Zaslal: so duben 19 2025, 7:10 Předmět: Knoflík 6
Potřeboval jsem na PCzdroj knoflík s šipkou tak aby zakryl závit a matku potenciometru. Závit čuměl z plechu asi 5mm a tovární knoflík to nepobral. Vypadalo to blbě. Tak jsem to namaloval. Přidal jsem čtyřhran pro případnou matici M3 na hladkou osu. Knoflík má rozměr 20x17x22. Prostor pro závit má průměr 16x6mm. Matice jde zalisovat pomocí delšího šroubku proti vloženému vrtáku. Šroub nahradit imbus červem M3. Už to nevypadne. Na potenciometru s „tisícihranem“ drží knoflík bez červíku. Pro lepší vzhled tisknu HD na lešení dírou 6 dolů. Přebytečné PLA lešení jde snadno vyšťouchat. Když už jsem to nakreslil třeba se to bude někomu hodit. Poslat to lze jenom přes SZ, má to asi 5Mb.
Nedávno tady proběhl problém s přihlašováním. Tak jenom info.
Dnes přihlášení okamžitě.
Odeslání tohoto příspěvku asi 3s.
OS linux
Luboš
2004 Příspěvky: 20364 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: so duben 19 2025, 8:30 Předmět:
Na tom sice něco je, ale Lubošova předloha dovoluje dodělat nástavbu prakticky libovolného jiného tvaru (vzhledově odpovídajícího knoflíkům, které na přístroji třeba už jsou).
Ty knoflíky za dolary se dají koupit i za koruny (třeba například příklad).
Zaslal: so duben 19 2025, 10:03 Předmět:
Nějaký knoflík jsem původně koupil s potenciometrem jenom jsem to nějak nedobrzdil a ve finále zjistil, že má malou hloubku pro osu a moc čumí z plechu. Nechtěl jsem to demontovat, řezat a upravovat. Letět přes celou Prahu pro jiný nebo ho kupovat s dopravou za 100Kč je malčikovstvo. Nakonec zahloubení 6mm asi žádný knoflík nemá. K vyřešení problému mam vše doma.
Luboš
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19279 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: so duben 19 2025, 11:11 Předmět:
Když už jsme u těch knoflíků, kde sháníte knoflíky na víceotáčkový Bournsy, co mají hřídelku 6,3mm? Jde mi o to, aby byly pohledově "kompatibilní" s knoflíkama 6 a 4 mm. Převrtání není vždy optimální řešení. _________________ Jirka
Zaslal: so duben 19 2025, 12:45 Předmět:
Zrovna tohle jsem resil pred 14 dny - vizualne stejne knofliky, jeden na 6 mm a druhy na 6,3 mm s D-vyrezem. Nakonec jsem sel na Mouser, zapnul si prislusne filtry prumeru a dal si vysledky seradit podle ceny. Pak uz jsem vizualne hledal, ktere jsou stejne.
Založen: Jan 17, 2007 Příspěvky: 6873 Bydliště: Milotice u Kyjova
Zaslal: so duben 19 2025, 16:52 Předmět:
Celeron napsal(a):
Když už jsme u těch knoflíků, kde sháníte knoflíky na víceotáčkový Bournsy, co mají hřídelku 6,3mm? Jde mi o to, aby byly pohledově "kompatibilní" s knoflíkama 6 a 4 mm. Převrtání není vždy optimální řešení.
Zaslal: so duben 19 2025, 16:55 Předmět:
Tak s takovým řešením bych nesouhlasil. Osa praskne kde chce. Že ti zůstane něco na nasazení knoflíku je teorie. Nezůstane žádné vedení v podélné ose. To není řemeslo! V případě, že bych chtěl použít tovární knoflík tak bych to vymontoval, uříznul osu lupenkovou pilkou a potenciometr podložil. Tovární knoflíky mají zapuštění tak 3mm, potřebuju 5mm. Na obrázku je čelo knoflíku focené ze 2cm. Když neupozorním na to, že je to 3D nikdo to nebude na nabíječce řešit. Rastr vypadá po zabroušení pod vodou spíš jako ozdoba. Navíc si s tvarem dělám co chci a baví mě to.
Luboš
Ovládací prvky zařízení by měly nejen plnit svou funkci, ale měly by být též v souladu s celkovým vzhledem (dizajnem) zařízení, na kterém jsou namontovány. Jistě, rozdíl bude mezi knoflíkem pro nějaký pracovní, nebo dílenský přístroj (třeba tu zmíněnou nabíječku), nebo třeba pro naleštěné audio/video zařízení v domácnosti.
U autora oceňuji, že vyrobením vlastního knoflíku nejen vyřešil svůj problém, ale soudě i z jiných vláken, opakovaně svá řešení na fóru předvede a nabídne je kolegům k případné realizaci. I kdyby nic jiného, jeho návrhy řešení, můžou být inspirací pro „3D tiskaře“...
Zase ta podivná úchylka uživatelů tohoto softu kdy nedokáží uložit model jako normální soubor tak jako to dělají všichni ostatní, ale musí obsahem souboru zasírat text vlákna?
Zaslal: ne duben 20 2025, 8:02 Předmět:
Ano je to tak jak píše Otkundes. Je to pro technické věci, né na výstavu. Účel světí prostředky. U poškozeného naleštěného knoflíku bych šel spíš do tisku upravené prasklé části tak aby to celé překryl původní knoflík. Další případ je když vybíráš jestli 3D knoflík nebo žádný knoflík.
Už jsem tady psal, že nesoutěžím o nejmenší soubor. Ono to hold různé senky, radius a zrcadlení nafukuje. No a co jako. Co ON SHAPE dá to dá. Kdo chce bere, kdo ne, nechá být.
Ten výpis je sice hezký ale ukázaná platí, jak často píšu, vytiskni to ať vidíme jaký výsledek dává tvé řešení.
Luboš
Vytiskni to z ABS a strč na chvílí do acetonu, pokud ti tiskárna netiskne každou vrstvu jinak, pěkně se ti to vyhladí. I když souhlasím, že na věc typu nabíječka je celkem jedno že vypadá blbě.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.