Zaslal: so prosinec 16 2017, 22:29 Předmět:
Celkem velký problém obou verzí step generátoru jsou pomalé hrany, zřejmě způsobené derivačními stupni s tranzistory TR102, TR105 a vazebními kapacitami (4n7).
Nezkoušel někdo step generátor elegantně vylepšit bez podstatného zásahu do drátovačky?
Založen: Aug 02, 2010 Příspěvky: 292 Bydliště: kousek od Brna
Zaslal: út leden 26 2021, 15:16 Předmět:
Byl jsem nucen podívat se do vnitřností TR4805 a mám první verzi step generátoru. Budu ho muset trošku poléčit, schody se třesou, nejsou stabilní. Je tam řešen dosti svérázně zdroj 5V.
Zaslal: út leden 26 2021, 17:14 Předmět:
Nevím co s tím, nic mě nenapadá, zvlnění ok, tranzistory ok, kondenzátory ok. Pokud navolím počet schodů 4 je to stabilní, pokud dám 5 tak se to rozkmitává,
8 schodů ok, 10 schodů ok, 6,7,9 se délka schodů mění - jakoby se to rozkmitalo. Pro zajímavost - měřil všechny elyty jsou ve výborném stavu, jediný C114 ( 4,7µF ), měl vyšší ESR , ale nijak dramaticky. Na to jak je to staré, klobouk dolů.
Zaslal: út leden 26 2021, 19:23 Předmět:
Oscilogram poruchy by nebyl?
BTW, jeden kus TR4805 měl podivné chování, jako by se skokově sám přepínal mezi 3 a 5 stepem a občas nestepoval vůbec. Majitel to nakonec prý rozchodil výměnou TTL obvodů. _________________ Curvetraceristé všech zemí spojte se!
Zaslal: út leden 26 2021, 20:23 Předmět:
Zítra něco pošlu, ale nebudu tady zabírat místo. Kam to mam zaslat.
Už jsem zapnul i analogový osciloskop, tam je to vidět nejlépe. Pošlu video.
Ten problém je od začátku co TR vlastním.
EDIT:Před lety jsem měnil BC v stepu, signály odtud chodí jak mají. Kdysi jsem o tom tady psal.
Naposledy upravil alxa dne út leden 26 2021, 20:32, celkově upraveno 1 krát.
Zaslal: út leden 26 2021, 20:29 Předmět:
Jenom taková hloupost, nejsou nějak problematické kontakty v tom přepínači stepů, v tlačítku One curve a není tam vidět nějaký problém v kabeláži? Kolik je přesně napětí +5V, někdo snad měl +5,9, ale fungovalo to. _________________ Curvetraceristé všech zemí spojte se!
Zaslal: po březen 08 2021, 16:51 Předmět:
Tak jeden z mých TR4805 dělá něco velmi podobného, pro 5 a více stepů. Bohužel se to po pár desítkách vteřin po zapnutí ztratí. Ani nevím, jestli to dělal vždy, tento kus jsem nikdy nepoužíval. _________________ Curvetraceristé všech zemí spojte se!
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.