Zaslal: st duben 02 2025, 17:03 Předmět: Chladnička MOBICOOL MCF32/40
Pokouším se řešit problém s touto (nejen) kompresorovou autochladničkou. Závadou je že nefunguje na 12V. Na 24V a přes vnitřní zdroj na 230V funguje normálně. Problém bude v řídící desce, zřejmě nějaký zdvojovač - měnič napětí 12V na něco vyššího (24V). Zatím se mi nedaří zjistit proč to nefunguje, měřením napětí u "podrzřelých" obvodů jsem nenašel výrazné odchylky mezi napětími 12/24. Je tam bohužel několik asi zákaznických čipů a otázka zda není problém v nich. Označení desky MFC10ID1110 (odkazy jen na novou kdesi v cizině). Vsazení STEP-UP měniče kdyžtak jako poslední řešení. Děkuji za rady a případné nakopnutí k řešení problému.
Zde případný z odkazů https://north.pl/karta/4451058750-modul-sterujacy-dometic,713-TT-1938.html
Zaslal: st duben 02 2025, 19:17 Předmět:
V jakém stavu jsou elyty? Su´scon evokuje záruku kvality na první pohled a ty menší smd elyty mají tendenci netěsnit a vyschnout i v provedení od značkových výrobců. Zákaznické čipy na tom nebudou žádné, to nejnohatější ale nejspíš bude procesor. Je tam 6 mosfetů a 3 gatedrivery střídače pro motor, to vše funguje OK a pak asi kromě procesoru právě ten měnič na 24V. Boost měnič, pokud mu vypadne buzení nebo dokáže uhořet mosfet, aniž by se prorazil, tak je prostě průchozí pro napájení, co do něj vstupuje. _________________ Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Ty dva velké "válečky" jsou u mě OK (měřeny), SMD elyty na desce tedy zkusím prověřit, hlavní zdroj jako takový dává z 230V asi 25.5V (tam není problém, neboť na něj i na 24V běhá) i na přímé připojení Fastonů na vstup tohoto modulu z LZ. Tudíž je chyba někde na té uvedené řídídí destičce (dal jsem zatím odkaz z internetu), můžu dodat i skutečné fotky. Musí tam být něco co rozhoduje mezi 12 a 24V a těch 12V zvýšit. Když na LZ nastavím napětí mezi 16 až 23V tak to nedělá vpodstatě nic, resp. poblikává oranžově dioda - značí přepětí/podpětí (ochrana baterie).
tu Mobicoolku jsem tu řešil taky. Mě ale "jen" upadl krystal u driveru.
Je to dost rozmazlený, co se týká velikosti napětí. Chtělo to napětí cca 27V pro 24V, a pro 12V aspoň 13.8V
Na napájení použij dostatečně výkonný regulovatelný zdroj (já měl dvojitý, 2x 5A v paralelním režimu). tady je ta moje
Zaslal: st duben 02 2025, 22:00 Předmět:
Co se měniče týká, nic tam ani nijak rozhodovat nemusí, měnič prostě při napětí na vstupu nižším, než je požadované výstupní jednoduše běží a při napětí stejném či vyšším bežet přestane a vzhledem ke své topologii je nadále průchozí pro napájení. Měnič jako takový je jednoduchý, co se týká logiky jeho případné blokace, toť věc jiná. Je třeba se do toho trochu ponořit _________________ Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.