Zaslal: st leden 14 2015, 17:06 Předmět: jaky simulátor?
Ahoj potřeboval bych doporučit nejlépe free simulátor elektronických obvodů. Jedná se mě především o návrh a simulaci analogových obvodů pro VF aplikace. Budu ale pochopitelně rád, když bude použitelný i obecně.
díky _________________ Jirka
Založen: Feb 21, 2011 Příspěvky: 3532 Bydliště: Český Středozápad (JO70AD)
Zaslal: st leden 14 2015, 18:39 Předmět:
Používám LT Spice IV. Je free a má docela slušné možnosti (alespoň pro moje účely). Ale třeba je na vf něco lepšího, i když s tím free to bude asi problém.
Ono u toho vf bude asi trochu rozdíl jak se bude obvod chovat v simulátoru a jak v reálu. A ten rozdíl samozřejmě s rostoucím kmitočtem také poroste. _________________ Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Za pokus stojí i RFsim99. Sice je léta bez inovací, ale má stále (aspoň pro mne) svůj půvab. Pracuje pomocí s-parametrů, výstupní grafy jsou k dispozici i jako Smithovy diagramy. A je free.
Zaslal: čt leden 15 2015, 19:24 Předmět:
LTSpice, PSpice, Tina, MultiSim - Blue edice - licence zdarma na 3 roky od mouser electronic _________________ Pokud něco chcete a neodpovídám,pošlete SZ
https://chiptron.cz - novinky ze světa elektro (Arduino, Raspberry Pi, ESP8266, STM32, ESP32...)
Peťus
Založen: Dec 20, 2007 Příspěvky: 1269 Bydliště: Chýnov - to je kousek od Tábora
Zaslal: čt únor 19 2015, 15:12 Předmět:
Zdravím, potřeboval bych v nějakém simulátoru ověřit v reálném čase reléovou logiku. Myšleno, stisknu tlačítko, rozsvítí se žárovka, sepne se další relé... Můžete mi nějaký jednoduchý doporučit?
Stačí aby tam bylo relé s nastavitelným počtem kontaktů, zpožďovací relé cca 1s, spínací tlačítko, a nějaká signalizace jako informace jak se to chová.
V LTspiceIV existuje obvodový element sw, celým jménem "voltage controlled switch", se kterým se dá základní funkce relé celkem snadno simulovat. Trochu komplikovanější by bylo simulovat také dobu přítahu a odpadu. A taky stlačení tlačítka se tam nedá udělat nějak interaktívně, třeba na kliknutí. Spíš jako zdroj napětí nebo proudu s definovaným momentem náběhu.
Zaslal: út srpen 18 2015, 16:25 Předmět:
Umí tu někdo dobře pracovat v programu prometeus isis 8? stavím hodiny s attiny 2313, mám zdoják.c a nějak to nejde.... vložit jde zdroják.asm.... tento program se mi zdá jako nejlepší....
Naposledy upravil venca666 dne út srpen 18 2015, 17:07, celkově upraveno 1 krát.
Umí tu někdo dobře pracovat v programu prometeus isis 8? stavím hodiny s attiny 2313, mám zdoják.c a nějak to nejde.... vložit jde zdroják.asm.... tento program se mi zdá jako nejlepší....
To bude asi Protheus,ne ? Vhodnější je připojit *.hex soubor a samotný překlad *.C-> *.hex řešit v jiném vývojovém prostředí.
Zaslal: po říjen 12 2015, 18:01 Předmět:
Kdyby někomu nechtěl kmitat multivibrátor v PSpice, tak vězte, že musíte zahájit oscilace nakopnutím pomocí prvku ipulse.
EDIT: Inspiroval jsem se tadyhle. https://www.youtube.com/watch?v=eaT5_u3TG98
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.