Zaslal: pá duben 18 2025, 1:20 Předmět: Varistory do zdroje se zdvojovačem
Mám tu nejakej starej kůlrmástr vod Hipro eště asi push-pull topologie se dvouma 200voltákama a se zdvojovačem. Inteligent sem to nepustil přes žárofku takže v tom chvílu cvrlikalo, tvářil se že jede a pak se vobjevil záblesk a magickej kouř, jeden kundenzátor se taky začal fofrem nafukovat. Nejspíš nějakej blbec už historicky přepnul přepínač na 115 V, to minimálně jeden varistor trochu prostřelilo a teď (byť to bylo správně) to vodbouchlo voba, a fest.
Po výměně vobou těch primárů to přes žárofku chodí a dává napětí, tak to mám teď rozdělaný, vyměním zbytek srajd, už sem tam přidal navíc jeden nadstavenej 6pin PCIe. Přepínač sem vyndal, ale ty dva varistory v sérii asi nejsou na škodu (k velkýmu na vstupu) zachovat. Koukám do katalogů, co tam dát? Z původních je to zcela nečitelný. Mám tu nejakej 150 V, ale to je asi hodně málo, otvírá se to podle tabulek už od 135 V, přičemž tam u nás může být až necelejch 180 po usměrnění. Takže koupit 201ky?
To je zas až skoro moc - voni tam rádi dávají fakt hodně. To by nemuselo při případným přepětí tak dobře vochránit, otvírá se až od 216 V (nominálně těch 240). Bez toho přepínača se už nemůže stát, aby tam bylo puštěný dvojnásobný napětí trvale, teď jde spíš o chvilkový špičky v síti. Možná 221, ale optimálně asi tech 201. Koukám GMko má naprostý hovno, ti ať dou rovnou do prdele, PSE v doprodeju kačku devadesát, je to rozhodnutý
Uz som ich parkrat vybuchnute menil a elyty to prezili. Raz mi to buchlo na stole - nevsimol som si, ze nejake hovado preplo ten prepinac.
vubec netuším, v jakým stavu to bylo, co bylo nebo nebylo jak ujetý, někde byl každopádně svod a objevilo se tam vyšší napětí, který kundenzátor nedal…jako že velice rychle, celý to moje blbnutí trvalo necelou minutu a ve výsledku se nafoukl tak, že se začla trhat bužírka - naštěstí se nevodevřel, pže to by teda byl sajrajt v cimře (byl pěkně teplej)
po výměně za nejaký starý jebky s adekvátní kapacitou se to chovalo normálně, žádný cvrlikání, přehřívání, nic, naprostý ticho (neměl sem připojenej větrák, sušil se po mytí, měl to nejakej huličskej dement, všecko voblepený zadehtovaným prachem), výstupní napětí podle multidementéru v pořádku
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.