Ahoj,
potřeboval bych tip na nějaký bezdrátový prostorový termostat pro důchodce - bezdrátový musí být, protože osoba přemisťuje vysílač podle pocitu zimy (dnes je tam bezdrat na 433MHz), takže to je jedna podmínka. Druhá je jednoduchost obsluhy.
Není potřeba přístup přes web (spíš by byl až nežádoucí).
Od kotle jde licna 3x1mm2, takže výstupní relé musí umět 250VAC.
Víc kritérií asi není. Možná spolehlivost - stávající termostat vydržel 15 roků...
Díky za tipy _________________ Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Zaslal: pá leden 28 2022, 21:16 Předmět:
na podzim jsem u tchýně (85) dával tenhle
pokud není potřeba programovatelný, tak bych řekl, že je to fajn.... _________________ ........Nedůvěřuji velbloudům a obecně nikomu, kdo dokáže týden nepít........
Založen: Jun 20, 2005 Příspěvky: 913 Bydliště: Hospoda u Třebíče
Zaslal: pá leden 28 2022, 23:57 Předmět:
Mám pro plynový kotel tohoto Saluse, v kuchyni vysílač, přijímač přes dvě stěny v kotelně (asi 10 metrů) a funguje bez problémů. Lehké nastavení s rozsahem po dvou desetinách stupně. Možnost volby tří vlastních programů.
Zaslal: út říjen 22 2024, 22:52 Předmět:
Mám od léta Elektrobock BT52 s OT. V rámci výměny kotle za nový. Je vzhledově shodný s tím tvým a má stejné ovládací prvky.
On funguje dobře, ale v žádném případě bych jeho ovládání nenazval intuitivním a uživatelsky příjemným. Než jsem trošku pochopil logiku ovládání a nastavování nebo nedejbože programování (to už vůbec nezkouším)...tak už jsem ji zase zapomněl.
Ani s návodem v ruce nemáš vyhráno a bez návodu ani nápad.
Ale bude to moje chyba, že mi symboly na panelu nedávají moc smysl. Ovládací prvky mají víc funkcí podle počtu stisků a mám pocit, že to funguje náhodně. Enter nebo Esc mi připadají jako zcela rozdílné funkce.
Dříve jednoduchá činnost (na starém termostatu) jako rychlé dočasné zvednutí nastavené teploty nebo vypnutí ohřevu při větrání - to zatím ani nezkouším. Bojím se, až v zimě rozšteluju nějaké konstanty, tak umrzneme
Nečekej, že běžný rodinný příslušník bez zaškolení bude umět změnit teplotu.
Opakuji: Je to jen subjektivní zkušenost. Zatím jsem neměl potřebu nic měnit. V jedné silné chvíli jsem nastavil požadovanou teplotu a nesahám na to. Až budu potřebovat změnu, znovu se vrhnu do studia návodu.
Jestli to je jen překabátěný Euro 091, jako že nejspíš jo, tak jsem viděl od jeho kontaktů polarizovanýho relé v jednom baráku nad ním metrovou slzu vypálený tapety (maník ho uhasil půllitrem piva). A ve druhým případě to dopadlo hůř, tam zabrali až hasiči, blafnul od něj nějakej závěs a místnost vymalovaná na černo. _________________ Jirka
Mám od léta Elektrobock BT52 s OT. Je vzhledově shodný s tím tvým a má stejné ovládací prvky.
On funguje dobře, ale v žádném případě bych jeho ovládání nenazval intuitivním a uživatelsky příjemným. Než jsem trošku pochopil logiku ovládání a nastavování nebo nedejbože programování (to už vůbec nezkouším)...tak už jsem ji zase zapomněl.
To otočné ovládací kolečko na mě právě dělá dojem že by to intuitivní být mohlo, ale nikdy jsem neměl možnost termostat tohoto typu v praxi používat.
Ten z mého druhého odkazu (Euroster 2026), mě způsobem ovládání trochu připomíná starší Honeywell, který mám doma a který mi celkem vyhovuje, ale naživo jsem ten Euroster neviděl
Zaslal: st říjen 23 2024, 8:19 Předmět:
Otočné kolečko vybírá různé funkce z nabídky. Stisknutí kolečka potvrzuje výběr. Vadí mi dvojí funkce tlačítek a dlouhé nebo krátké stisknutí. Nutnost někdy mačkat tlačítko 2x.
Prostě, není to pro blbce jako jsem já. Návrhář ovládání na nás méně chápavé nemyslel. Ale zase ušetřil mikrospínače.
Je to podobné, jako některé televize, když je potřeba přeskládat automaticky naladěné kanály nebo programy. Určití výrobci to mají snadno pochopitelné hned napoprvé, jiní to mají k vzteku a i s návodem to dá zabrat.
Zaslal: st říjen 23 2024, 8:52 Předmět:
Máme starší BPT21 od stejného výrobce a ten je pro starší lidi podstatně srozumitelnější - má přepínač režimů a řadu tlačítek, takže i bez návodu je po chvilce jasno. Kolečko a rolovací menu to výrobci zjednodušilo a někteří holt mají smůlu... Asi jako ušmudlané placky v autech místo tlačítek a přepínačů - pro hujery "spousta nových vychytávek" a pro ostatní otravné až nebezpečné "vylepšení". Taky výhodné pro výrobce...
Založen: Jun 20, 2005 Příspěvky: 913 Bydliště: Hospoda u Třebíče
Zaslal: st říjen 23 2024, 9:03 Předmět:
Celeron napsal(a):
Jestli to je jen překabátěný Euro 091, jako že nejspíš jo, tak jsem viděl od jeho kontaktů polarizovanýho relé v jednom baráku nad ním metrovou slzu vypálený tapety ...
Jenže já mám Jirko v kuchyni bezdrát (tam se nemá co vypálit) a v kotelně přijímač spíná nějaký bezpotenciálový kontakt.
Zaslal: st říjen 23 2024, 9:24 Předmět:
To, o čem píše Jirka, je patrně drátem připojený termostat s elektronikou napájenou z baterky - a kvůli šetření baterky to má na výstupu polarizované relé, které spíná ovládání kotle.
U dědy to bylo takto, vedení pře tři patra, asi 20 metrů, dole na kotli na svorkách termostat bylo 230V (tehdy 220V ) a chodilo to bez problémů snad 20 let.
Záleží na tom, co kdo zapojí na druhé straně, jakou zátěž to polarizované relé spíná.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.