Založen: Feb 24, 2007 Příspěvky: 3995 Bydliště: Zlínsko
Zaslal: so srpen 22 2009, 18:13 Předmět: Trnková medicína
Po zbastlení zesilovače nebo náročné opravě je celkem pohodička si daný přístroj pustit a při malé štamprlce slivovicového moku si vychutnávat kvalitu svého díla. Zajímají mne názory na založení kvasu,aby byla slivovice slivovicovatější.
Založen: Feb 24, 2007 Příspěvky: 3995 Bydliště: Zlínsko
Zaslal: so srpen 22 2009, 19:18 Předmět:
vrky napsal(a):
Pokud myslíš víno tak ANO.
Nemyslím víno.Myslím klasický kvas vhodný pro pozdější destilaci a ještě pozdější konzumaci. Já do kvasu cukr zásadně nepřidávám.Mám slivovici raději kvalitnější i za cenu nižší výtěžnosti. _________________ To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.
Založen: Jun 21, 2008 Příspěvky: 8931 Bydliště: Valachy
Zaslal: so srpen 22 2009, 19:26 Předmět:
Pokud sbíráš trnky už teď a zakládáš kvas, tak není třeba.
Když se ale zakládá kvas a je náhodou chladnější období, tak se dává cca 1kg cukru/metrák - pro urychlení začátku kvašení.
Jinak - pokud někdo přidává cukr pro zvýšení "výtěžnosti", sice ji zvýší, ale slivovice je pak více "ostrá" - není tak "lahodná", jako když cukr nedáváš.
Můj hlas v anketě: NE - a to jsem z Valachů _________________ Honza - kokúň
__________________________
Žádný učený z nebe nespadl, ale pitomce jako by shazovali
Založen: Feb 24, 2007 Příspěvky: 3995 Bydliště: Zlínsko
Zaslal: so srpen 22 2009, 19:40 Předmět:
kokun napsal(a):
Pokud už sbíráš trnky už teď a zakládáš kvas, tak není třeba.
Když se ale zakládá kvas a je náhodou chladnější období, tak se dává cca 1kg cukru/metrák - pro urychlení začátku kvašení.
Jinak - pokud někdo přidává cukr pro zvýšení "výtěžnosti", sice ji zvýší, ale slivovice je pak více "ostrá" - není tak "lahodná", jako když cukr nedáváš.
Můj hlas v anketě: NE - a to jsem z Valachů
Taky jsem z Valašska a můj hlas byl samozřejmě NE. Nejlepší je najednou nasbírat celou bečku,ale pokud to nejde,tak ji dosypávám.Maximálně do jednoho týdne by měla být bečka plná a trnky by měly být pod šťávou.Pokud je vlastní šťávy nedostatek ,po rozbytí trnek,tak doleju vodou,tak aby vrch nebyl suchý. _________________ To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.
Založen: May 22, 2006 Příspěvky: 2599 Bydliště: Posázaví (JN79LT)
Zaslal: so srpen 22 2009, 19:52 Předmět:
A vono to pak s těma červíkama kvasí a kvasí a to je potom slivovice
Dědek do toho nikdy cukr nedával.Pálili a koštovali a jak to kapalo tak to stačili všechno s jeho kamarádem vychlastat _________________ Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 32491 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: so srpen 22 2009, 19:57 Předmět:
Trnkové kapky nepálím. Piju je pouze příležitostně.
Každopádně - pokud to má být slivovice a ne lavorovice = samohonka, nemá tam řepný cukr co dělat ani na "rozjetí" kvasného procesu... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Založen: Feb 24, 2007 Příspěvky: 3995 Bydliště: Zlínsko
Zaslal: so srpen 22 2009, 20:22 Předmět:
EKKAR napsal(a):
Trnkové kapky nepálím. Piju je pouze příležitostně.
Každopádně - pokud to má být slivovice a ne lavorovice = samohonka, nemá tam řepný cukr co dělat ani na "rozjetí" kvasného procesu...
No on ten řepný cukr (sacharoza ) je obsažen i v trnkách v malém množství. Jde o to,že zákonem je zakázáno i jen přidávat cukr,ale vpodstatě neprokazatelné. Lidé mají různé recepty a samozřejmě všechny 100% fungující _________________ To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.
Založen: Nov 28, 2004 Příspěvky: 1794 Bydliště: pod Black Mount
Zaslal: so srpen 22 2009, 20:29 Předmět:
U nás každý pálí jak umí, to jsou alchymisti. Nejllepší je když se každý začne vytahovat jak je TA JEHO DOBRÁ. Ale když to ochutnám, nemůžu popadnout dech a bál bych se to nalít do nádržky na ostřikovače aby mě to nesežralo čerpadlo a stěrače.
Tak přátelé, sem s tím receptem, koupil jsem zahradu a nějaký švestky tam jsou. Slivovici jsem nepálil a nemám o tom šajnu. Tak jak s tím kvasem. Nechat to spadat a sbírat, nebo trhat, četl jsem, že nahnilý plody tam bejt nemají. Ale stejně, nebudu toho mít zase tolik, aby mě to vypálili samostatně, takže s někým a ten tam může mít kde co.
Založen: Nov 02, 2008 Příspěvky: 176 Bydliště: Havířov
Zaslal: so srpen 22 2009, 22:56 Předmět:
Až začnou padat, tak ty nezbírám, ale dám pod strom plachtu a zatřepu. Slívy proberu, ale hlavně nemyju(to by se spláchly ty kvasinky pro start kvašení), pětinu rozdrtím v sudu aj s peckami (pecky dávají tu vůni) a do 2/3 zasypu zbytkem. Lehce potřískám a doleju vodu tak 15 cm pod okraj. Na sud nasadím velký silonový sáček a dobře gumou k sudu připevním. A až začne kvasit, tak to se pak pěkně zvedne. S pálením je čas, to nejsou hrušky, které když neuhlídáš tak ti zoctovatí, to pak pálím koncem Listopadu. Palím kvas 3X, poprvé samotný kvas, podruhé už samotný líh a na potřetí ho přepálím pro kvalitu. Jde to poznat. Slivovici naleji do demižónu a na týden vložím hadičku s kompresorkem pro rybičky a probublám. Hrdlo zakryjte hadérkem, lezou tam octomilky a to pak destilát dostane tmavou barvu. A ještě, neřeďte pod 45, to se nedělá.
Trnkové kapky nepálím. Piju je pouze příležitostně.
Každopádně - pokud to má být slivovice a ne lavorovice = samohonka, nemá tam řepný cukr co dělat ani na "rozjetí" kvasného procesu...
No on ten řepný cukr (sacharoza ) je obsažen i v trnkách v malém množství. Jde o to,že zákonem je zakázáno i jen přidávat cukr,ale vpodstatě neprokazatelné. Lidé mají různé recepty a samozřejmě všechny 100% fungující
Zákonem zakázána je už domácí destilace v množství nad 30l (nevím jestli je to už jen přestupek ale ještě před rokem to byl dle §194 trestný čin), takže nějaký cukr už to nevylepší.
Stát se sere lidem do života údajnou péčí o zdraví, boj proti alkoholismu=pracovním úrazům rozvráceným rodinám atd. blablabla a na druhou stranu si rád nechá strašit monopolem nebo aspoň spotřební daní jak sviňa... čili klasický farizejský postoj takže milý státe
Jediná rozumná cesta - minimalizovat roli státu.
§ 194a Nedovolená výroba lihu
(1) Kdo bez povolení ve větším množství pálí nebo jinak vyrábí líh, nebo kdo líh bez povolení vyrobený ve větším množství přechovává nebo uvádí do oběhu,bude potrestán, nejde-li o čin přísněji trestný, odnětím svobody až na jeden rok nebo peněžitým trestem nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty.
(2) Stejně bude potrestán, kdo neoprávněně zhotoví nebo přechovává zařízení na výrobu lihu.
Založen: Jun 21, 2008 Příspěvky: 8931 Bydliště: Valachy
Zaslal: ne srpen 23 2009, 7:18 Předmět:
Tak u nás se pálí tak od 49 a výš (většinou je max. 60 )
Já pálívám rovnou 50-ku, respektive si ji v pálenici nechám "doředit" (destilovanou vodou - destil. aparát mají svůj, přímo v pálenici) tak cca o 0,25° silnější, páč prý tak cca tu 1/4° "ztratí" - líh vyprchá
Jinak, když je "trnková bída" (neurodí se), tak přijde za vděk i "kalvádos" - tedy pálenka z jablek. Nejlepší je z valašských "jaderniček", já mám na zahradě 2 stromy "jonatánů" - když je velká úroda a jsou drobnější, tak jdou do beček - loni před vánoci jsem z nich vypálil 65 litrů kalvádosu
Mám švagra (a manželka bratrance) v Čechách (Tanvald) - švagr tvrdí, že v Čechách je naše slivovice "nejlepším platidlem" (když něco potřebuje třeba vysoustružit, ...... )
K tomu cukru: jeden známý včelař používá namísto cukru něco ze starších zásob včelího medu - ta je pak teprve lahodná - ta "klouže do krku" _________________ Honza - kokúň
__________________________
Žádný učený z nebe nespadl, ale pitomce jako by shazovali
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2, 3Další
Strana 1 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.