Zaslal: so listopad 30 2013, 12:05 Předmět: Jak na samovýrobu pražičky kávy?
Konzumujeme doma denně 6-8 porcí kávy buďto nahrubo namleté do FP, nebo na jemno do překapávače.
Chci teď koupit a vyzkoušet espresso pákovou mašinku Krups XP 5210. Prohlížel jsem ji v Globusu a vypadá docela slibně. Jako technik si asi snadno poradím s případnou opravou kdyby něco bylo.
Kupuji kávu v pražírně a nejvíc mne štve poštovné a pak toulání balíčku po ČR v "systému" České pošty s.p.
Proto bych rád kupoval zelenou kávu ve větším množství do zásoby a sám si jí doma pražil.
Dát však 9- 15 tis Kč za domácí pražičku se mi nechce. http://www.4coffee.cz/eshop1/prazicka
Proto uvažuji o samovýrobě pražičky - něco podobného jako jsou ty historické kousky, ale s umístěním třeba na normální indukční elektrickou ploténku sporáku v kuchyni.
http://www.4coffee.cz/prazicky-kavy.html
Kdybyste měl někdo nějaký návod či nápad, budu moc rád.
Díky
Díky za radu.
To asi nebude to pravé.
Káva se musí buďto rovnoměrně prohřívat cirkulačním vzduchem a tedy i rovnoměrně promíchávat. To by teda v tomto případě nešlo.
Nebo je prý lepší kontaktní pražení, tak jako to prý dělali naši dědové a báby. Tzn. pražení kávových zrn přímo na nějaké horké plotně - na nějakém přiměřeně a dovoleně horkém povrchu. Ale tak, aby se dal sledovat průběh pražení = barva a souměrnost vypražených zrn. To by asi chtělo nějaký průhled, nebo rovnou nějakou otáčivou skleněnou žáruvzdornou nádobu s možností promíchávání zrn kávy. Nebo nějaký intedligentně řízený automat s možností nastvení teploty a doby pražení variabilně podle požadavku na druh kávy?
To je asi blbost co?
Stará je ve šrotu, novou nedám!!
Představuji si nějaký takový pekáč, jako měli naš dědové, ale s trochu novější mechanikou a elektronikou.
Založen: Dec 24, 2008 Příspěvky: 2379 Bydliště: Zlínsko
Zaslal: so listopad 30 2013, 16:00 Předmět:
Pračka ani to Actifry stačit nebudou - pračka je dělaná na teploty do 100°C a Actifry (tím myslím ten jakože friťák od Tefalu) si udržuje teplotu okolo 120-140°C, zatímco na pražení kávy je potřeba tak 240-275°C (na 5 až 30 minut, pak ochladit) - to by si ty plasty nedaly .
Původně jsem měl už něco rozepsané (prostě použít domácí pekárnu na program "pečení"), ale z technických důvodů se to neodeslalo a (mimojiné) to nevypadá jako ideální nápad - na internetu se ale dá sehnat dost konstrukcí ve kterých fuguroval drátěný buben na hřídeli s motorem (podobné jako při grilování selat na rožni) a opalovací pistol.
Díky moc, jsem rád, že toto téma někoho ješte zajímá.
Většina "komerčňáků" si kupuje kafe v Kauflandu a tento problém (komerčně blokovaný) je moc neirituje.
Přestože je to docela vážné a aktuální.
Mohli bychom zde vyvinout něco, co by konkurovalo docela DOST velkému byznysu v prodeji nekvalitní i kvalitní kávy.
Ostatně ....kdo z nás kafe nepije???
Proč nejít do pražení kávy ???
Založen: Feb 14, 2005 Příspěvky: 9038 Bydliště: Brno (JN89GF)
Zaslal: so listopad 30 2013, 18:38 Předmět:
V práci byla vedle nás kavárna a sem tam tam pražili kávu. I když mám kafe i jeho vůni rád, tak to pražení mi neskutečně smrdí, tak pozor na to, jestli to neznáš, ať nejseš překvapenej.
Založen: Aug 08, 2007 Příspěvky: 2914 Bydliště: Tryskáčovo na Záhorí.
Zaslal: ne prosinec 01 2013, 1:06 Předmět:
Môžem len potvrdiť. Po 89-tom si jeden šikulín v susedstve urobil v bývalom skleníku pražiareň kávy a zasmradil tým široké okolie. Fungoval asi rok, potom na neho nabehlo komando z elektrární, nakoľko v honbe za maximálnym ziskom bral elektrinu načierno. Muselo to mať hrozný príkon, lebo keď smrdel kleslo napätie v sieti z cca. 220V na 180V, a to sme boli asi 500m od transformátora... _________________ Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
Kolega v práci topí v kotelně,jeho zeťák jezdí s kamionem a přivezl mu pytel kafe. Tak se kotelník rozhodl,že bude pražit. Dělal to na nějaké pánvičce na plotýnce,míchal to nějakou dřevěnou vrtulkou. Ten smrad byl hrozný,ještě,že kotelna je dost daleko od objektu firmy. No a ta chuť nic moc,nikdo to nechtěl.
Kamaradka dela v prazirne vlastnene nejakou nadnarodni korporaci a i kdyz dela neco v kanclu, obcas ji poslou na nejake chutove skoleni na kavy. Rikala ze kavy co koupim v obchode jsou namichane z vice druhu coz se udajne provadi az po prazeni. Jednotlive druhy se pry nedaji moc pit. Nejakou mi i uvarila, ale ja kavu nepiju takze mi to prislo vsechno jako stejna hneda srajda.
Tak abys nakonec nebyl ty nebo tve okoli z vyslednych vytvoru zklaman.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2, 3Další
Strana 1 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.