Zaslal: pá únor 10 2012, 21:46 Předmět: Úprava ATX zdroje na regulovatelný zdroj - problém
Mám ATX zdroj, který jsem upravil na regulovatelný stabilizovaný zdroj, podle tohoto návodu http://danyk.wz.cz/at_atx.html (viz první schéma). Měl by jít regulovat od 3 do 15V. Mnou upravený zdoj jde ale regulovat pouze v rozsahu přibližně 8,5 - 14,3V. Když je potenciometr nastaven na maximum, napětí je 14,3V, když snižuji odpor, napětí klesá až na 8,5 a pak ihned spadne na 0,1V. Zdroj je vybaven obvodem S494P (odpovídá TL494), a zapojení bylo jako na schématu. Vzhledem k tomu, že úprava byla velice jednoduchá, si myslím, že jsem nikde chybu neudělal. Tak by mě zajímalo čím to může být a jestli s tím půjde něco dělat.
Zaslal: pá únor 10 2012, 22:05 Předmět:
To je dobre, že to nefunguje podľa Danyka. Ak by to fungovalo, musela by byť v tom zdroji niekde chyba.
Keby v tom zdroji nebol ešte nejaký iný integrovaný obvod, ktorý sleduje parametre jednotlivých výstupov, aby to jednoducho šlo a nezhorelo, napríklad pri skrate.
Založen: Dec 20, 2006 Příspěvky: 2838 Bydliště: Poličské krystalinikum
Zaslal: pá únor 10 2012, 22:12 Předmět:
Je to přesně tak, jak píše procesor. To zapojení od Danyka funguje jen u hodně pochybných zdrojů...
Aby to fungovalo pro větší rozmezí musí se vyřadit ochrany proti přepětí a podpětí - může to pak vypadat například takto.
ten danykuv návod je k ničemu i když ti to bude regulovat tak dopadneš stejně jako v minulem vlákně většina ATX zdroju nemá proudový trafo a chrání je částečně jenom hlídání výstupního napětí a to zrovna potřebuješ odstranit uprav to aspon podle tohodle http://www.chirio.com/switching_power_supply_atx.htm
koukam píšu nějak pomalu
nejlépe když to zkombinuješ s nadproudovkou od Amaroka a bude to neprustřelný
ještě mě napadlo jestli to nemáš starej AT zdroj misto ATX 8v je zhuba tak napětí který potřebuje 494 aby chodila v tom případě by to šlo regulovat jenom kdyby si použil ještě pomocnej zdroj pro napájeni švábu
Ne, je to ATX.
V Danykově zapojení jsem se neodvážil hledat chybu, ale je fakt, že mi to přišlo až moc jednoduché. Zkusím udělat něco podle odkazů výše. Díky za odpovědi.
Založen: Jun 20, 2005 Příspěvky: 510 Bydliště: Bukovec okr.Frýdek Místek
Zaslal: so únor 11 2012, 8:07 Předmět:
Ahoj, mě ta úprava podle danyka na jednom zdroji funguje bez problémů, na druhém to funguje od 8,5 do 15V.Až budu mít čas tak vyskouším tu upravu z http://www.chirio.com/switching_power_supply_atx.htm Hodně štěstí.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.