Zaslal: st leden 29 2014, 7:12 Předmět: Copak je to za zářivku
Dobrý den, dámy a pánové.
Dostane se mi na opravu taková ta noční lampička, aby se děti nebály bubáků. A když ji majitel rozdělal, tak objevil jako zdroj světla asi malou zářivku.
Nevíte přesně co to je? A kde se to dá případně koupit?
V GESu to nemají, v GME taky ne a ani nikde jinde jsem to nenašel.
Díky za odpovědi.
Zaslal: st leden 29 2014, 8:22 Předmět:
Pochybuju, že to seženeš. Nová lampička stojí v obchodě kolem 80,- Kč. Vyhodit a koupit novou.
Nebo koupit u Vietnamce za 30,- novou lampičku a použít z ní pouze tu zářivku.
Založen: Nov 28, 2006 Příspěvky: 12263 Bydliště: Česká Třebová
Zaslal: st leden 29 2014, 9:02 Předmět:
řešil jsem tuto "lampičku" předěláním na bílou LEDku . . .
(kondík s odporem, malý graetz s elytem a LED)
spotřeba asi 5mA a už rok takto svítím na chodbě . . .
Pro tyhle účely se právě hodí miniaturní LED svítidlo. Při malém výkonu budou mít ledky dlouhou životnost a dají se jednou za 10 let vyměnit. Možná by do lampičky od Petrfilipi šly dobastlit ledky s jednoduchým napájecím zdrojem...
http://www.belza.cz/ledlight/leddriver1.htm ok1hga byl rychlejší.
Naposledy upravil Hydrawerk dne st leden 29 2014, 9:08, celkově upraveno 1 krát.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 32855 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: st leden 29 2014, 16:19 Předmět:
Je to pár let, byli jsme na návštěvě u tchýně s přespáním. Kvůli nemocnýmu tchánovi byly v předsíni 2 tyhle "svítítka" od Ťamanů. V půl pátý ráno mne probudila ostrá rána a blikavý světlo za prosklenýma dveřma přilákalo mou pozornost - ten předřadnej kondík se prošvihnul, celý světýlko od něj chytlo plamenem a než jsem k tomu stačil doběhnout, oheň živenej plastem futrálu už šlehal minimálně 20cm nad zásuvku. Naštěstí požár v zárodku zažehnala hadra na podlahu, kterou jsem oheň připlácnul a důrazný doporučení, aby už tchýně tyhle časovaný bombičky nikdy nepoužívala...
Uvnitř blikátka byl jen kondík, tuším dva odpory miniaturní velikosti a ta zářivková trubička s trojicí vývodů na každým konci - předpokládám, že tam je nějakej dělič a žhavicí/ionizační elektrody, který po zapnutí nejdřív zionizujou obsah trubice a po naskočení výboje vlivem jeho charakteristiky klesne dynamickej odpor trubice natolik, že se změní napěťový poměry a větší část výkonu se sspotřebovává na výboji. Zapojení jsem nijak dál nezkoumal, obě blikadla letěly do popelnice. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Pomocný elektrody jsou propojeny do kříže z hlavní přes malý odpory o vysoké hodnotě.. 2 vývody jsou od vláken, prostřední je ta pomocná elektroda. předřadný podřadný kondík je klasický svitkáč, co jej dávají do LEDžárovek.. ( jsem zvědav, kdy mě tu nějaký detonuje) Slušela by tomu "pekelnýmu stroji" tavná pojistka.. Ještě že je v těch LEDžárovkách aspoň "snadnoposerný" odpor na místě pojistky..
Založen: Mar 02, 2007 Příspěvky: 165 Bydliště: Ostrava-Výškovice
Zaslal: čt leden 30 2014, 12:47 Předmět:
Tady v Ostravě v Hádexu v Přívoze mají bedny,kde jsou součástky po 5 Kč , po 10 Kč , atd. Tak Jsem nakoupil takovejch krámů po těch 5ti kačkách a narval to do zásuvek doma,jednak proto aby tam Děcka se nepokusili cpát pracky a také v noci aby trefili na hajzl a nepřerazili si rypák . No a ještě Mě tady pár kousků z toho zbylo. _________________ EXA
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 18477 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: čt leden 30 2014, 13:15 Předmět:
Tyhle pidizářivky jsem taky měl na chodbě. Obě se časem částečně roztavily. Tak jsem asi před 2 lety koupil ledku do zásuvky s soumrakovým spínáním a otočnou hlavou na nastavení kam má svítit.
Po roce začaly ledky slábnout a skoro přestaly svítit. Tak jsem je rozloup a klasika, sériovej kondík X2 vyprskanej na 10% jmenovitý kapacity. Tak jsem do jedný dal poslední kond X2 z ES Ostrava a do druhý stejnou kapacitu z Gesu. Po roce svícení ta s kondíkem z ES Ostrava svítí tak jak nová a ta s Gesákem už zase skomírá. Takže zase další ťamanská sračka, tentokrát metalizovanej kondík. Ono se taky není čemu divit, poctivá ES Ostrava je o půlku větší než okradenej ťaman.
Jirka
Založen: Aug 08, 2007 Příspěvky: 2914 Bydliště: Tryskáčovo na Záhorí.
Zaslal: čt leden 30 2014, 13:35 Předmět:
ES Ostrava má len pomalší polčas rozpadu. Ja som ich už menil v schodišťákoch ELKO, kde po dva a pol roku prevádzky spôsobovali drnčanie relátka a niekedy už relé ani nepritiahlo. Za toho dva a pol roka u neho klesla kapacita o tretinu... _________________ Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.