Zaslal: so leden 05 2008, 1:16 Předmět: Samohašení
Máte někdo nějaký nápad, jak udělat hasící systém (do 2000), který se spustí stlačením tlačítka? Kompletní systémy s ventilem jsem takhle levně nikde nevidel, tak bych si představoval udělat to z plynového hasičáku, ale nějak mě nenapadá jak na něj umístit ventil, aby mi to neutíkalo? Nebo to řešit nějak jinak?
Jde o to, že mi včera vybouchlo pár věcí a chytla mi z toho postel, jelikož byl zrak na chvili v tahu, dalo práci to uhasit manuálním hasičákem..
2004 Příspěvky: 19944 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: so leden 05 2008, 9:52 Předmět:
Teda - hrát si s pyrotechnikou v posteli...
Jinak samohasicí zařízení přece existuje - dodává se pro výpočetní techniku a lze je použít i na ochranu motorového prostoru auta:
Normální halonový přístroj, na který je napojená uzavřená hadička z plastu, trvale pod tlakem. Hadička v místě, kde ji to nejrychleji ohřeje, vyboulí a praskne a hasí.
K posteli bych si to ale rozhodně nedával.
Zaslal: so leden 05 2008, 11:28 Předmět:
Z halonom si nezahravaj a hlavne pri homemade konštrukcii
Môže sa ľahko stať,že ťa vynesu von už v truhle.
Najmä vtedy,keď ti to z neznamych dvôvodov zacne hasiť a ty budeš spať v blizkosti
Zaslal: so leden 05 2008, 13:38 Předmět:
Nehrál jsem si z rachejtlema. Prorazila mi izolace trafa a vybuchlo pár elytů... lítaly jiskry a to mi zapálilo 4m vzdálené povleceni. Nez jsem se vzpamatoval, hořelo slušně.
Ale měl jsm na mysli spíš něco so bych spustil tlačítkem, titulek je špatný. Automaticky se mi to nehodí.
EDIT: Byl to zdroj 1500V na elektronkové PA.
Podobná věc se ti stane jednou za x let (a to ještě kdoví jestli). Takže jde vidět, že asi nemáš co dělat, protože kvůli tomuhle stavět hasící zařízení je naprostá blbost.
EDIT: a to už nemluvím o tom, že ti někde vyskočí pár jiskřiček, ty spustíš to tvoje slavný hasící zařízení který ti vyplaví pokoj a nadělá ti ještě větší škody než samotný oheň.
Jednoduše něco takovýhohle vymýšlet je naprostá kravina.
to mě připomíná: Pomalu ale jistě si stavím takové průzkumné vozidlo na DO s kamerou atd. ...... je velké asi 80cm X 50cm. Udělal jsem na něj regulátor rychlosti pomocí PWM. V pokoji jsem to testoval jestli jsem to dobře zapojil (šlapalo bez problémů).......pak najednou bouchla 555ka a začala hořet 20cm plamenem to bylo hašení.
Nechápu co na té 555ce tak hořelo .... asi to byla ta patice:
to Filda: koukam jak pekne ekonomicky vyuzivas plochu desky, asi mas doma hodne cuprextitu
No muselo to být tak velké aby mě to krásně sedlo do krabičky ve které to mělo být zasunuté jako "šuplík" ........ je pravda že mám doma hodně kuprextitu (2 tabule cca metr X půl metru). Navíc tohle jsem si dělal ve škole na praxi a tam je kupráč zdarma
Asi ti řeknu něco, co slyšet nechceš, ale možná že chceš
1. - pokud děláš podobný pokus, vezmi si na oči brejle, oči máš jen jedny,
2. do hasícího přístroje nikdy nezasahuj, pokud je ti zdraví milé,
3. - chce to mít když tak hasičák po ruce, hašení na tlačítko je relativně nebezpečný - lekneš se a najednou je všude hodně hasiva,
4. - dobré je mít po ruce hasící roušku, tím zvládneš někdy i více, než přístrojem (Hasící rouška může být skoro cokoli, jen to nesmí být z plastu, dobrá je stará deka),
5. - pokud už začne něco hořet, chce to myslet hlavou a nezmatkovat.
Jo a s hasícími přístroji ještě trošku pozor, není nejlepší nápad hasit vodním přístrojem něco pod napětím a zrovna tak peří hasit něčím, co má v sobě hodně tlaku. Rozvíříš jej a jen podpoříš hoření. Pokud si nejsi jistý co použít, tak přístroj vůbec nepoužívej a sáhni po té roušce. Konec konců, je určitě lacinější
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2, 3Další
Strana 1 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.