Zaslal: ne březen 20 2011, 8:08 Předmět: UNI21, přestal měřit
Zdravím všechny. Můj UNI přestal měřit. Ručka vždy doleze někam k desátému dílku,ačkoliv by měla jít dál. Děje se tak na napěťových i odporových rozsazích. Systém nedrhne, elektrickou a ni mechanickou ránu měřák nedostal.Setkal se s tím někdo, nebo nemá někdo schema? Děkuji.
Zaslal: ne březen 20 2011, 10:24 Předmět:
Myslim že bych ještě dokázal sehnat UNI21E,nový,originál zabalený,byly za cca 300,-Kč.A snad by byly i UNI11E.Kdybys měl zájem,prověřím to a cenu upřesním.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 33526 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: ne březen 20 2011, 13:43 Předmět:
UNI 21 byl normální ručičkáč s deprézským měřákem a pro většinu lidí v té době nezvyklým "horním" zavěšením měřáku (systém je nad stupnicí, která se "usmívá" - je ohnutá opačně než u v té době nejobvyklejších našich měřidel MP40-80-120). Byl pasivní, zdroj měl jen 1 AA monočlánek jako napájecí zdroj pro ohmmetr. Ale uměl změřit proud až 3A. O žádné jiné elektronice v něm nevím. Ve své době (80.léta minulého století) stál kolem 1200,-Kčs.
Jeho dražší "bratříček" UNI 11e naproti tomu umí jen 1A proudu, ale "díky" vestavěnému poměrně jednoduchému měřicímu zesilovači s operákem s j-FETovými vstupy sovětské výroby (typ z hlavy nevím) má rozšířené rozsahy měření směrem k malým hodnotám až na nějaké 3uA nebo 30mV na celou stupnici. Z důvodu přítomnosti OZ "na palubě" pak vyžaduje symetrické napájení ±9V ze dvou destičkových baterií, které se bohužel nestejnoměrně vyčerpávají (OZ nestejnoměrně zatěžuje napájecí zdroj). Ve stejné době jako UNI 21 stál UNI11e asi 1600,-Kčs.
Oba dva byly vyráběné v NDR a na svou dobu (příchod prvních digitálů s ICL7106 a jeho klony) byly poměrně drahé a UNI11e i dosti přesný - jeho třída je 1,5%... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
ja by som veľmi chcel ešte raz vlastniť UNI11e. Ten merák som miloval, aj keď žral baterky. Raz som ho požičal, a ten mi ho vrátil mŕtvy.
Ak máte niekto na predaj, v 100% stave, tak by som ho kúpil
ja by som veľmi chcel ešte raz vlastniť UNI11e. Ten merák som miloval, aj keď žral baterky. Raz som ho požičal, a ten mi ho vrátil mŕtvy.
Ak máte niekto na predaj, v 100% stave, tak by som ho kúpil
Můj UNI 21 s jedním monočlánkem 1,5 V měří na rozsahu x 1 R a x 100 R.
Na rozsahu x 1000 R neměří.
Nevíte, kde bych nalezl návod k obsluze UNI 21 a schema zapojení?
Prepác že som sa neozval; môj mail ma niekedy neopozorní na odpoveď, neviem čím to je.
Ten merák zatiaľ neberiem, pretože mám vo výhľade iný UNi11e. Dík
známý mi přinesl UNI21 s tím že neměří Ω na rozsahu x1000 a narazil jsem na toto vlákno se stejným problémem.
Nevíte kde ještě vyhrabat schema ?
Myslím si že tento typ asi ani rozsah x1000 neumí, předpokládám že by měl mít bat 9V, má na ni chlívek ale ne kontakty.
Taky nevím na co je tlačítko označeno 0Ω.
bodlo by schema, protože vykreslovat to nechci.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.