčního motoru.(s tím kondíkem, podle toho se to pozná) Chce to okouknout, výrobci mlží. Třeba sekačky už nemají motor ale rotor a stator vložený do plastového těla sekačky. Za 3 sezony to dře o sebe. Aby to tady nebylo stejné. Ta cena je nějaká vysoká. Převodovky PCR budou patrně ve všem shodné, jenom tě někdo víc okrade.
Luboš
1010

PříspěvekZaslal: čt březen 27 2025, 9:21    Předmět: Citovat

Před měsícem jsem pořídil na zahrady Rivall 3044.
Sežralo to zatím vše,co jsem naládoval Very Happy
Je to docela těžkej stroj,stabilní...zatím dělá dobře to,co od něj čekám.
Celeron

PříspěvekZaslal: čt březen 27 2025, 9:27    Předmět: Citovat

Tu Stigu jsem měl půjčenou na rozdrcení několika neopadavejch břečťanů a bylo to holý neštěstí. Po hodině jsem to vzdal, neustále se to ucpávalo. Na slabý větve to není, jenom je to žvejkalo a seřídit to nešlo. Naivně jsem si myslel, že v tom je rotující sekací nůž a ono to jen žvejká mezi dvěma zubatejma válcema. Před pár lety jsem měl na principu sekání půjčenou jinou mašinu a ta šla suprově, bordel z koše šel rovnou naházet do kompostu a za rok se komplet rozložil.
Za mě nebrat.

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
bu2520

PříspěvekZaslal: čt březen 27 2025, 9:29    Předmět: Citovat

Je důležité zvážit zda drtič či štěpkovač často s tím mají prodejci potíž při popisu. Já používám štěpkovač Vares Shark, ale i s tím se to musí umět a s citem. Perfektně funguje na větve a zelený odpad který se neohne.
Celeron

PříspěvekZaslal: čt březen 27 2025, 9:39    Předmět: Citovat

Jo, takže poprvé jsem měl půjčenej štěpkovač a podruhý nefunkční drtič. A to jsem ty krávě v půjčovně říkal, na co to potřebuju. No hlavně že odborníci na svém místě...

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
jardafiala

PříspěvekZaslal: čt březen 27 2025, 10:53    Předmět: Citovat

Na začátku jsem nedával pozor, používal jsem štěpkovač (vypadá podobně jako na přiloženýách odkazech), ne drtič. Správně píše hajekluboš, vybrat s motorem, který má rozběhový kondenzátor. Vysokootáčkový motor z vysavače používá značnou část deklarovaného výkonu na své chlazení, ostatně když jsme přijeli ke známému na vymrzlou chalupu, tak první půlhodinu, než začala hřát kamna, vysavač (1600W) místnost slušně vytopil.
Hejnicek

PříspěvekZaslal: čt březen 27 2025, 13:26    Předmět: Citovat

bu2520 napsal(a):
... Já používám štěpkovač Vares Shark, ale i s tím se to musí umět a s citem. Perfektně funguje na větve a zelený odpad který se neohne.

Mam ho taky, koukam, ze pekne podražil. Ja kupoval myslim tehdy verzi 2,8 kW asi za 5,3k a ted koukam slabsi verze pres 12k. No je to 11 let.
Slape furt, ale je to cely ze železa.
hajeklubos

PříspěvekZaslal: čt březen 27 2025, 15:06    Předmět: Citovat

Princip toho mého drtiče , nebo jak to nazvat, je ten, že 5cm pomaloběžná freza jede po „lízáku“ který je momentálně z Cu šíny z trafačky. Matroš si to bere samo, nemusím tlačit. Jde to seřídit docela dobře ale je lepší nechat větve tak 1 až 3 měsíce vysušit. To trochu omezuje použití. Větev musí být trochu suchá pak to jede jako víno. Čerstvou to bere také ale je tam tendence dělat žebřík. To podle dřeva. Měl jsem zapůjčený vysokootáčkový kde je třeba tlačit do záběru a dost to řvalo.
Luboš
MiraSt

PříspěvekZaslal: čt březen 27 2025, 16:04    Předmět: Citovat

Debata už proběhla zde.
Za mě jedině asynchronní motor. Není v tom žádné kurvítko. Má to stabilní otáčky a velký výkon. Když se zastaví tak krátký reverz a jedeme dál.

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na: