Zaslal: pá únor 19 2021, 21:19 Předmět: dnes jsem se stal přinejmenším poručíkem
Pořídil jsem si skartovačku , skartuji a pamětliv návodu mě napadlo že je dobré namazat řezací ústrojí. V návodu stojí dát zpětný chod a po celé délce štěrbiny promazat. Nic chytřejšího mě nenapadlo než použít WD sprej. Sprej s papírovým prachem vytvořil výbušnou směs , kterou zřejmě zažehla jiskra od nožů. Tak že obočí pryč, z vousů cca 2mm, opálené vlasy v mikině díra jako ruka. V tom neštěstí jsem měl kliku , očím se nic nestalo a mám jen drobné popáleniny. PS. ten idiotský nápad s WD jsem měl z recenzí na skartovačky. Jo a Skartovačka to přežila bez jakékoliv újmy.
Založen: Feb 07, 2008 Příspěvky: 824 Bydliště: Jablonec nad Nisou
Zaslal: pá únor 19 2021, 21:25 Předmět:
Hille nejspíš ano...
Něco podobného se stalo mému tátovi. Ve studni mu blbnul tlakovej spínač, sundal z něj kryt, nastříkal kontaktol a kryt zase HNED zavřel. No když tlakovej spínač sepnul bylo to i s optickými a zvukovými efekty a milý kryt se přesunul ze studny na zahradu.
2004 Příspěvky: 19923 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: pá únor 19 2021, 21:33 Předmět:
Já jen, že je to stejný plyn, který se používá do zapalovačů, kempových luceren a vařičů.
Takže to bouchl ten butan ve směsi se vzduchem. Olej a papírová drť chytily aý od toho.
Ber to tak, že to mohlo dopadnout hůř.
Zaslal: pá únor 19 2021, 22:04 Předmět:
jo jsem rád, ale překvápko to bylo. až posléze jsem v návodu našel drobnou noticku, nepoužívat aerosolové mazadla, o nebezpečí výbuchu ani slovo. no nenapadlo mě to, WD sprej používám často i pro promazámí ložiska za chodu přístroje a nikdy mě nenapadlo , že mohu pouhým fouknutím vytvořit takovouhle konstelaci, zvlášť když to zase není tak uzavřený prostor.
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 18533 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: so únor 20 2021, 0:30 Předmět:
To je zajímavý, tady píšou že WD-40 je silikonové mazivo a o kus dál v kapitole co WD40 obsahuje, tak zase píšou, že neobsahuje silikon a kyseliny. Tak jak to teda je?
Jinak aerosoly a nebo prach od spousty třeba i špatně hořlavých materiálů jsou při správný koncentraci se vzduchem velice hořlavé nebo dokonce výbušné. _________________ Jirka
Založen: Feb 08, 2005 Příspěvky: 8136 Bydliště: rovina u Kolína
Zaslal: so únor 20 2021, 8:48 Předmět:
Jo tohle můžu jen potvrdit. Kdysi jsem měl na stole motor mixeru ETA otočnej
dnem nahoru, oddělaný spodní kryt abych zkontroloval a vyčistil uhlíky. Nakonec ještě vyfoukal stlačeným "vzduchem" ze spraye. A zapnul. Potom jsem si zavzpomínal, jak jsme kdysi bouchali plechovky s karbidem (acetylénem). _________________ ..to bude jen ňákej odpůrek
2004 Příspěvky: 19923 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: so únor 20 2021, 9:37 Předmět:
Určitě myslíš na to zadřené ložisko transmise ve zvířeném moučném prachu, co spolu roztrhaly novobydžovský mlýn. Prý tam na přetlak 22 byrů stačilo něco mezi 8,5 a 15,1 g přeničné mouky na metr krychlový vzduchu, říkalo chlapi z IBP.
Teď už je to jedno, jestli to byl butan nebo aerosol lehkých ropných derivátů, účinky ověřené, bouchlo to. Zmínka v aktuální revizi bezpečnostního listu WD40 (2019/0009) o tom je jen v článku 5.2 na konci "nebezpečí výbuchu směsi par/vzduch nebo plyn/vzduch". O hnacím plynu tam není konkrétně nic (ledy by byl zašifrovaný pod nějakou tajnou zkratkou), o CO₂ se píše jen v čl. 5.1 jako o jednom z vhodných hasiv, a že při hoření mohou vznikat oxidy uhlíku.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.