Zaslal: so duben 19 2025, 16:10 Předmět: Tuner PIONEER SX 6000 - jsem slepý nebo nevidím?
Opravoval jsem uvedený tuner, ve finále, aby fungovalo stereo, musel jsem přidat odpor podle nákresu. Nemůžu najít, kam vede šipka s označením "A". Servisní manuály jsou k mání na táně, kdyby se někdo nudil. Napětí si nevšímejte, měřil jsem je pro info před úpravou (přepínač FM AUTO nebo MONO, napětí beze změny).
2004 Příspěvky: 20364 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: so duben 19 2025, 17:55 Předmět:
Tranzistory Q2 a Q3 v dekodéru tvoří hysterezní obvod, který od určité úrovně stejnosměrného napětí z diod zdvojovače pilotního kmitočtu překlopí, Q3 zavře a otevře cestu signálu přes Q4 na laděný obvod 38 kHz. Pak může úroveň pilotního kmitočtu i klesnout, než obvod překlopí zpět a zablokuje cestu pomocné nosné. Tu potřebují diferenciální stupně v M5109P (µA3054PC) pracující jako přepínač časového multiplexu k rozhození signálu do levého a pravého kanálu.
Tím odporem jsi změnil úroveň, při které Q2/Q3 překlopí.
To by znamenalo, že v bodě A musí být také nějaké napětí, které se spojuje s bodem D ve dvou polohách přepínače (to blokové schéma je hanebně čitelné a stahovat manuál kvůli tomu nehodlám). Takže jdi i po napětí D. Tipnul bych si, že nějak souvisí s úrovní FM signálu v mezifrekvenci, případně při určité hladině šumu, aby zablokoval dekodér při slabém či zašuměném signálu, ale to skutečně jen hádám. Ale u Pioneera bych něco takového čekal.
Zaslal: so duben 19 2025, 19:18 Předmět:
Ano, došel jsem k podobnému závěru. Tady mě spíš dráždí to, že nemůžu najít kam vede A z přepínače a že teď nelze zvolit MONO, resp při jeho volbě je pořád aktivní volba STEREO. Osciloskopem na pinech 9 a 13 lze vidět při jaké velikosti pilotního signálu sepne STEREO. Udělal jsem čitelnější kopii ale hledání kam vede A je stejně marné. Nějak to bude souviset s mf dílem ale napětí na mute je moc malé (a vede jinam) na to aby se spustilo stereo. Už jsem zkoušel jít po drátu ale ukázalo se, že bych musel rozebrat půlku přijímače.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 33644 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: so duben 19 2025, 20:37 Předmět:
Hledej žárovku označenou "AUT" nebo nějakej bod, spojenej s čímsi automatickým - protože v tý poloze "2" je ta sekce připojená na vývod 4 MPXu popsanýho jako "AUT". _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
2004 Příspěvky: 20364 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: so duben 19 2025, 20:53 Předmět:
Samozřejmě, vnutils dekodéru trvale režim stereo, to napětí na pinu 4 (AUT) v režimu MONO není.
Jak se mění na tom vývodu (A) S₁-2R podle síly stanice ři prolaďování pásma?
Vycházím z toho, že přepínač je v první poloze, tedy AM (podle zakreslené polohy sekce S₁-2F dostává napájení AM díl, otáčí se vpravo): řídicí napětí automatiky dekodéru se připojuje ve třetí poloze sekcí S₁-2R. Ve druhé poloze ve vývod "v luftě", takže obnovovač 38 kHz v dekodéru je zablokovaný. Má být MONO, a taky bude. Ale to musíš vyhodit ten odpor, cos přidal.
Podíval bych se na desku SWITCH UNIT AWS-007 a na desku FM MUTING UNIT W18-026, odjinud se řídicí napětí nedá vzít.
A úplně poslední možnost je přerušit přívod A, když nenajdeš, odkud vede, a místo něj na kontakt 2S₁-2R připoj ten odpor. Na MONO to půjde přepnout, jen v režimu AUTO budeš mít trvale stereo.
Zaslal: ne duben 20 2025, 8:03 Předmět:
Na vývodu (A) S₁-2R se mění napětí od 0 do cca 0,3V při síle signálu kdy měřič síly signálu je cca v polovině stupnice. Bod A je podle měření (šlusmetrem i porovnáním napětí) spojem s výstupem 5 mute na mf dílu. No nějak to už dobojuju.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.