Zaslal: út prosinec 04 2007, 12:22 Předmět: Jednoduchý stroboskop pro seřizování otáček gramofonu
Jelikož by se měl časem objevit v uploadu naskenovaný strobo-kotouč pro seřizování otáček gramofonu, dávám k dispozici schema jednoduchého stroboskopu. Funguje při použití supersvítivé LED i ve dne.
_________________ Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
2004 Příspěvky: 20093 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: út prosinec 04 2007, 20:18 Předmět:
Dvojnásobkem síťové.
Já v tom čtverečku vidím optočlen s fototranzistorem.
Vzhledem k provozním podmínkám a účelu použití bych si nelámal hlavu s tím, zda použít třeba CNY18-5 v kulatém pouzdře s drátovými vývody, nebo CNY71, TLP621, PC816, CNY21, CNY65....
Po drobné úpravě zapojení tam jde použít hromada jiných.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 33196 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: út prosinec 04 2007, 21:50 Předmět:
A to v tom kroužku je normální můstek, takže na LED toho optronu se přivádí dvojcestně usměrněné nevyhlazené napětí s kmitočtem 100Hz - pokud tedy je můstek napájen z běžného síťového trafa. Dioda D2 odděluje vyhlazovací kond C1, aby nezrušil budicí impulsy. Optron ovládá spínací tranzistor, který zase řídí bílou LEDku. Já osobně bych spíš viděl LED i s předřadným odporem v kolektoru toho trandu, ale to je věc názoru - v emitoru posouvá spínací úroveň o svůj úbytek v propustném směru. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Zaslal: st prosinec 05 2007, 20:59 Předmět:
Jinak v originále byl použit optron KB817 (či PC817 apod.), tranzistor BC547 a v podstatě lze použít jako zdroj součástek jakýkoliv vyřazený monitor či BTV či spínaný zdroj z PC, většinou jsou tam všechny potřebné součástky kromě LED a trafa... _________________ Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Zaslal: so prosinec 08 2007, 18:52 Předmět:
http://www.vinylengine.com/cartridge-alignment-protractors.shtml
tady je spousta šablon jak na seřízení ramene tak i na otáčky ale anglicky skoro neumím tak ani nevím proč jich tam je tolik.Můžete mi někdo poradit kterou si mám udělat pro gramec NAD 5120 je to s tím kuprextitovým ramenem ale mám i to z NC to trubkové.Myslím že těch šablon tam je proto tolik že je to podle délky ramene.Poraďte která bude optimální.
Zaslal: so prosinec 08 2007, 19:26 Předmět:
Podle rozteče osy talíře a osy raménka si vyber příslušnou šablonu. Jinak je tam jedna univerzální (když víš, kde jsou null-points, tedy body s nulovou chybou snímacího úhlu) a jedna ještě univerzálnější (arc retraktor - to pro případ, že znáš rozteč ložisek, ale nehodí se na ni žádná z ostatních šablon).
Jinak u NAD je rozteč daná, tím i přesah a úhel zalomení raménka (resp. uchycení přenosky). A tomu dobře vyhovují ty dva nulové body podle J.Pešáka na uploadu.
A něco dělej s tou angličtinou, blíží se pololetí!
Já už dělám šestou lekci...
Zaslal: so březen 12 2011, 21:43 Předmět:
Taky si přisadím: od doby propojení většiny energetických soustav v Evropě se tolerance kmitočtu sítě dost podstatně zúžila, nepatrné ujíždění značek na kotouči také nezaregistruješ, takže nějaký standaněco poněkud ztrácí na významu.
Vymenil jsem remenicku v gramo. Prednes je zrychleny i na nejmensi otacky nastavitelne regulacni elektronikou (LP na 33) - kroutil jsem trimrikem L v telese motorku. Trimr H se asi tyka otacek 45, kaze jsem ho nezkousel.
Pokud je remenicka mensi nez puvodne byla, cekal bych naopak nizssi otacky vlivem vetsich trecich sil. Domnivam se tedy, že je to problem regulace. Pod vickem motorku je elektronika se dvema trimry oznacenymi L a H. Nez se v tom zacnu vrtat, jsou moje predpoklady ohledne znaceni trimru spravne? Kde hledat dale?
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.