Zaslal: so duben 15 2017, 10:23 Předmět: Pochlubte se fotkami svých bastlkoutků a bordelu v dílně.
Nevím, nějak nemůžu najít to téma, co tady bylo, byly tam fotky našich krámků a chtěl jsem se dneska pochlubit nově pořízeným šrotem pracovního stolu a k tomu krásným starým osciloskopem BM566- viz fotky.
Dělám na vrabčím hnízdu měniče 3,7V->12V/50W, co jsem ve volných chvilkách navrhnul. Spodní stopa ukazuje průběh na gate spínacího MOSFETu a horní stopa, to je nalupovaný ten sám signál kanálu A s druhou časovkou osciloskopečku, která je fakt dost COOL. Spouštění časovky je kanálem B (nezobrazený), ten beru přímo z oscilátoru měniče. Trochu tam zakmitává buzení, asi to bude chtít přihodit wwwwwodpor, aby se to trochu zklidnilo. Zapíná to za asi 1µs (to neva, jedeme v discontinuous režimu), dolů to seběhne za asi 50ns ( ). Tranzistorový budič.
_________________ Nejsu žádným fóristem, ale když něco negómu, tož, přindu se zeptat. A když se nesnesitelně nudím, nebo když jsu na plech, někdy se může stát, že se i pokusím poradit. Zdraví Jura!
Zaslal: so duben 15 2017, 11:39 Předmět:
Juro, nalep si na to BMko tu kaukulačku, a hned budeš mít z analógu "dygytál" _________________ Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Zaslal: so duben 15 2017, 12:05 Předmět:
Hlavně když všecko funguje jak se sluší a patří. _________________ Nejsu žádným fóristem, ale když něco negómu, tož, přindu se zeptat. A když se nesnesitelně nudím, nebo když jsu na plech, někdy se může stát, že se i pokusím poradit. Zdraví Jura!
Založen: May 01, 2015 Příspěvky: 1174 Bydliště: Doupě kdesi v severních horách :-)
Zaslal: ne duben 16 2017, 8:27 Předmět:
Kvicala_r napsal(a):
Koukám, že zdrojů není nikdy dost Zaujaly mě ty krabičky, to je co za typ? A kde je kupuješ?
A možná hloupá otázka, ale k čemu slouží ten předehřev (což tak nějak tuším že je na předehřátí desky před pájením, ale není mi moc jasné, k čemu to je dobré při ručním osazování) a k čemu ten dohřev? Ten skutečně netuším. Prosím, nebrat jako provokaci. _________________ Jsem na cestě k šípku.
Zaslal: ne duben 16 2017, 9:10 Předmět:
Ty krabičky jsou normální U-KP z GMe/GES. Vím, že mají omezení do 50V - ale vevnitř mám vsazeno vždy ocelové dno a na něm tráfko. Pokud to není dvojitá izolace vše zeměno
Zdrojů není nikdy dost. Fakt, že ten vlevo dole je 50-750V podle zdejšího fora (díky Forbiddden )
Pak dva regulovatelné 0-25V 0-2A a ten NGSM sem vzal skrze možnost programování ramp. Moc často ho nevyužívám.
Ty menší krabičky ve středu sou spíš testery, které sem stavěl v průběhu studentských let - měřič kapacit, tester IR DO, Sledovač...
Předehřev slouží k sundávání a osazu na větších PCB. Už mě nebavilo furt někde mávat velkou horkovzduškou - naposledy přišel soused, jestli mu sundám IC z arduina mega a hodím na druhou desku. Sem tam osazuju nějaké desky s více SMD, tak to občas využiji a ten dohřev zhora je spíš pokus - byť tam dodělám držák i na HOT AIR zkusím s tím začít nějaké BGA, kamarád mě uhání pár deskama z NTB a KO grafikama, které pošly na kuličky.. Aktuální sestava je 800W spodní ohřev a horní IR 450W (80x80) nebo 250W (60x60)
Ještě tam není vidět můj TM5000 systém s proudovou sondou a stěnu pořadačů mars plných smetí
Ten zdroj v láhvi je celkem OK, ale raději mám slovanské/pohanské božstvo.
Zaslal: ne duben 16 2017, 11:09 Předmět:
Pájení SMD součástek na předehřevu je úplně jiná liga- cín krásně zatéká, nemusí se přidávat tavidlo, zvýší se rychlost...
A pro osazování BGA obvodů je to skoro nutnost. _________________ Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Založen: May 01, 2015 Příspěvky: 1174 Bydliště: Doupě kdesi v severních horách :-)
Zaslal: ne duben 16 2017, 11:10 Předmět:
Kvicala_r napsal(a):
Ty krabičky jsou normální U-KP z GMe/GES.
Díky za vysvětlení, zase jsem o něco chytřejší. I s tím předehřevem a tak. Toto je pro mě úplně jiná liga, takže vím, že to fakt asi nikdy nebudu potřebovat.
Kvicala_r napsal(a):
tester IR DO, Sledovač...
Dokumentace by asi nebyla, nebo ano? _________________ Jsem na cestě k šípku.
Zaslal: ne duben 16 2017, 11:35 Předmět:
Sledovač s testerem DO mám v jednom balení. Aneb co před asi 15 lety dům dal
Dokumentace snad ani není třeba- zdroj dává 5V pro přijímač DO a 12V pro NF zesilovač. Přijímač DO je ze starého videa, na výstupu má pověšený PNP tranzistor se společným E, na C je proti zemi pověšený reproduktor (s omezovacím odporem) a paralelně na něj LED (aby signalizace příjmu příkazů z DO byla i akustická, i optická).
NF zesilovač s notoricky známým IO MBA810 je ze staré televize, jen vyměněny vadné elyty. Vstup je na BNC konektor, za něm je potenciometr a pak rovnou do modulu zesilovače. Na výstupu je Cinch, do kterého připojuji sluchátka, která mají paralelně spojené L a P měniče.
Původně jsem to stavěl jako dočasnou věc, ale zase se jen potvrdilo to, že jednotka dočasnosti je jeden FURT
_________________ Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
Zaslal: ne duben 16 2017, 16:34 Předmět:
Michal22 napsal(a):
Sledovač s testerem DO mám v jednom balení. Aneb co před asi 15 lety dům dal
Původně jsem to stavěl jako dočasnou věc, ale zase se jen potvrdilo to, že jednotka dočasnosti je jeden FURT
Tedy to je bastl Ale ať hodí kamenem kdo nikdy nic takového nestvořil
Jedna dočasnost = jeden furt, to je stará svatá pravda _________________ Jsem na cestě k šípku.
Zaslal: po duben 17 2017, 13:05 Předmět:
Ani mě to nepřipomínej- jednou donesla paní monitor, napřed že na záruku. Až jsme sej otevřeli, tak se nám zvedl kufr. Hnus. Tak teprve z paní vylezlo, že jí do toho nablila kočka. _________________ Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
Zaslal: po duben 17 2017, 13:15 Předmět:
To je jasny, to měla přepnuto na stanici Mňau nebo snad Mňam?
Myslel sem, že ta telka do které nachcala kočka je unikát, ale v práci je se mnou bývalý servisák a říkal, že takových případů měl víc - hlavně že si značkovali kocouři. Větrání a gumové rukavice při takových opravách byla nezbytnost
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2, 3, 4Další
Strana 1 z 4
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.